“11 ting, jeg har lært af at gå på RUC”

Da jeg efter tre år blev bachelor med min projektgruppe.
Da jeg efter tre år blev bachelor med min projektgruppe.© Privatfoto

Det vil være synd at sige, at jeg hele mit liv har drømt om at gå på Roskilde Universitet. For at være ærlig, så var det faktisk først et halvt år inden, jeg startede, at jeg fandt ud af, at det var dér, jeg skulle uddanne mig.

Det skyldes egentlig mest af alt, at jeg var komplet uvidende om, at jeg kunne læse journalistik andre steder end på/i journalisternes højborg, Journalisthøjskolen i Aarhus (og så i Odense, men det var aldrig med i overvejelserne).

MEN mine indtil videre fire år på RUC har vist, at jeg traf det helt rigtige valg, da jeg startede på bacheloren i sommeren 2015.

Så uanset om du, ligesom jeg, er lidt usikker på, om du har truffet den rigtige beslutning ved at starte på Roskilde Universitet, glæder dig helt vildt eller stadig er i overvejelsesfasen, så får du her de 11 ting, jeg har lært af at gå på RUC – på godt og ondt (okay, en komprimeret version). Det er selvfølgelig ikke sikkert, at du vil opleve præcis de samme ting, men jeg tror nu alligevel, at du vil kunne nikke genkendende til de fleste, når du en dag står på den anden side.

1. Jeg har lært, at der er kæmpe forskel på gymnasiet og universitetet. Studiedagene bliver færre, dagene kortere, karaktererne dårligere og læsningen tungere. Sådan var det i hvert fald i mit tilfælde, og det kom ærligt talt som lidt af et chok. Nok mest det med karakterne, der kan svinge fra den ene yderlighed til den anden…

2. Jeg har lært, at det er helt normalt at få en 00’er. Jovist, jeg vælter ikke i dem, men jeg kan ikke sige mig fri fra at have dumpet en eksamen. Faktisk et par stykker. Særligt i det første års tid skulle jeg vænne mig til hele tankegangen og måden, du skulle formulere dig på på universitetet. Det lærte jeg heldigvis med tiden!

3. Jeg har lært, at ALLE har en holdning til RUC. Og at de super gerne vil dele den med en. Særligt CBS’ere. Og dem fra KU. “Det er jo også nemmere at få en god karakter på RUC”, “Det er et rent hippiefortagende”, “Jeg gad virkelig ikke skrive projekt hvert semester”. Ak…

4. Jeg har lært, at det IKKE er en selvfølge at få 12. Baseret på det grundlag, at jeg “kun” har fået to af slagsen gennem fire år og over 40 eksamener til trods for, at jeg til tider har knoklet røven ud af bukserne. De to 12-taller kom endda hjem i fag, som jeg ingen synderlig interesse havde i, hvilket leder op til punkt 5…

5. Jeg har lært, at det ikke nødvendigvis er alt, du finder liiige spændende. Og det var mildt sagt. RUC’s struktur med 1,5 års basisuddannelse, der mere eller mindre er ens for alle på samme studieretning, inkluderer nogle knap så interessante fag. Det kan selvfølgelig også hænge sammen med, at jeg startede på HumTek (i tro om, at journalistik kombineret med datalogi var lige mig. Jeg tog grueligt fejl).

6. Jeg har lært at forklare, hvad det egentlig er, jeg studerer. Yes, det lyder måske logisk, meeen når du læser på RUC, så bliver det bare lige en tand mere kompliceret, når du skal forklare, at du læser på Humanistisk Teknologisk bachelor med fokus på Journalistik og Datalogi – og hvad det egentlig helt præcist indebærer. Det hele blev en smule nemmere, da jeg startede på kandidaten i journalistik og kommunikation.

7. Jeg har lært, at de fleste på RUC er stolte af at kalde sig RUC’ere. Der findes helt sikkert dem, der ikke er – eller har været – tilfredse med at gå på RUC (men så står det dem som regel heldigvis frit for at skifte uddannelse). Til gengæld har jeg også erfaret, at rigtig mange af mine medstuderende er glade for studiestrukturen (især efter basis-delen), sammenholdet og selve studiemiljøet i Roskilde.

8. Jeg har lært, hvordan en bacheloropgave skal strikkes sammen. Ganget med otte. For ja, hver evig eneste projektopgave ender med at være så kamplang, at det lige så godt kunne være en hovedopgave. Derfor føltes det også som piece of cake (næsten da), dengang bacheloren skulle skrives – fremgangsmåden var nemlig stort set én til én med de på det tidspunkt fem projekter, jeg tidligere havde lavet.

9. Jeg har lært kunsten at samarbejde. Og når jeg siger kunst, mener jeg kunst! Projektskrivning er mange ting, men det er IKKE altid en dans på roser. Jeg har lært at holde hovedet koldt, dele mine holdninger (positive såvel som negative) og få det bedste ud af en presset situation i samarbejde med de indtil videre otte forskellige projektgrupper. Dét tror jeg på er guld værd på en kommende arbejdsplads.

10. Jeg har lært, at julehyggen er ikke-eksisterende i de år, du læser på RUC. Beklager den triste udmelding, men der er ikke meget sød i “den søde juletid” som studerende på RUC. Det kan du lige så godt forberede dig på. For december er lig projektintensiv, og her går tingene stærkt, skrivningen intensiveres, og du har mere Bourdieu, Giddens og Habermas på hjernen end Last Christmas. Øv.

11. Jeg har lært, hvor privilegeret du er som studerende. For selvom juletiden måske er presset og maj ligeså, når du studerer på RUC, så er der også en masse goder ved at studere. Ikke nok med, at du har en uendelig lang sommerferie, så har du på RUC i mange tilfælde mulighed for at være med til at planlægge dit studie, som du gerne vil have det, frihed til at planlægge læsningen ind i din dagligdag og mulighed for at prøve kræfter med praktikophold eller udveksling, hvis det er det, du har lyst til. Det er da privligeret!

Vil du følge med i, hvad vi laver på Woman-redaktionen? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her. 

Simones skriverier

Simone er tidligere studentermedhjælper på Woman.dk. Hun er helt pjattet med fodbold og bruger mere tid på stadion end på tv-serier. Dagen er en kæmpe succes, når hendes hold vinder, og der er sushi til aftensmad – og ekstra god, når kæresten en sjælden gang i mellem køber blomster med hjem