“Er det okay at være psykisk syg?”

Klumme fra læserne
© Privatfoto

Det starter i maj måned 2015, hvor jeg bliver tiltagende trist, jeg har svært ved at koncentrere mig og har mindre og mindre energi. Efter et par måneder slæber min mor mig til lægen. Hun kan se, jeg ikke er mig selv mere.                                                                                                                                              

Jeg prøver at opretholde en eller anden facade, men jeg magter det ikke længere. Jeg føler, det er svært at være den, der har brug for hjælp, og jeg har rigtig svært ved at tale om det.                                                                                                     

Lægen henviser mig hurtigt til psykiatrien for depressive symptomer.

Så det som en skam at have en psykisk sygdom

Jeg er nærmest angst for at blive kritiseret eller opføre mig pinligt. Jeg oplever, at folk kigger mere efter mig på gaden og i skolen. For jeg er jo ikke som de andre mere.

September samme år får jeg diagnosen depression moderat grad. Her er jeg 17 år gammel. Jeg har selvmordstanker, og lysten til livet er forsvundet. Jeg oplever det som en kæmpe skam at have en psykisk sygdom, og derfor er det kun de nærmeste, der ved det. Jeg oplever også, at det at have fysisk kontakt i forhold til at få et knus af min mor eller søster bliver sværere og sværere, da jeg ikke længere kan håndtere at have andre tæt på mig – for tænk, hvis jeg så blev ked af det? Det ville være svagt.

Min psykoterapeut holder mig fast i, at jeg faktisk kan mere, end jeg tror, ridser op for mig, at jeg også har fået ros og gode karakterer, trods det at jeg har en depression. Og jeg skal nu øve mig i at kigge på de ting, der er lykkedes for mig fremfor bekymringer om, hvad der ikke lykkes. I december 2016 starter jeg op på antidepressiv medicin. Dette gør mig ked af det. Skal jeg virkelig til at tage piller for at være glad?

Jeg bebrejdede konstant mig selv

Jeg har mange negative tanker, en skyldfølelse, hvor jeg ofte bebrejder mig selv. Jeg er meget mere nærtagende end vanligt og bebrejder igen mig selv, når jeg bliver ked af det, og jeg synes, at jeg skal tage mig sammen.

Jeg bliver øget i medicin til højere dosis end før. Dette gør mig meget ked af det, for tanken om at jeg skal leve mit liv med “lykkepiller” gør noget ved mig. Jeg vil helst gerne kunne klare alt selv. Dog gennemfører jeg Social- og sundhedshjælperuddannelse i oktober 2017, og dette er virkelig en sejr for mig.

Men alligevel hæfter jeg mig ved de fejl, jeg har lavet, og husker dem i mange dage. Hen over efteråret 2018 går det bedre. Det hjælper med øgning af medicin og samtaler ved lokalpsykiatrien.

Her i januar 2019 er jeg startet på et Psykoedukation-hold, som er et undervisningshold med andre, der har det ligesom mig, hvor jeg får værktøjer til at mestre depressionen og hverdagen. Jeg har det godt. Jeg tager stadig medicin og er mere og mere afklaret med, at det nok bliver en del af mit liv.

Den største hjælp var åbenhed

Jeg fortæller det her for at skabe større forståelse for psykisk sygdom og for at nedbryde tabuer om psykisk sygdom, for det er ikke et tabu, og det skal det ikke være. Det gør det værre, når man er psykisk syg, at blive set med fordomme, da man har rigeligt med negative tanker om sig selv i forvejen.

Det, der har hjulpet mig allermest, er, at jeg gik fra fornægtelse af sygdommen til åbenhed om sygdommen. Det er meget nemmere at være åben omkring det. Så er det også nemmere for dem omkring at hjælpe.

Jeg er blevet inspireret af en mand, der fortalte sin personlige historie om psykisk sygdom. Og derfor tager jeg nu ud og holder foredrag på uddannelsessteder rundt om i landet for at bryde tavsheden om psykisk sygdom og give håb for andre, der har det svært.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Gæstebloggere
Woman-læserne skriver

Velkommen til. Her kan du læse indlæg fra andre Woman-læsere præcis som dig selv. Hvis du har noget på hjerte, du gerne vil dele med os og de andre læsere, kan du kontakte os på [email protected]

 

Læs mere fra samme kategori