Nej, det er ikke et tabu at sige: “Jeg er ensom”

Kvinde kigger i kameraet
Føler du dig ensom? Så er du ikke alene!© Privat foto

Ensomhed er følelsen af at være alene og følelsen på mangel af nærvær. Man kan sagtens leve et liv alene uden at føle sig ensom. Samtidig kan man leve et liv med en partner og have følelsen af ensomhed. Ensomhed er i bund og grund en helt almindelig følelse, som udtrykker et vigtigt budskab. I mange tilfælde kan det være et tabubelagt emne for det pågældende individ at udtale sig om. 

Jeg trives jo fint alene og ønsker ikke at date, men alligevel? 

Vi er presset på tid i dagens Danmark. Alt skal gå hurtigt. Vi skal i hvert fald gerne hurtigt igennem uddannelsessystemet. Vi skal være karrieremennesker, være ledere og tjene mange penge. Derudover skal vi pleje vores relationer, og vi skal være opdateret på de sociale medier – også med alle dem, vi ikke nødvendigvis har en personlig relation til. Vi skal gå i fitness, løbe eller udøve anden aktivitet, så vi lever op til samfundsnormens kropsideal. Hvordan søren skal vi pleje et forhold? Men når den hektiske dag går på held, og man smider sig på sofaen, så rammer følelsen af ensom. Eller når weekenden står for døren, og der ikke er noget arbejde til at tage fokus væk fra de følelser, vi egentlig har, men som vi bare undertrykker. 

Det spørgsmål jeg mødes mest af, er: ”Er du kommet på Tinder nu?”, hvortil mit evige svar er: ”Nej”. I virkeligheden behøves jeg ikke, for som jeg ser det, så følger flere andre sociale medier trop med tinder. Hvis der er noget, der er nemt, så er det at poste et billede, der er iscenesat for derefter at modtage en masse opmærksomhed i form af likes, kommentarer og beskeder. Men hvad får vi ud af det? 5 minutes of fame. 

Hvad er problemet i virkeligheden? 

Det har taget lang tid. Det har taget tid at sætte grænser. Det har taget tid at finde ind til mig selv og forstå mine egne værdier og ønsker. Men findes der overhovedet en, der har det på samme måde? Er det ok at bede sin kæreste om ikke at opsøge nye fremmede og fristende bekendtskaber? Er det ok at bede pågældende om at slukke telefonen, og værne om det vi laver, også selvom det bare er aftensmaden? Ja, det er helt ok! Det tog mig tre år og et møde med én, der kunne det. En, der dumpede ind i mit liv på et svært tidspunkt og en relation, der stoppede igen. Men et møde, der ændrede mit syn på, hvor lidt man i virkeligheden skal gå på kompromis med sig selv. Verden er fyldt med dem, men vi skal bare møde dem. Min mødte jeg foran et supermarked. Jeg synes, det var så fantastisk, at det ikke var et Tinder-match, men at det var en, der observerede mig i min helt egen verden og som blev betaget af det.  Vi skal skrue op for selverkendelsen og ned for søgen på anerkendelse på sociale medier. 

Skal vi bare passe ind i mængden eller stå alene? 

Det er okay at lade sig inspirere af andre. Det er okay at se sin venindes nye taske og synes, den kunne være fed selv at have. Men det unikke er i virkelighed det, der kun findes én af. Det der er bemærkelsesværdigt og attraktivt. Hvad er federe end at være unik? Og hvorfor er det lige, at folk kommer med spydige kommentarer? Det må være misundelsen, der taler. Med det at kunne skille sig ud følger en selvsikkerhed og hvilen i egen krop. Væver man lidt mellem hvem man i virkelighed er og prøver at være en anden, vil det være svært at tilbyde noget konkret i et forhold. Det ændrer ikke på følelsen af ensomhed, som indtræder, når jeg sidder hjemme alene. Men jeg undgår det ikke, for det giver mig tid til at tolke på den. Ja, jeg er ensom. Selvom alle, der hører mig sige det, svarer med: ”Ej det skal du ikke være”, så bunder det i, at jeg mangler nærvær og samhørighed. I virkelighed er det nok mere mit hoved og følelsesregister, der fortæller mig, at jeg er klar til at opsøge noget. Fordi jeg nu er bevidst om, at jeg ønsker det. For at referere til ovenstående er jeg dog ikke i tvivl om, at det ikke skal være forhastet – som så meget andet i samfundet. Det skal være det, der passer til mig og mine værdier. Efter selv at have følt det anerkender jeg alle dem, der tør stå ved deres følelser, dem der tør træde det skridt længere og være bevidst om dem selv.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her. 

Gæstebloggere
Woman-læserne skriver

Velkommen til. Her kan du læse indlæg fra andre Woman-læsere præcis som dig selv. Hvis du har noget på hjerte, du gerne vil dele med os og de andre læsere, kan du kontakte os på [email protected]