Fransk bulldog, blond kvinde
© iStock

5 spørgsmål, du skal stille dig selv, INDEN du får et kæledyr

Sådan en lille, nuttet hundehvalp kræver måske mere arbejde, end du lige tror

13. oktober 2017 af Anne-Mette Søndergaard

Det er dejligt at have en at komme hjem til, som altid er glad for at se dig, og flere undersøgelser viser, at det at have et kæledyr også er godt for dit mentale og fysiske helbred. 

Men inden du anskaffer dig et kæledyr, har vi fem vigtige spørgsmål, du skal stille dig selv – et kæledyr kræver mere end bare nusning på sofaen og foder, og du skal overveje det grundigt for både din egen og kæledyrets skyld. 

1. Har du tiden og energien?

Når du ved, hvor meget (fri)tid og energi du har i din hverdag, ved du også, om du er klar til at få et kæledyr, og hvilket dyr du kan have – en guldfisk kræver for eksempel noget mindre tid og energi end en pony.

Hvis du så vælger en mellemvej og tænker, at du vil have en hund, så skal du også have i mente, at forskellige dyreracer har forskellige energiniveauer – for eksempel er en lille mops ikke så aktiv som en Jack Russell-terrier, der har brug for meget aktivitet. Som regel er det en god tommelfingerregel, at jo mindre dyret er, jo mindre aktivering kræver det.

2. Har du råd?

Ud over at du skal tænke på, hvor meget tid du har, så skal du også tænke på din pengesituation. Det handler egentlig ikke om, hvorvidt du har råd til at købe alle mulige plyssede og sjove ting til din lille Fido, men om du har råd til at forsikre ham og betale hans dyrelægeregninger – for det er ikke småpenge, du skal af med der!

3. Hvad er dine fremtidsplaner?

Hvis du er studerende, er chancen for, at du skal flytte efter endt studietid, rimelig stor. Derfor skal du tænke på, hvordan din fremtid kommer til at se ud de næste 10 år, for det er ikke alle udlejere, der vil have kæledyr i deres lejligheder, og det er heller ikke sikkert, at dit kæledyr vil trives med at blive flyttet til et nyt sted.

4. Har du lavet din research?

Det vil spare meget hjertesorg og besvær, hvis du har gjort din research, inden du anskaffer dig et kæledyr. For eksempel er det vigtigt at vide, om dit temperament og dit skema passer bedst til en hund eller kat – det er vigtigt, at det er et match, så både du og din plyssede ven trives med det. 

Det kan også være, at du altid har elsket tanken om en Golden Retriever, men du ikke har mulighed for at lufte den der, hvor du bor, og du desuden er allergisk over for hunde. Så forsvinder udsigten til en lykkelig slutning desværre meget hurtigt... Men heldigvis findes der forskellige bøger, hjemmesider og tests, der kan hjælpe dig med at finde det perfekte kæledyr til dig.

5. Hvorfor vil du have et kæledyr?

Dette er et mere dybsindigt spørgsmål, som kun du kan svare på. Er det, fordi du er vokset op med dyr, og det føles forkert ikke at være omringet af dem på en daglig basis, er det, fordi du er ensom, eller måske fordi du har fået en idé om, at det kunne være sjovt med et kæledyr?

Et kæledyr er mere end blot en nuttet ting, der kan se sød ud på din Snapchat – det handler om, at du forpligter dig til at tage dig af og elske dit kæledyr betingelsesløst, så længe den lever. Men når du så har fundet det kæledyr, der passer præcis til dig og din livsstil, så er det også det hele værd!

Kilder: Pets.webmd.com, Psykologytoday.com


Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Hvad synes mændene?