Rødvin | Fredag | Venner | Alkohol
© iStock

Elsker du rødvin? Denne livsvigtige guide gør dig rødvinsklog på 5 minutter

Skænk et stort glas vin op, og læs med

24. marts 2018 af Helene Hyldgaard-Jensen

Vin smager godt. Det kan de fleste af os nok godt blive enige om. Især rødvin smager fænomenalt, fordi der er meget mere fylde og kraft i – og ikke mindst smag! 

Måske du (heller ikke) ved mere om rødvin, end at det er lækkert, rødt og fyldt med procenter? Det laver vi om på nu, for den her lille guide gør dig til rødvinsekspert på blot fem minutter. 

Den røde farve

Jep, det ligger lidt i ordet, at en rødvin er rød. Men der er mange former for rød: Faktisk helt fra en lys-rød til næsten sort. Imellem kommer den mørkebrune, rødbrune og rødblå. Farven i rødvinen afspejler, hvor kraftig og gammel den er. Med alderen går en rødvin farvemæssigt fra lilla til rød til brunlig.

Skindet fra druerne

Ikke nok med at druer smager supergodt, når de er sprøde og saftige, så er de altså grundlæggerne bag en god vin. Skindet fra druerne er faktisk det, som laver al magien i forhold til, hvilken vin det skal ende med at blive. Hvis skindet fra druerne fjernes meget tidligt i gæringsprocessen, bliver det til en rosévin. Er der intet skind i gæringsprocessen, så bliver det til hvidvin. For at få vores skønne rødvin, skal skindet selvfølgelig ikke fjernes i processen. 

Rødvinens perfekte temperatur

Det gælder altid om at servere sin vin med den passende temperatur. Men hvad dælen er den? Det eneste, vi ved, er, at vi ville synes, det var dybt underligt at drikke varm hvidvin eller kold rødvin. Her er de optimale temperaturer for rødvinen: 

  • Hvis den er let og ung: 14 – 15 grader
  • Hvis den er fyldig og ung: 16 – 17 grader
  • Hvis den er tung, fyldig og moden: 18 – 19 grader

Tung, let og fyldig rødvin

Lidt ligesom skummet-, let- og sødmælk fylder munden på hver sin måde – så gør vin også. På grund af det skal vi være opmærksomme på, hvilken slags rødvin vi drikker til maden. Lette retter med let vin, tunge retter med fyldig vin. Det samme gælder søde retter – de kræver en vin med mindst lige så meget sødme, hvis vinen ikke skal gå hen og virke meget syrlig. Spicy og krydrede retter går hånd i hånd med let og frugtig rødvin. 

Rødvin passer perfekt til en god bøf. Jo federe kødet er, jo kraftigere skal rødvinen være. Dette hjælper til at syren og den høje alkoholprocent i rødvinen, renser munden for den fede fornemmelse og giver en perfekt balance. 

Det er virkelig ikke rart at drikke rødvin til skaldyr/fisk, ligesom det er ganske ubehageligt at drikke hvidvin til en god kraftig bøf. Et godt råd til at vælge vin til mad generelt: Hvidvin til lyse retter, rosé til farverige retter, rødvin til mørke retter.

Grums i rødvinsglasset

Bundfald i vin er meget normalt – men ikke særligt lækkert. Har du ikke prøvet at føle, at der nærmest var snavs eller krummer i din vin, og at vinen føltes en smule grumset? Det er der heldigvis en meget fornuftig forklaring på!

Hvis vinmageren ikke filtrerer sin vin, inden den tappes, så vil der forblive bittesmå stykker fra drueskindet i flasken. Dette holder smagens kraft ved lige i vinen, og derfor vælger de ikke at filtrere vinen særligt ofte. Det smager dog meget ubehageligt at få i munden – men det er ikke farligt. 

Fjern nemt bundfaldet selv

Næste gang, du skal hælde rødvin op, er det utroligt nemt at undgå bundfaldet eller grumset, som mange ikke synes, er særligt rart at få i munden. Når du hælder vinen op i glasset, skal du hælde det igennem et metal-tefilter. Hvis du elsker te, har du sandsynligvis allerede sådan et derhjemme. Det er på ingen måde besværligt, og det tager ikke længere tid, end hvis du hældte normalt. Her finder du endnu flere tricks til dig, som elsker vin.

Kilder: JyskvinGoosmannvin

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Hvad synes mændene?