“Jeg indgik en aftale med mig selv. Ingen shopping i et helt år”

Klumme fra læserne
© Privatfoto

Hvor meget tøj, sko, accessories og smykker har vi egentligt brug for? Det spørgsmål har jeg ofte stillet mig selv. Overproduktion af tøj og krav til bæredygtighed har fået meget opmærksomhed af medierne i de sidste par år, og jeg synes derfor, det er svært at forholde sig neutralt til problematikken. Men hvad kan jeg gøre som individ for at gøre mine shoppingvaner mere bæredygtige?

Den 1. januar 2018 indgik jeg en aftale med mig selv. Aftalen lød således: Ingen shopping i et helt år! Ingen nye sko, tasker, frakker, undertøj, strømper, bluser, bukser eller kjoler til mig i et helt år. Jeg tænkte, at det var den bedste måde for mig at lære at værdsætte det tøj, jeg allerede har og lære at slide det op, inden jeg køber nyt. Det var også en oplagt mulighed for mig at få ryddet op i min garderobe og få solgt alt det tøj, som jeg aldrig bruger.

“Har jeg haft lyst til at shoppe?”

Det er nu fire måneder siden, at jeg indgik aftalen med mig selv, og jeg har holdt mig til den. Har jeg haft lyst til at shoppe? Ja! Har jeg ligefrem prøvet tøj i butikkerne? Helt sikkert! Har jeg endda prøvet at overtale min kæreste til at købe nyt tøj til mig? Absolut! Men har jeg købt eller fået noget nyt tøj? Nej. Uanset hvor meget jeg har haft lyst til at købe nyt tøj – også selvom jeg har stået i prøverummet i den smukkeste kjole – så har der altid været en lille stemme i baghovedet der sagde: “Nej Mie!” Jeg er oprigtig stolt af mig selv for at overholde min aftale med mig selv, og jeg kan mærke, at det kun bliver nemmere med tiden at undvære shopping. 

Den første måned var den sværeste. Vinterudsalget var i gang, og der var fristelser alle vegne, men som tiden gik, blev jeg mere og mere taknemmelig for, hvad jeg allerede havde i mit tøjskab og mistede langsomt lysten til at købe nyt – for jeg havde jo allerede et skab fyldt med tøj.

1749 kroner kan godt være en øjenåbner

En af de største successer og motivationsfaktorer indtil videre var, da jeg rundede første kvartal af i år. Jeg lavede en økonomisk sammenligning med sidste års shoppingforbrug i første kvartal og opdagede, at jeg havde sparet 1749 kroner. Det lyder måske ikke af meget, men jeg ved ikke engang, hvad jeg brugte de 1749 kroner på sidste år – højst sandsynligt et eller andet ligegyldigt! Men de penge kunne jeg have brugt på noget meget mere meningsfyldt. Det var derfor en øjenåbner og en kæmpe motivation til at fortsætte udfordringen. 

Ingen shopping resulterede i en tur til Paris

Jeg har siden januar jævnligt sorteret det tøj fra, som jeg aldrig bruger og solgt det online. De penge, jeg har tjent på det, har jeg lagt sammen med de 1749 kroner, som jeg har sparet i det første kvartal. Tilsammen har det givet mig råd til at opfylde en af mine helt store drømme: en rejse til Paris. Når jeg tænker tilbage, kan jeg slet ikke forstå, at jeg hellere ville købe nye sko end at spare pengene og bruge dem på noget, som vil berige mit liv resten af mine dage. Rejsen til Paris er købt, og motivationen til ikke at shoppe har aldrig været større.

Gæstebloggere
Woman-læserne skriver

Velkommen til. Her kan du læse indlæg fra andre Woman-læsere præcis som dig selv. Hvis du har noget på hjerte, du gerne vil dele med os og de andre læsere, kan du kontakte os på [email protected]