Stavefejl | Ross Venner
© Warner Bros. Television / Bright/Kauffman/Crane Productions

9 frustrerende situationer, du kender, hvis stavefejl og sprogidioti giver dig tics

Får manglende nutids-r dig næsten til at græde?

22. december 2017 af Sarah Lyster Nielsen

1. Når du ser et ord, der mangler nutids-r, er du mildest talt ved at gå ud af dit gode skind. Du ved godt, at man ikke kan høre det, men det ligner jo noget, der er løgn.

2. Tatoveringer med stavefejl giver dig næsten kvalme. Det er SÅ DUMT – og SÅ permanent! Kunne de ikke lige have kørt den forbi en korrekturlæser først?! Det vil hjemsøge dig til evig tid. #noregerts

3. Du har lært på den hårde måde, at folk ikke bryder sig om at blive rettet på, så det gør du ikke længere (så ofte…). Du vægter trods alt venner over hans/sin, selv om du jo føler, at du gør dem en tjeneste. 

4. Til gengæld har du også lært, at folk godt kan bruge dine evner, når der skal korrekturlæses opgaver, så du er lige dele smigret og irriteret, når din veninde pludselig sætter pris på dine nazigrammatiske evner – hun har jo lige et speciale, der skal støvsuges for fejl.

5. Når du scroller gennem Facebook, er du nogle gange nødt til at trække vejret dybt, når du ser stavefejl i artikler (og kommentarfelter...). Du ved, det er småligt at rette på folk – og du ved også, at der garanteret er en anden (værre) grammatikfreak, der nok skal fortælle det pågældende medie, at det altså hedder “nødt til” og ikke “nød til”.

6. Din veninde fortæller dig, at hun “stalt den ovre i hjørnet”, og pludselig kan du slet ikke huske, hvad I snakkede om, fordi du ikke kan abstrahere fra hendes helt absurde bøjning af verbet “at stille”. Hvad er det for noget djævelskab, Jeanette?!

7. Af samme grund kan du heller ikke se Paradise Hotel eller lignende; mængden af sprogidioti er simpelthen for overvældende, og du ender med at råbe ad dit tv: “Det hedder ikke ‘klinge med’, det hedder ’klikke’!”

8. Det sker, at du selv bliver i tvivl om, hvad der er rigtigt og forkert, eksempelvis i forbindelse med komma, og det rykker ved hele din identitetsopfattelse. Du ved godt, at ingen er fuldkommen, men du gør dit bedste for selv at være det. Suk…

9. På samme måde er du også helt klar over, at folks staveevner ikke siger det mindste om deres intelligens – og det er heller ikke derfor, du retter dem. Du vil bare helst have, at alt er korrekt stavet, fordi det er rart. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Hvad synes mændene?