5 sunde og LÆKRE morgenmadsretter, du kan sætte tænderne i med god samvittighed

Og nej, det er ikke ‘Special K’

5. august 2016 af Maria Denise Christoffersen

Morgenmad er lige så vigtig som dagens andre måltider. Alligevel springer mange af os den over – eller inhalerer en hurtig portion cornflakes, så vi kan komme ud af døren. 

Men hvad skal du spise, hvis du vil have morgenmad, som er nem at lave, smager godt – og som er sundt? Vi har spurgt Alice Cupello, som er PBA i Ernæring og sundhed. Hun giver sit bud på fem sunde ting, du med god samvittighed kan sætte tænderne i, når du lige er stået op.

1. Omelet

© iStock

Derfor skal du vælge det: Æggehvider er ren protein, og æggeblommer har et højt indhold af fedt. Både fedtsyrer og protein mætter mere end kulhydrat og kan derfor anbefales som morgenmad. Spis tomat eller andre grøntsager til - grøntsager er nemlig fyldt med fibre, hvilket er godt for maven. Derudover indeholder de masser af vitaminer og mineraler, som din krop også har brug for.

Tip: Det fantastiske ved en omelet er, at der ikke er en fast opskrift – du kan derfor bruge alle de grøntsager og tilbehør (kød fra aftensmad f.eks.), som du har liggende i køleskabet.

2. Skyr med bær (ikke frugt)

Derfor skal du vælge det: Skyr har et højere indhold af protein end yoghurt, og derfor mætter en portion også mere. Vælg helst den neutrale af slagsen, da dem med smag ofte har et højt sukkerindhold. 

Tip: Frugt, og især tørret frugt, har et højere indhold af frugtsukker end bær. Derfor skal du vælge bær ovenpå skyren fremfor frugt. Det kan enten være friske bær eller frosne, som du har tøet op. Begge dele er sunde og smager godt.

3. Ristet rugbrød med avocado og hytteost

© iStock

Derfor skal du vælge det: Det er ikke bare nemt og smager dejligt. Rugbrød indeholder kostfibre, som er gode for maven og fordøjelsen, mens avocado er fuld af gode, umættede fedtstoffer (nemlig omega 6, som også er i nødder). De umættede fedtstoffer hjælper kroppen med at nedsætte kolesterolet i blodet – og hvis man vil leve sundt, er det vigtigt, at kolesteroltallet ikke er for højt. Hytteost er ikke særlig fed, men du bliver mæt, fordi den indeholder meget protein. Det er altså perfekt som morgenmad!

Tip: Gå altid efter rugbrød med et fiberindhold på minimum 8 gram kostfibre. Så ved du, at det er groft nok.


4. Havregrød

© iStock

Derfor skal du vælge det: Havre har et højt indhold af kulhydrat, som er rigtig godt at spise om morgenen, da det er det bedste tidspunkt på døgnet for din krop at optage og forbrænde netop kulhydrat.

Tip: Spis havregrøden med lidt kanel på i stedet for strøsukker. Du kan også drysse en håndfuld af de bær og nødder, du bedst kan lide, henover. Tilføj evt. en teskefuld hørfrøolie, når du laver grøden, så du sikrer dig, at du får de sunde omega 3-fedtsyrer.

5. Laks med røræg og grønt

© iStock

Derfor skal du vælge det: Laks indeholder omega 3-fedtsyrer, der hører til den gode, umættede form for fedt. Husk dog på, at fedt stadig er fedt, og at du derfor ikke skal have for meget. Spis laksen med de grøntsager, du bedst kan lide, for at få lidt ekstra vitaminer og fibre. For eksempel passer tomat, agurk, selleristænger eller spinat godt til.

Tip: Du kan vælge lige den form for laks, du bedst kan lide – røget, gravad, bagt osv. Spis en skive rugbrød til, hvis du vil have lidt ekstra fibre i din morgenmad. Bare husk at gå efter rugbrød med minimum 8 gram kostfibre.

Måske er du interesseret i...

Hvad synes mændene?