Kvinde spiser skyr
© iStock

Bliver 2017 endnu et år med spandevis af skyr og protein? Her er årets kosttrends

Bare der er plads til en pizza på vej hjem fra byen!

3. januar 2017 af Jesper U. Larsen, Aktiv træning

2016 har blandt andet budt på en hype omkring stenalderkost og LCHF, men hvad bliver mon de nye kosttrends i 2017? Holder vi os mon stadig til den sunde morgenmad med skyr

De to eksperter Cathrine Gro Frederiksen, som er trendspotter, og Martin Kreutzer, som er ernæringsekspert, spår de nye års kosttrends her til Aktivtræning.dk

Cathrine er ejer af trend­bureauet Alikelihood, researcher, rådgiver og holder foredrag om trends, livsstil og forbrugere – med speciale i fødevaretrends.

Martin er bestsellerforfatter med speciale inden for styrkende ernæring og gennem mange år ansat ved Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet.

Cathrines bud på næste års kosttrends er:

1. Sunde tarme kommer i fokus

‘Gut health’, som handler om tarmsystemets vigtighed for vores sundhed og velvære, har især forskere talt om i nogen tid. Nu bliver det også noget, almindelige mennesker kommer til at gå op i. 

Vi vil begynde at interessere os for, hvordan vi kan spise på en måde, som fremmer de sunde tarmbakterier, eksempelvis med fermenterede eller probiotiske fødevarer.

Trenden er endnu i sin start, men den har potentiale til at blive rigtig stor i 2017, og måske vil et større fokus på tarmene også gøre det mindre tabubelagt, når det handler om at smutte på toilettet ... 

2. Global smag skubber norden af pinden

Den nordiske mad er på vej til at blive skubbet til side til fordel for en mere global smag. Så nu behøver du ikke længere at pakke kufferten, for at smage den lækre udenlandske mad. Vi vil nemlig se mere autentiske udenlandske madretter her – eksempelvis den japanske ramen, kinesisk dimsum eller sydamerikanske tacos.

Den nordiske trend har fyldt meget, og nu er vi efterhånden kommet dertil, at selv en shampoo kan kaldes ‘ny nordisk’. Og så kommer der en modreaktion!

Selvom vi får smag for noget andet, er der dog én ting, der vil hænge ved, fra den nordiske trend – nemlig ønsket om, at maden skal være autentisk og tro mod det land, den stammer fra.

Martins bud på næste års kosttrends er:

3. Flexitarerne kommer

Vi ser, at flere bliver vegetarer, veganere og såkaldt flexitarer, og den trend vil vi se endnu mere til i 2017.

Nogle vælger at lave et hårdt cut, hvor de helt dropper alle animalske produkter (som eksempelvis i denne vegetarret), men mange vælger mellemvejen, hvor det ikke bliver religiøst og styret af fasttømrede regler.

For flexitarerne, der spiser overvejende vegetabilsk, men stadig tillader sig selv at spise kød en gang imellem, er det ofte sundheden, der er styrende – ikke hensynet til miljøet, eller at man synes, det er synd for dyrene.

De ser ingen grund til helt at undvære kød, men er optagede af den forskning, der peger på, at et stort indtag af kød ikke er sundt.

Hvis de sidder over for en vært, der har serveret et lækkert stykke kød, så pyt – så tager de en dag uden kød i morgen.

4. Fedtet gør comeback

Vores holdninger til de forskellige makronæringsstoffer har det med at køre i bølger. I nogle perioder er de vores venner, så er de vores fjender, og i andre perioder bliver de bare ignoreret.

Nu har vi haft en lang proteintid, hvor vi har kørt skyr (og andre proteinrige morgenmadsretter) ned i ukritiske mængder.

Proteinerne kommer til at ryge i baggrunden, og i stedet kommer fedtet tilbage. Men det bliver med et kvalitativt fokus på at vælge det sunde fedt fra eksempelvis fiskeolie, avocado og nødder.

Det er til forskel fra low carb high fat-bølgen, hvor der jo seriøst er folk, der tror, de lever sundt, hvis de undgår kulhydrater og lever af piskefløde og bacon.

Nu kommer der opmærksomhed på, at fedt både er godt og skidt.

Vil du ikke risikere at gå glip af de nyeste sundhedstips? Læs mere her.

Hvad synes mændene?