© Getty

Kvinde - kend din parfume

Sådan vælger du den rette duftevand - og bruger den optimalt

9. oktober 2008 af Mette Andrea Boesgaard

Kvinde - kend din parfume


En kvinde uden parfume er en kvinde uden fremtid. Ordene er Coco Chanels, og hun med de ord in mente er der god grund til et lille grundkursus i duftevand! Velduft sender et signal til andre om, hvem du er og hvordan du ser dig selv, det lokker og forfører potentielle bejlere i nettet og så camouflerer det lidt af hvert... Men som alt andet her i livet gælder det om at vælge den rette duft, og derfor får du denne lille guide til, hvordan du køber den rette duftevand.

Parfume eller eau de toilette?


Find den rette type af duft
Parfume er ikke bare parfume! Duftevand kommer under mange komplicerede franske navne, og hvad er egentlig forskellen på en parfume, en eau de parfum og en eau de toilette? Det handler selvfølgelig om prisen, men ikke bare den - der er nemlig også betydelige forskelle i intensitet, holdbarhed og den måde, du bedst bruger duften.

For at kunne forklare forskellen er det nødvendigt at starte med lidt fakta om de dyre dråber: En klassisk fransk parfume bliver lavet ved at kombinere tre lag af dufte, kaldet duftnoter. De forskellige duftnoter bliver enten fremstillet kunstigt eller udtrukket af frugter og blomster. Topnoten, som indeholder de letteste og mest flygtige dufte, varer kortest tid, kun ca. 10 minutter; så følger middelnoterne, der udgør duftens hjerte. Den duft holder en times tid, før basisnoten, som er duftens krop, sætter ind - den kan vare i op til et døgn alt efter hvilken udgave af duften, du vælger. Duften ændrer sig altså ganske drastisk, hvilket især er værd at lægge sig på sinde, hvis du er ude og finde en ny duft.

Der findes fem typer af dufte - alle er de lavet af alkohol- og vandopløsninger med duftolier i. De fem dufttyper afviger fra hinanden i mængden af duftolier og alkoholstyrken, som igen har betydning for deres holdbarhed og hvordan du skal bruge dem.

 

PARFUME
er den reneste og mest afrundede form af en duft - og dermed naturligvis også langt den dyreste! Den indeholder fra 20 til 30 procent duftolier i en opløsning af alkohol - det er en meget højere koncentration end nogen anden duft. Cirka halvdelen af duften består af de holdbare grundtoner.

Sådan bruger du den: Parfume bliver som regel duppet på huden snarere end at blive sprayet på.

 

EAU DE PARFUM
er en af de mest populære former for dufte, fordi den er relativt holdbar og ikke alt for dyr. Den indeholder fra 15 og 22 procent duftolier i en opløsning af vand og alkohol. Omkring 70% af en eau de parfum'en bliver tabt efter nogle timer, mens de resterende 30% holder i et døgns tid.

Sådan bruger du den: Kom den på, hvor huden er varmest - på kravebenet, mellem brysterne, på indersiden af albuen, bag knæene, på inderlårene, rundt om anklerne og på håndleddene. Men husk at lade være med at gnide håndleddene mod hinanden, når du har kommet parfume på - det "knuser" duften. Og lad være med at komme parfume bag ørerne, for der er for mange talgkirtler, som kan påvirke duften.

 

EAU DE TOILETTE
indeholder 8 til 15 procent duftolier, og 80 procent af dem fordamper i løbet af bare 3 timer! Du skal altså ikke investere i denne form for duft, hvis du har brug for en duft, der holder hele dagen - køb den i stedet hvis vil skabe et mere afdæmpet indtryk.

Sådan bruger du den: Undgå at komme eau de toilette på de steder, hvor pulsen slår - brug den i stedet til det, den oprindeligt blev udviklet til: At blive plasket ud over hele kroppen for at friske op og hylle kroppen i en svag, sødmefyldt velduft! Prøv for eksempel at spraye lidt på hårbørsten og træk børsten gennem håret for en mere varig effekt.

 

EAU DE COLOGNE
var oprindelig en særlig duft, som Napoleon gjorde mægtigt populær. I dag er det dog betegnelsen for en dufttype, der kun indeholder 4-8 % duftolier. Eau de cologne har dermed i mange år været den svageste udgave af en duft, og af samme grund er denne type dufte på vej ud af markedet.

 

EAU FRAICHE
er så til gengæld på vej til at erobre det marked, som eau de colognen efterlod. Ligesom colognen er det en meget svag duft - den indeholder bare 1-3 procent duftolier - men det, der især adskiller den fra de andre dufte, er, at den er baseret på olie i stedet for alkohol.

Sådan bruger du den: Denne parfume blev skabt særligt til sommervejr. Den er fri for alkohol, og derfor  udtørrer den huden mindre, så du undgår de misfarvninger, du kan få, hvis du bruger alkohol-baseret parfume i solen. Dertil kommer, at den er mild og plejer huden samtidig med at den spreder velduft.


Endelig kan du også tage din yndlingsduft på som en duftende kropscreme. De indeholder bare 3-5 procent duftolier, men på grund af den fede konsistens hænger duften ved over det hele i helt op til 24 timer

Vælg den rette duft


Sådan vælger du den rette duft
Når du har fundet ud af, hvilken duft-type der passer bedst til dit behov, er det på tide at vælge selve duften. Her nytter det ikke bare at springe over, hvor gærdet er lavest og vælge den duft, der dufter himmelsk på din veninde. Dufte reagerer forskelligt på forskellig hud, så giv dig god tid, inden du svinger dankortet.

  • Når du skal vælge en parfume, så sprøjt den på og gå rundt med duften i mindst ti minutter - og meget gerne længere! For de fleste dufte tager det nemlig minimum ½ til en hel time, inden den varige hovedduft kommer frem.

 

  • Lad være med at afprøve en ny parfume i et par dage efter, at du har spist krydret mad eller hvidløg, med mindre du normalt kværner krydret mad og hvidløg i rå mængder - de to ting får nemlig parfumen til at lugte anderledes på din hud. Stress, visse former for medicin og hormonelle forandringer som for eksempel graviditet og overgangsalder kan også have en betydning for, hvordan en duft lugter på dig.

 

  • Duft varer længere på olieret hud - eller sagt på anden vis: Dufte fordamper hurtigere fra tør hud, så vær opmærksom på, at duften ikke så længe, som den kunne, hvis du plages af vintertør hud.


Stadig i tvivl? Find den duft-type, der passer til dig 

[Page title=Pas på din parfume]
Pas på din parfume
Når du nu har betalt flere hundrede kroner for din favorit-duft, er det dumt at ødelægge den. Derfor er her et par gode råd om opbevaring af dufte:

Varme, luft og lys skader alle former for dufte. Hvis du vil bevare din dyrt indkøbte duft bedst muligt, skal du altså afholde dig fra at stille den smukke flakon i vindueskarmen - stil den i stedet et køligt, tørt sted væk fra direkte lys og varme, og husk at skru låget på efter brug, hvis den har et sådant.

Brug din parfume - den kan nemlig blive for gammel! Din duft er blevet for gammel, hvis du ikke længere får et frisk pust af duften, når du spray'er eller dupper den på, og parfumen vil også se mørkere ud i flakonen. Nogle parfumer kommer i farvede eller uigennemsigtige flasker; de parfumer holder længere.

Måske er du interesseret i...

Hvad synes mændene?