Kvinde ved ikke noget om vin
© iStock

Hvor meget ved du egentlig om den vin, du drikker i weekenden? Bliv et vin-geni på tre minutter

“Kan jeg bare bede om en rød en, tak!”

10. marts 2017 af Amira Høg Daimar | Costume

Det er ikke let at finde hoved og hale i vinens verden. Der findes utallige druesorter, og ligeså mange regler for, hvilke vine, der går til hvilken mad.

Vindrikkeri bliver hurtigt en prætentiøs affære, men sådan behøves det slet ikke at være.

Derfor har vi lavet en kort vinguide for begyndere, så du kan få styr på din basisviden om vin.

Hvilken vin skal du servere til din mad, hvor mange grader skal den være og hvordan spotter du vin med fejl? Få svaret her. 

Hvilke slags vin findes der?

Vin opdeles typisk i to hovedkategorier: Bordvine og hedvine.

Bordvine dækker over de klassiske vine: Rødvin, hvidvin, rosévin og mousserende vin, der har omkring 14 procent alkohol eller derunder.

Hedvine er betegnelsen for søde og tørre vine med et lidt højere alkoholindhold, såsom portvin.

Hvilken vin går til hvilken mad?

Lokalt til lokalt
Et gammelt husmorråd lyder på at drikke lokalt til lokalt, da vinen typisk er produceret til at passe til egnens smag. For eksempel middelhavsvin til middelhavsmad.

Struktur og smagsfylde
Du gør klogt i at matche struktur og smagsfylde, det vil sige syre til syre og sødme til sødme. Sørg samtidig for, at intensiteten i maden svarer til intensiteten i vinen.

Eksempel
Forret: Lys fiskeret, passer godt til en let eller frugtig hvidvin, som ikke fjerner fokus fra maden.

Hovedret: Rød bøf, passer godt til en intens vin, der kan matche madens smagsstyrke. Det gælder for alle retter, som er kraftige og proteinholdige.

Dessert: Æblekage, passer godt til en sød dessertvin. Vin, som serveres til dessert, skal være endnu sødere end desserten, da sukker i mad ”spiser” sukkeret i vin, og dermed gør den surere.

Smagsvarianter og vin

Når mad og vin skal matches, spiller den enkeltes smag selvfølgelig en afgørende rolle. Men det er muligt at tegne et overordnet billede over, hvilke smagsvarianter, der passer sammen med de forskellige former for vin.

  • Runde smagsvarianter som spaghetti, avokado og banan: Vin med let sødme, såsom Chardonnay.
  • Friske smagsvarianter som tomat, æble, grøn salat og østers går til syrerige hvidvine, såsom Riesling.
  • Robuste og tørre smagsvarianter som grillet og rødt kød går til rødvine med garvesyre, såsom Bordeaux.
  • Rige smagsvarianter som flødeskum går til sødmefulde vine, såsom portvin og sherry.
  • Krads og spicy smagsvarianter som sennep, peberrod og chili går til en pebret vinsmag, såsom Grüner Veltliner.
  • Modne, balancerede smagsvarianter som stegt kød og svampe går til rige, fyldige vine, såsom Shiraz.

Temperatur

Vinens temperatur påvirker smagen mere, end man måske lige skulle tro. Det er derfor vigtigt, at du skriver dig bag øret, hvilken temperatur, der er den perfekte, for de forskellige vintyper.

18 grader: Klassiske, fyldige rødvine, som Bordeaux, Cabernet Sauvignon og Zinfandel
17 grader: Fyldige rødvine, som Syrah og Barbaresco
16 grader: Klassiske, fyldige rødvine, som Bourgogne, Pinot Noir, Rioja og Pinotage
15 grader: Mellemfyldige rødvine, som Merlot, Chianti og Barbera
14 grader: Hedvine, som sherry, tør Madeira, Vino Santo og portvin
13 grader: Lette rødvine, som Beaujolais, Gamay, Côtes-de-Rhône og Dolcetto
12 grader: Fyldige hvidvine, som Bourgogne, Chardonnay og Bordeaux
11 grader: Mellemfyldige hvidvine, som Sancerre, Sauvignon Blanc, Riesling og Soave
10 grader: Rosé og lette hvidvine, som White Zinfandel, Pinot Grigio og Colombard
9 grader: Årgangschampagner
8 grader: Dessertvine, som Late Harvest og Sauternes
7 grader: Mousserende vine, som prosecco, cava, lambrusco og champagne

Spot vin med fejl

Du kan ikke gardere dig mod at komme til at købe en vin med fejl, så det er godt at være opmærksom de to problemer, der forekommer hyppigst.

Propfejl: Hvis din vin lugter af muggen pap og sure stoffer, og samtidig smager sært, kan det skyldes en propfejl, hvilket forekommer i 2-7 procent af alle vine, der er lukket med en korkprop.

Eddikestik: Hvis en vin har lagret for længe, har haft en utæt prop eller hvis flasken blot har stået åben for længe i køleskabet, før vinen eddikestik. Vinen får en sur lugt og en tydelig eddikesmag.

Svaret ligger på din smartphone

Hvis du allerede har glemt det, du har læst i denne guide, kan du ty til en vin-app, eksempelvis Plonk.

Her kan du slå forskellige basisingredienser op, såsom kylling, ost, kød og dessert, og få generelle forslag til parring af mad med druer.

Appen indeholder ikke alle informationer, men den er en hurtig hjælp, når du står foran supermarkedets vinhylder.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Måske er du interesseret i...

Hvad synes mændene?