Fødevarer | spaghetti | Full House
© Jeff Franklin Productions, Lorimar Telepictures, Lorimar Television, Miller/Boyett Productions, Warner Bros. Television

“Hvor hurtigt skal resterne fra aftensmaden på køl?” og 8 andre spørgsmål til eksperten

Kødet i fryseren kan altså ikke holde sig for evigt

13. april 2018 af Redaktionen

Kirsten Høgh Fogt er medforfatter til bogen ‘God mad let at lave’ og viceforstander på Suhrs Højskole, der er Danmarks eneste fagspecialiserede højskole inden for mad. Hun har 40 års erfaring med håndtering og tilberedning af mad. Se mere på Suhrs.dk

1. Tager mad fra køl og frost skade af at blive transporteret hjem fra butikken?

“Nej, ikke hvis du kommer hjem med varerne hurtigst muligt og lægger dem i køleskab eller fryser, straks du er hjemme. Der er selvfølgelig forskel på, om det er en varm sommerdag i en bil eller en kold dag på cyklen, men en halv time til en time kan de sagtens klare.”

2. Hvor længe kan fersk kød holde sig i fryseren? 

“Tommelfingerreglen er cirka tre måneder. Husk at skrive dato på det, du fryser, så er det nemmere at holde styr på. Det er også vigtigt at pakke kødet i en frysepose eller anden emballage, der er egnet til fryseren, da det ellers kan blive ‘frysebrændt’. Det er ikke farligt, men gør kødet tørt med en hvid overflade. Generelt er der dog ikke noget kød, der bliver bedre af at komme i fryseren. Det bedste er altid spise det, mens det er friskt.”

3. Hvordan optøer jeg bedst frossen fisk og kød?

“Det er en god idé at optø frostvarer i køleskabet. Så sker det langsomt, kødet taber ikke så meget væske, og kulden hjælper med at holde køleskabet koldt. En hel kylling eller et stort stykke kød skal du helst tø op over et par dage. Læg det i et fad eller lignende, så der ikke drypper kødsaft. Kniber det med tiden, kan du også tø op på køkkenbordet, men så skal maden også spises samme dag og kan ikke gemmes.” 

4. Hvorfor må jeg ikke genfryse mad, der har været frosset og optøet før?

“Når producenterne skriver på en optøet fødevare, at den ikke må fryses ned igen, er det mest af alt for at være på den sikre side. De kan jo ikke vide, hvordan du har opbevaret og håndteret maden, efter du har købt den. Men i virkeligheden må du gerne fryse optøet og tilberedt mad ned igen, hvis bare det har været kølet ned hurtigt og generelt er opbevaret hygiejnisk. Dog skal du være opmærksom på, at smagen kan blive ringere.” 

5. Er datoen for ‘mindst holdbar til’ kun vejledende, eller skal jeg holde mig til den?

“Den dato, producenten har angivet, er så længe, som de garanterer, at maden er okay. Du skal dog ikke per automatik smide det ud, fordi datoen er overskredet. Brug i stedet din sunde fornuft, lugt til maden, se på den, og overvej, om det er noget, du har lyst til at spise. For det meste kan tingene stadig spises nogle dage endnu. Producenterne tager gerne forbehold for, at der er rigelig tid at løbe på, så de ikke får noget i klemme. 

6. Hvor hurtigt skal resterne fra aftensmaden på køl? 

“Du skal afkøle dine rester så hurtigt som muligt, da det forlænger holdbarheden, men selvfølgelig skal du også lige nå at spise først. Du kan godt komme resterne i køleskabet, selvom de stadig er lune. Det er for det meste så små portioner, at det ikke har indflydelse på køleskabets kapacitet. Reglen om, at maden skal køles helt af først, stammer fra dengang, køleskabene benyttede is, der kunne smelte.”

7. Hvor mange gange må jeg afkøle og genopvarme en ret?

“Det er der ingen regler om. Nogle retter bliver kun bedre af at blive varmet længe, for eksempel kødsauce, gullasch og lignende, men til sidst kan det jo være kogt helt i trevler. Bedøm det, du ser, og vurdér, om du vil spise det. I det hele taget afhænger genanvendelsen af, hvordan retten har været håndteret. Har den for eksempel stået på køkkenbordet i flere timer, har den ret kort levetid, men har maden været kølet ned og håndteret hygiejnisk, går det fint.” 

8. Hvorfor må spinat og persille ikke genopvarmes? 

“Det må de gerne, men det kræver, at retten har været afkølet inden for tre timer, og at den ved genopvarmningen kommer op på mindst 75 grader. Årsagen er, at der kan være jordbakterier, som kan skabe vækst af andre bakterier. Desuden sker der det med spinat og persille, at nitrat omdannes til nitrit, som kan give dig ondt i maven – hvis det altså ikke kommer over 75 grader.” 

9. Hvor længe må jeg opbevare grøntsager på køl?

“Rodfrugter kan holde sig længe – op til en måned. Lette grøntsager som agurk, squash, salat og den slags kan som regel holde sig gode i en uges tid. Nogle slags, for eksempel tomater og løg, skal slet ikke på køl. Alternativt kan du opbevare dine grøntsager et andet køligt sted, for eksempel i en kælder, et skur, en garage eller på altanen i en flamingokasse.” 

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman og er skrevet af Maria Rothmar.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Hvad synes mændene?