Hvilken far-type er du vokset op med? Sådan påvirker det dit parforhold i dag

Du forguder din far = du er liiiidt kræsen, når det kommer til mænd (okay, meget)

6. februar 2017 af Redaktionen
Er din kæreste en tro kopi af din far – eller er han lige modsat? Langt de fleste kvinder vælger mænd, der på en eller anden måde minder om deres far. Hvordan påvirker din old man dit kærlighedsliv?

Er du kæreste med din far? 

Tænk dig lige om en ekstra gang: Er det ikke meget sjovt, at de begge to går så meget op i fugle? Eller at de begge er arbejdsnarkomaner, skøjtejægere, hurtigsnakkende eller...? “Som udgangspunkt genspiller vi forholdet til vores far i en uendelighed i forhold til vores kærester,” fortæller psykoterapeut Katrine Axholm. Men bare rolig: Der er ingen, der siger, at du ikke kan leve lykkeligt med en kopi af farmand. 

Woman hjælper dig

Sammen med psykoterapeut, forfatter og foredragsholderen Katrine Axholm har vi lavet en guide, hvor du kan blive klogere på, hvordan du undgår at gå hånd i hånd med daddy resten af livet, og hvordan du bedst udnytter den bagage, du har fået med hjemmefra. 

Find den fartype, du er opvokset med herunder, og se, hvordan det påvirker dit kærlighedsliv.

Far #1: Den fraværende

Far? Hvem? Nåhr ja, ham, der altid var på arbejde, til fodbold eller ude med gutterne. Din far var sjældent til stede, og når han endelig var der, begravede han sig bag avisen og valgte dig fra. Eller måske boede han slet ikke sammen med dig. 


Din far smitter af: 

Du leder efter den far, du aldrig fik. Men du mangler et mandligt forbillede, og derfor er det uklart for dig, hvad mandens rolle i familien egentlig er. Du og din mor klarede jer jo helt fint uden. Du har tendens til hurtigt at give op i et forhold, når det begynder at blive besværligt. Det letteste for dig er derfor at finde en mand, der ikke rigtig er til stede. Enten fordi han arbejder alt for meget, eller fordi han er svær at komme tæt på rent følelsesmæssigt. 

Det skal du arbejde med: 

Du er bange for at lade ham komme tæt på dig, fordi du risikerer at miste ham igen. I stedet for at brokke dig over, at han er fraværende, bør du spørge dig selv: Kan du gøre mere for at lukke ham ind? Øv dig i at sige, hvad du føler – også når du risikerer at blive såret. 

Far #2: Den dominerende

I dit barndomshjem var det suverænt far, der havde bukserne på. Det var ham, der tog alle beslutningerne: Hvad I skulle se i fjernsynet, hvornår du skulle være hjemme efter en bytur, og hvad I skulle spise til aften. 

Din far smitter af: 

Nærer du en stor forkærlighed for fitnesscenterets rå bad boys, kan du roligt skyde skylden på dit fædrene ophav. Hans dominerende adfærd har gjort dig tiltrukket af de overdrevent maskuline og dominerende typer. Ubevidst falder du for dem, fordi fordi de repræsenterer din mulighed for at lære at sige fra – men hvis ikke du er bevidst om dit mønster, ender du med at kopiere din mors rolle og lade ham tromle hen over dig. 

Det skal du arbejde med: 

Du har vænnet dig til at pakke de sider af din personlighed væk, som far ikke ville se. Derfor er der en del af dig selv, du ikke kender særlig godt: den grimme og højtråbende kvinde, som brokker sig og skælder ud. Men hun er derinde et sted, og hun har brug for at komme ud en gang i mellem. Det kan godt være, at din kæreste bliver irriteret på hende første gang, men i længden vil han få mere respekt for dig, når han oplever, at du holder på din ret. 

Far #3: Den bløde

Din far gjorde rent, støvsugede og lavede mad til den helt store guldmedalje, mens din feministiske mor var ude at realisere sig selv. 

Din far smitter af: 

Din eftergivende far (og dominerende mor) har efterladt dig med et billede af, at kvinden er det suverænt stærkeste køn. Derfor ender du gang på gang med en grænseløs mand, som du kan tryne efter godtbefindelse. I starten er det dejligt, men på et tidspunkt får du fornemmelsen af, at han ikke rigtigt er til stede, og du bliver irriteret over, at han aldrig træder i karakter. 

Det skal du arbejde med: 

I stedet for at blive sur på din vattede kæreste skal du kigge indad: Hvornår begynder du at tryne ham? Er det dig, der er urimelig en gang imellem? Tæl til ti i stedet for at flippe ud, næste gang han irriterer dig.  

Far #4: Den perfekte

Din barndom var en perlerække af rosenrøde oplevelser. Og far er og bliver den bedste i verden! 

Din far smitter af: 

Du er ubetinget fars pige, og ingen anden mand vil nogensinde nå op på siden af ham. Du stiller uendeligt høje krav til en mand, og når du endelig finder en, der lever op til dem, bruger du al tid på at flashe jeres perfekte parforhold til verden. I bryder jer for eksempel ikke om at skændes, så derfor har problemerne det med at vokse imellem jer, fordi i aldrig får hul på bylden. 

Det skal du arbejde med: 

Det er naturligt, at børn idylliserer deres forældre, men i løbet af teenageårene skulle du helst have fundet ud af, at den gamle også kan være en idiot. Ellers har du sandsynligvis også svært ved at se dine egne skyggesider. Men guess what? Du er smækfyldt med fejl ligesom alle andre. Øv dig i at acceptere dem. Så bliver det også lettere at leve med din kærestes korte uddannelse og ildelugtende fødder. 

Artiklen har tidligere været bragt i magasinet og er skrevet af Rikke Hovn Poulsen.

Måske er du interesseret i...

Hvad synes mændene?