“11 sætninger, der beviser, at jeg er jyde, der har boet for længe i København”

© Privatfoto

Der er mange tydelige tegn på, at jeg er jysk emigrant i København, men der er altså mindst lige så mange, som indikerer, at jeg har boet i København i liiiiidt for lang tid.

Jeg kommer nemlig oprindeligt fra en semi-lille flække i det midt- og vestjyske, som hedder Holstebro. Det er en skøn by at vokse op i, og jeg kunne ikke have ønsket mig en mere rummende, naturnær og kærlig barndom. Men kort efter at jeg endelig kunne komme lovligt i byen (i hvert fald i Jylland hvor aldersgrænsen oftest er 18), så fik jeg fart på og tog på guideskole. Siden da har jeg ikke boet i Jylland og pludselig er der altså gået syv år.

Uanset hvor meget jeg elsker storbyslivet, så er det altså rart at komme til midtjylland og mærke roen en gang imellem.

Men så tog jeg mig selv i det, da jeg snakkede med min mor om Aarstiderne (for jeg er selvfølgelig med på Københavnermoden og får måltidskasser). Storhedsvanvidet kom snigende, og nu er jeg selv blevet en af dem, som jeg altid synes var irriterende, når de kom til Holstebro og spillede fandango.

Jeg var engang jyde med stort J, men det er lidt, som om fem år på Vesterbro har gjort, at jeg har fået storhedsvanvid, og måske du kan kende det, hvis du også har taget dig selv i at tænke lidt for stort, når du er hjemme i provinsen.

1. “Jeg skal bare med toget fra Hovedbanen.” Altså ja, her mener jeg selvfølgelig Holstebro Banegård med de overraskende to spor.

2. “Leverer Aarstiderne virkelig herude?” Jeg glemmer aldrig min mors fordømmende ansigt, da jeg sagde det.

3. “Jeg skal bare have en dobbelt americano to go.” Jeg har egentlig aldrig forstået, hvorfor det ikke bare kaldes, hvad det er. En sort kaffe, som jeg tager med.

4. “Skal jeg tage 5A?” 5A eksisterer ikke i Holstebro, og de resterende busser kører kun én gang hver tredje time, da det jo selvfølgelig er lørdag.

5. “Ej. Hvor nedern!” Nej, Amalia… Det er bare godt gammeldags træls.

6. “Skal vi ikke bare cykle?” De 25 kilometer på den jyske landevej uden nogen form for vindstopper? Narh. Måske ikke alligevel – men vi kan tage et el-løbehjul?

7. “Sorry, S-toget kørte ikke til tiden, så jeg nåede det ikke!” Den sætning fungerer bare ikke som undskyldning for at komme for sent i Jylland.

8. “Så er jeg tilbage i Holstebronx.” Og det er selvfølgelig kun i den her sammenhæng, at jeg bruger bronx. Vestebronx og Nørrebronx er jo so last year.

9. “Det må være en jyde.” Fortalte jeg mine forældre, at jeg tit tænker, når jeg i den offentlige transport ser én, der har glemt at trykke på åben-knappen i s-toget eller vil betale med mønter i bussen. Bare lige med den forglemmelse, at jeg jo selv er i den kategori. De kiggede også åndssvagt på mig. 

10. “Her lugter virkelig fælt.” Arg Amalia, her lugter af gylle og det lugter – som du ved – af penge.

11. “Kan vi ikke nå i Netto efter en is?” Spørger jeg klokken 23 en lørdag med forventningen om, at de stadig har åbent i Holstebro. Det er kun min lokale døgnnetto på Vesterbro, der kan levere en solid atronaut-is på det tidspunkt.

Selvom jeg har storhedsvanvid på nogle punkter, så er der altså også ting, der fortsat indikerer, at jeg er inkarneret jyde. Blandt andet at jeg minimum én gang om ugen bliver mindet om en sproglig vending, der var charmerende jysk eller autentisk, og at jeg faktisk synes, det er rart at komme til familiefester i Jylland og snakke om køer over en øl, der ikke er en fancy specialøl.

Og uanset hvad, så er jeg ganske priviligeret at have to byer i lille Danmark, der føles som hjem.

Vil du følge med i, hvad vi laver på Woman-redaktionen? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her. 

Amalias anekdoter

Amalia Kristiansen er Woman.dks tidligere praktikant. Hun er en 27-årig midtjyde, der har forvildet sig til København, hvor hun nu bor på Vesterbro. Amalia er i et livslangt (og lykkeligt) forhold med popcorn, som hun ofte spiser sammen med en kold weissbier – to ting hun har en stor svaghed for.