Er du på tilbud? Nej! Hvorfor snakker du så om dig selv, som om du er

Er du på tilbud?

Forleden læste jeg en bog, der hedder “Sælg dig selv på 30 sekunder”, som jeg i øvrigt har fået af min far (?!). Bogen handler dog ikke om, hvordan du sælger dig selv som Guds gave til manden over for ham den lækre i baren på trods af din kodyle rødvinsbrandert med et strejf af Gin og Tonic (men hvis du kender til sådan en bog, så smid lige en kommentar). Den handler om, hvordan du sælger dig selv til jobsamtalen.

Vi undersælger os selv

Her kom jeg til at tænke på, hvordan vi kvinder har en tendens til at underminere vores værdi i rigtig mange hverdagssituationer. Jeg er i hvert fald verdensmester i selvsamme. Bevares, til mine tætte veninder er jeg selvfølgelig ikke bleg for at fortælle om en succesoplevelse, jeg har haft for ganske nylig, og hvor cool jeg håndterede en specifik situation – altså oplevelser, der har skabt værdi for mig, og hvor jeg kan give mig selv et klap på skulderen. 

Men jeg gør det ikke til bekendte, da de ikke skal tro, at jeg er den selvfede type. I sociale sammenhænge, hvor jeg ikke rigtig kender nogen, men et spørgsmål smides i min retning, hvad enten det handler om det arbejde jeg ikke har eller den kæreste jeg heller ikke har, svarer jeg kort og overfladisk, for de gider jo ikke at høre på mig – det er i hvert fald det, jeg tænker. Derfor gør jeg intet ud af min selvfortælling om, hvem jeg er, og hvad jeg kan. Det er selvfølgelig ikke fordi, jeg sidder og taler mig selv ned, men jeg får det til at lyde som om, at mit liv er en stor fransk leverpostej, hvor der hverken er op- eller nedture, og hvor sanserne ikke rigtig stimuleres.

Nej tak til leverpostej

Og det er lige præcis her, problemet opstår. For hvornår begynder dette undersalg af vores person og kompetencer, eller vores hverdag generelt, at påvirke vores opfattelse og tanker om os selv, så vi i sidste ende netop sætter os selv på tilbud?

Vi har vel alle vores, som vi går og er usikre omkring, og derfor behøver vi sandelig ikke at smide flere ting i puljen. Jeg mener ikke, at vi nu skal forberede den helt store blærerøvstale, hvor fokus er at overbevise andre om, hvor fede vi er. Dog synes jeg, at vi skal øve os på at tale os selv op, og fremhæve de ting, der spiller for os, når vi bliver spurgt, og på den måde skabe en merværdi.

Så damer, fremhæv de gode ting og de små og store succesoplevelser i hverdagen, og husk på, at du først og fremmest skal fremhæve dem overfor dig selv - for det er virkelig det vigtigste.

Gæstebloggere
Woman-læserne skriver

Velkommen til. Her kan du læse indlæg fra andre Woman-læsere præcis som dig selv. Hvis du har noget på hjerte, du gerne vil dele med os og de andre læsere, kan du kontakte os på [email protected]