“13 ting, der gik op for mig, da jeg skulle købe en lejlighed”

3 x Beliggenhed, vaskesøjle
Sjældent har jeg elsket noget så højt som min vaskesøjle!© Mastiff, Woman.dk

Da min kæreste og jeg skulle købe en lejlighed, følte jeg mig enormt voksen! Liiige indtil, jeg sad overfor en bankmand, og ikke anede hvad han fablede om. Eller da vores ejendomsmægler spurgte om hundrede spørgsmål, jeg overhovedet ikke kunne svare på. Ja, for mig var det virkelig en rutschebane-tur at blive lejligheds-ejer, og hele processen fik mine øjne op for okay mange ting, jeg aldrig havde skænket en tanke: 

1. Jeg troede, man bare købte en lejlighed, hvis man kunne lide den. Det viste sig, at det ikke heeelt er grundlag nok, og pludselig spurgte jeg om ting som: “Hvornår er der sidst kommet nye vinduer i?” og ”Hvilket energimærke har boligen?”, når vi valsede ind til en fremvisning. 

2. Hvis opvaskeren eller altanen går i stykker, er det my own damn problem. Jeg savner min gamle vicevæt. 

3. Jeg er altid nervøs for at blive uvenner med min underbo. Det betyder, jeg lidt for ofte bliver hende den irriterende, der tysser på mine gæster meget tidligt på aftenen – “Det kan godt være, at Frederikke lige har vundet bagedysten, men I må altså dæmpe jer lidt, Mynte Cornelia nede i 1. tv kan ikke sove!”

 4. Jeg taler utrolig meget om lejligheds-ting med mine andre veninder, der har købt lejlighed. Lånevariabler og renteprocenter virker lige pludseligt lige så spændende som vores nyeste skokøb.

5. Der findes (åbenbart) mere end et slags lån i banken. På trods af mine 26 år havde jeg lyst til at spørge, om det var mærkeligt at tage min mor med i banken. 

6. Måske stod der, at lejligheden koster så og så mange penge, meeeen det er ikke helt det beløb, der endte med at forlade min bankkonto. Så går der lige lidt til advokater, så går der lige lidt til byggeteknisk rådgiver, og nå ja, en lille slat til tinglysning af skødet. Hvorfor er det ikke med i prisen? Jeg har lige smidt ALLE mine penge, der er ikke flere at dele ud af, okay?!

7. En vaskesøjle er Guds gave til mennesket. Hvordan har jeg kunnet undværre den i tidligere lejligheder?

8. Ejerudgift er ikke det samme som husleje. Mig, når ejendomsmægleren talte om ejerudgift: “Nåååårh, så DET er huslejen!”. I drømmer ikke om, hvor mange ejendomsmæglere jeg fik til at sukke højlydt.

9. Sexede ord som for eksempel “Faldstamme”. Et ord, jeg ikke lige havde regnet med at få i mit ordforråd, men et (åbenbart) meget vigtigt ord!

10. Det kan åbenbart være ret vigtigt at læse alt det med småt i bankdokumenterne. Jeg plejede altså bare at hoppe over alt det med småt. Det lærte jeg på den hårde måde, at jeg ikke skal. 

11. Der findes laaangt flere byggemarkerder, end jeg troede. Jem & Fix har fået konkurrence om mine gør-det-selv-skejsere!

12. At se 3 x Beliggenhed er faktisk bare research! Øv øv, nu bliver jeg nødt til at se alle 10 sæsoner igen, stakkels mig...

13. Et ekstra værelse giver anledning til riiiigtig mange spekulationer blandt ens gæster. “Nåååå, er det til, når den lille kommer?”, “Rigtig smart med et ekstra værelse til, hvis den skal være delevenlig engang. Jamen altså, man ved jo ikke, om man engang går fra hinanden!”, “Super smart, I har tænkt på et børneværelse!”... Nej... Det er til alle de gamle skoleopgaver fra folkeskolen, jeg ikke kan få mig selv til at smide ud, den guitar, jeg aldrig rigtig har fået lært at spille på og alle de andre ting, jeg ikke aner, hvor jeg skal gøre af. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Idas ideer

Ida Storm er tidligere studentermedhjælper på Woman.dk. Hun er en 27-årig kvinde fra den nordjyske ø Mors, der bor i smilets by, Aarhus. Ida elsker at bade på alle årets dage, og prøver hårdnakket at få alle, hun kender med: “Det er SÅ dejligt bagefter!“. Hvis det var forsvarligt, ville hun spise romkugler og blødkogte æg hver dag - en perfekt kostpyramide (ifølge hende selv).