“10 ting, jeg ville ønske, jeg havde vidst, inden jeg begyndte på min uddannelse”

Universitetet
Ingen diskursanalyse uden romkugler! © Privat foto

Om 10 dage er jeg færdig med min femethalvt år lange uddannelse og kan dermed kalde mig for det fancy cand.mag. (som jeg nok lige skal tjekke op på, hvad egentlig betyder). Jeg har en kæmpe what is life-følelse (på ægte Fries-manér), og samtidig glæder jeg mig bare SÅ meget til ikke at skulle kæmpe mig op af Mount Randersvej (Aarhusianere will know) og ikke have konstant dårlig samvittighed over at åbne Brightspace for sjældent. 

Når jeg ser tilbage på mine år inden for de røde mure på universitetet, kan jeg få lyst til at give 1. semester-Ida et kram og udstyre hende med den viden, jeg har om uni-livet nu. 

Derfor får du her 10 ting, jeg ville ønske, jeg vidste, inden jeg begyndte på min uddannelse. 

1. Du behøves ikke læse alting. Jeg ved godt, den flittige studerende måske får morgenkaffen galt i halsen nu, men jeg mener det ægte. Der er så SINDSSYGT meget at læse på en videregående uddannelse, og hvis du ikke vil køre dig selv helt nedenom og hjem, er det altså en vaskeægte kunst at lære at prioritere: Hvilket af det her læsestof er vigtigt i forhold til det, jeg synes er spændende, og hvilket stof er vigtigt til eksamen? Læs det. Men skidt pyt med, at du ikke når ALT det andet. 

2. Du skal selv gøre en aktiv indsats for at få venner. Jeg havde regnet med, at uni var lidt det samme som gymnasiet. Du får en klasse, I har det nice, og I er alle verdens bedste venner i løbet af første uge. Er det sådan på uni? Nope. I hvert fald ikke for mit vedkommende. Det er bare lidt sværere at blive jordens bedste venner, når I er en årgang på 150 mennesker, der samles i et auditorie i tre timer med en enkelt 15-minutters pause, hvor du lige kan nå at spørge sidemanden: “Nå, har du haft en god weekend?”, and that's it

3. En nice studiegruppe er alfa og omega. I forlængelse af det med venner: Du skal bruge en helveds masse tid med din studiegruppe, så prøv at se, om du kan få skabt en nice studiegruppe. Selv, hvis I ikke selv vælger grupperne, kan du selv gøre ret meget: Prøv at have et åbent sind, indstil dig på, at alt måske ikke udelukkende er bedst på din måde og (the holy grail) kage. Kage kan fandme redde mange ting. Min studiegruppe og jeg var måske et lidt umage match i starten, men nu er de seriøst nogle af mine bedste veninder, og jeg ville ikke undvære dem for noget (og ja, der har selvfølgelig været kage inde i billedet). 

4. At se serier, gå ture, ringe til din mor og være i fredagsbar er lige så vigtigt som metode-læsning. Da jeg begyndte på uni, nedprioriterede jeg en masse af de ting, jeg godt kunne lide, fordi jeg jo skulle LÆSE! HELE TIDEN! Men please, søde fortids-Ida, lad være. Det er så vigtigt at give dig selv og dit lille hoved et break – og det break må altså gerne vare flere dage. Deduktiv metode løber ingen vegne. 

5. Du behøves ikke melde dig i fagforening og A-kasse i rusugen. Har jeg betalt til en fagforening og a-kasse hele min studietid, fordi jeg var rædselslagen for, at jeg ville glemme det i året op til, jeg blev færdiguddannet, og dermed ikke ville kunne få dagpenge? Jeps. Føles det lidt fjollet? Jeps. Jeg ved godt, at Dorit nede fra dagpengekontoret ikke er til at hugge og stikke i, hvis du har meldt dig ind 11 måneder og ikke 12 måneder før, men ha' nu lige lidt tiltro til dig selv, og bare meld dig ind et år før, du er done

6. Nyd, at din tid er din egen! Som studerende kan du godt blive lidt forvænt. Da jeg i min praktikperiode arbejdede fuldtid, synes jeg i hvert fald, at det pludseligt var mega nedtur, at jeg ikke bare lige kunne tage op og træne, når der er totalt tomt i Fitness World ved 13-tiden, ikke liiige kunne sove til klokken ni, hvis jeg havde haft en dårlig nat, eller bare tage arbejdet med i sommerhus og sidde der med det. Som studerende er din tid din egen, og selvom det også kan være udfordrende, er det også en kæmpe luksus. Enjoy, honey!

7. Du dør ikke af at skulle til en re-eksamen. Mange af os skal til en re-eksamen på et eller andet tidspunkt, og det er faktisk helt ok, for ingen af os kan være gode til alt. Punktum. 

8. Dine undervisere kan ikke fortælle dig, hvad du skal med dit liv. ‘Ok, fedt, nu ved jeg en masse om Foucault og dekonstruktion, hvordan fanden i helvede skal det give mig et job?’ (spoiler alert, det ved jeg stadig ikke :-)))), men det lover jeg dig for, at dine undervisere heller ikke gør. Fra folkeren og gymnasiet er vi vant til at skulle sætte ord på vores fremtidsdrømme og kunne få vejledning fra underviserne, men nu er du jo (åbenbart?) ægte voksen og må selv ligge og rode med det – fedt... Plus i ret mange tilfælde, er dine undervisere jo bare sindssygt kloge studerende, der har været på uni, lige siden de selv studerede, så nej, de kan desværre ikke forklare dig, om du ville have det mest optur som gymnasielærer eller marketingsmedarbejder. 

9. Fuck dine karakterer. Okay, her taler jeg ikke på vegne af alle uddannelser, for jeg ved, at det ikke er ens på alle studier. Men fortids-Ida: Fuck dine karakterer! Engang begyndte jeg at stortude til en mundtlig eksamen, fordi jeg fik 4 (ja, ikke mit mest stolte øjeblik, men man er vel Fisk), og min underviser kiggede helt forvirret på mig og spurgte: “Skal du forske, Ida?” og jeg var sådan nej gu' fanden i helvede, skal jeg ikke have mine ben på universitetet længere end højest nødvendigt, hvortil min underviser svarede: “Så er det jo ligemeget. Når du skal have et job, ansætter de dig for din person, og ikke fordi du engang fik 12 i ældre litteraturhistorie”, og det har jeg prøvet at huske mig selv på lige siden. 

10. Klichéen over dem alle: Din uddannelse er done, inden du når at se dig om – nyd det! Nyd hver eneste gang, du pludselig forstår en Derrida tekst, sæt pris på de billige Ceres Top i fredagsbaren, husk på at revyen, tutorgerningen og foreningslivet er noget helt særligt, knus, klem og kys din studiegruppe hårdt og nyd, at du bare kan sætte dig ind i et lokale, få serveret viden af din underviser og blive klogere. Det kan være svært at mærke, mens du er i det, men din studietid er noget helt særligt. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

 

Idas ideer

Ida Storm er studentermedhjælper på Woman.dk. Hun er en 27-årig kvinde fra den nordjyske ø Mors, der bor i smilets by, Aarhus. Ida elsker at bade på alle årets dage, og prøver hårdnakket at få alle, hun kender med: “Det er SÅ dejligt bagefter!“. Hvis det var forsvarligt, ville hun spise romkugler og blødkogte æg hver dag - en perfekt kostpyramide (ifølge hende selv).

 

Du vil (garanteret) også kunne lide