“11 ting, jeg lærte, da jeg blev kæreste med en sønderjyde”

Carsten fodrer ko
De skruer ekstra op for det jydske, når de prøver at vinde en diskussion. © Privat foto

1. Det er ikke altid helt let at forstå, hvad hans familie siger. Efter det tredje 'hva?' kan det godt blive lidt pinligt. 

2. Mojn, bom og guffidæmme blev pludselig en del af mit ordforråd. Sønderjysk er jo et helt sprog i sig selv! 

3. Grønlangkål, ringriderpølse og brø-torte – hvad er det?! De mange sønderjyske egnsretter var på spisebordet allerede første gang, jeg mødte min svigermor. 

4. Og når ja, jeg lærte rigtig hurtigt min svigermor at kende. Når vi besøger Sønderjylland, står den altid på forlænget weekend med overnatning hos søde Annette – men det er heldigvis også rigtig hyggeligt.

5. I Sønderjylland ELSKER de kage! Faktisk så meget, at når de laver sønderjysk kaffebord er det med minimum 21 forskellige slags kager! Ja, du læste rigtigt! 21 kager! Og der er endda regler for, hvor mange af dem der skal være bløde, og hvor mange af dem der skal være sprøde.

6. Der er faktisk ikke så langt fra Sjælland til Jylland. Men der er til gengæld langt fra Jylland til Sjælland (... det mener hans venner i hvert fald, når snakken går på, hvor og hvornår vi skal ses igen). 

7. Når vi engang skal købe hus, skal vi helt klart overveje Sønderjylland. Har I set huspriserne?! Du får næsten et helt slot for 1.500.000 kroner! 

8. Alle hans sønderjyske venner har både villa, Volvo og vovse... mens vi stadig står på dansegulvet til klokken 05.00 om morgenen hver weekend.

9. Pant er ikke noget, de har i Sønderjylland. Grænseshoppen er jo kun en lille køretur væk! 

10. At tage over æ græns til Fleggaard er som en tur i fakta. Det tager kun fem minutter, hvis man er sønderjyde (selvom jeg snildt kunne bruge et par timer på at shoppe slik, chokolade og sodvand).

11. Sønderjysk dialekt er åbenbart lig med troværdighed på Sjælland. De skruer i hvert fald ekstra op for det jydske, når de prøver at vinde en diskussion. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Isabellas inspiration

Isabella er praktikant på Woman.dk. Hun er en 25-årig (nytilflyttet) Amagerkaner, der er helt vild med det pulserende byliv. Hun elsker at gå på eventyr i de københavnske loppebutikker og kommer aldrig hjem uden mindst to ting, som hun ikke har brug for. Hun synes selv, at hun er ret struktureret og ordentlig, men rodet (og de mange loppefund) i hendes lejlighed fortæller en anden historie.

Du vil (garanteret) også kunne lide