Womans redaktion sætter fokus på voldtægt

“Voldtægt er noget, vi bør tale om” – så det gør vi hele næste uge på Woman.dk

Skam og skyldfølelse... To følelser, der tit følger efter en voldtægt, og som vi forhåbentlig kan bekæmpe ved at bryde tabuet

27. november 2016 af Sara Møller Christensen

“Jeg vågner ved en svag stønnen. Han er i fuld gang oven på mig. Manden fra festen. Jeg er chokeret, fuld og bange. Han er i gang med at voldtage mig analt. Jeg råber på min kæreste, men musikken er for høj. ‘Fuck din kæreste!’ siger manden, vender mig om på ryggen og trænger ind i mig forfra. Det gør ondt. Jeg siger, han skal lade være. Kalder på min kæreste igen, men manden hvæser bare: ‘Du kan jo godt li’ det!’”

Sådan starter Marias historie i den udgave af Woman, der er på gaden lige nu. En historie om at blive voldtaget og anmelde det – bare for at se sin sag blive afvist på grund af manglende beviser. Eller som Maria selv beskriver det: manglende blå mærker.

Historier som Marias er ikke specielt sjove at læse, men de er vigtige. Ikke mindst for alle de andre kvinder, der gennemgår frygtelige scenarier, der minder om det, Maria var igennem. Der kender de kampe, hun kæmpede for at opnå en følelse af retfærdighed – og for at føle sig ‘normal’ igen.

For som læge Ulla Bonde van Zwol fra Center for Voldtægtsofre i Odense siger i samme artikel: “Hvis en voldtægt ender uden dom, vil kvinden måske føle, at det var hendes egen skyld.”

Tal om det

Netop derfor er det så vigtigt, at vi taler om voldtægt (og skriver om voldtægt). Det er nemlig ifølge læger og psykologer en af de vigtigste nøgler til heling for de kvinder, der har været udsat for overgreb – hvadenten der falder dom i deres sager eller ej. 

Allerførst kan du dog få en personlig beretning fra en af de kvinder, der har været udsat for voldtægt. Camilla blev voldtaget af sin ekskæreste, men ligesom i Marias tilfælde faldt der aldrig dom i sagen, da det var hans ord mod hendes. Læs Camillas historie her og Marias historie i det nye nummer af Woman.

Må kvinder som Camilla og Maria finde støtte i at vide, at de ikke er alene – og i, at det er okay at tale om voldtægt og de følelser, det medfører.  

Ja, det er faktisk mere end okay, det er noget, vi bør og skal gøre. Vi håber, du har lyst til at læse – og tale – med.

Måske er du interesseret i...

Hvad synes mændene?