“Hvorfor har du børn?”

© Privatfoto

Jeg sidder til den årlige familiejulefrokost, og min onkel sætter gang i det obligatoriske interview. Han spørger ind til mit arbejde. Min kæreste. Og før jeg kan nå at afvige, stiller han det uundgåelige spørgsmål: ”Hvornår skal I have børn?”

Skal altid svare på, hvorfor vi ingen børn har

Christian og jeg har været kærester i 14 år, og det giver folk omkring os specielle rettigheder. Eller, det tror de. Derfor bliver det at spørge ind til børn, eller manglen på samme, som at høre, om jeg har set nogle gode film på det sidste. Helt casual, som har det ingen betydning.

Og nu skal du ikke tro, at jeg ikke kan lide børn. Det kan jeg. Faktisk vil jeg gerne have børn. På et tidspunkt. Det er bare ikke sket endnu.

Og her kommer det næste spørgsmål, denne gang fra en veninde: “Hvorfor har I ikke børn?” “Øh, det ved jeg ikke, økonomi og sådan,” siger jeg tøvende.

Og straks begynder hun at liste op med børnepenge, friplads og så videre, hvordan det sagtens kan lade sig gøre, selvom jeg lige nu føler, at det vil være ret katastrofalt at sætte nyt liv i verden. Men jeg siger ikke noget. Faktisk giver jeg hende ret. For hun har normen på sin side.

Børn ændrer dit liv radikalt

Og jeg vil jo gerne have børn. Ja, faktisk snakker vi om det hele tiden, Christian og jeg. Det er en stor beslutning og derfor noget, vi overvejer nøje. For gør du noget, der ændrer dit liv radikalt, skal du da vide hvorfor. Ikke sandt?

Derfor overvejer jeg at føre krigen over i fjendens lejr ved at være den første, der spørger. Hvorfor har du børn? Hvilke overvejelser gør du dig, før du skaber et nyt liv? Et liv, der afhænger af dig. Og nej, der er ingen fortrydelsesret.

Du synes måske, at jeg lyder lidt alvorlig nu, og du har ret. For måske er det ikke alle, der skal have børn? Faktisk er det ok at vige udenom, hvis du ikke er frisk på det. Det er lidt ligesom et job, hvor du hader chefen og alle de dødssyge lorteopgaver. Du kan bare ikke sige op.

Tænk over, hvorfor du gerne vil have børn

Du skal derfor ikke blive overrasket, hvis jeg passer dig op og bombarderer dig med spørgsmål, næste gang du promenerer med barnevognen. “Hvorfor har du børn? Og har du overvejet, hvordan det vil ændre dit liv? Og forme barnets?”

Og inden du løber efter mig med en sutteflaske som kølle, så lad mig sige dette. Jeg kan ikke forberede mig på at få børn. Det ved jeg godt. Alt vender på en måde, jeg umuligt kan forestille mig. Det er i hvert fald det, mine veninder siger. Og jeg bilder mig ikke ind, at jeg er anderledes.

Et siger jeg dog. Overvej hvorfor. Hvorfor vil du gerne have børn? Hvorfor vil du gerne være forælder og lave en lille familie? Tænk over det, vend og drej det. Snak det igennem med din kæreste.

Og smid så det hele over bords, når projekt baby lykkes. For vi ved jo alle, at før du får børn, ved du intet, men efter, ved du alt.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Gæstebloggere
Woman-læserne skriver

Velkommen til. Her kan du læse indlæg fra andre Woman-læsere præcis som dig selv. Hvis du har noget på hjerte, du gerne vil dele med os og de andre læsere, kan du kontakte os på [email protected]

 

Læs mere fra samme kategori