“20 ting, jeg ville ønske, jeg kunne fortælle mig selv som teenager”

© Privatfoto

1. Du vil forevigt være mærket efter den navlepiercing, du fik som 16-årig. Fysisk, fordi der er et afslørende hul lige over din navle. Psykisk, fordi du aldrig glemmer, at du besvimede, da du fik den lavet.

2. Lad være med at få din efterskoleveninde til at stikke en nål gennem dit øre, fordi du gerne vil have flere huller i ørerne. Det koster kun et par hundrede kroner i en smykkebutik, og det er altså det værd.

3. Du er smuk. Men styr lige plukningen af de øjenbryn dér.

4. Det er helt okay at vælge nogle veninder fra. Hvis de gør dig mere ked af det end glad, behøver du ikke at have dem i dit liv.

5. Sæt pris på dine forældre, selvom de kan være lige så irriterende som at få en sidemakker i biografen, som højlydt fortærer en hel pose Sour Cream & Onion-chips under filmen. De gamle elsker dig nemlig vanvittigt højt, og det er for din egen skyld, at de bliver ved med at fortælle dig, at du skal rette ryggen!

6. De kærestesorger, du troede ville gøre en ende på dit liv som teenager, bliver kun værre. Sorry.

7. Den bums, du får dagen før 16+ -festen på Crazy Daisy, er ikke det værste, der nogensinde kommer til at ske for dig. Sorry igen!

8. Besøg dine bedsteforældre! 

9. Brug tid med de personer, der betyder noget for dig. De vil sandsynligvis være der for dig – her 10 år efter – og resten af livet.

10. Det er ikke sejt at ryge. Og du kommer til at forfærdes over at se en 15-årig teenager forsøge at lære at inhalere for at spille smart, når du bliver ældre. Og ja, når du bliver ældre er “spille smart” også noget, du begynder at sige.

11. Tag et fritidsjob. Det udfordrer og er med til at forme dig – også selvom du måske aldrig kommer til at kunne bruge det til noget, at du kan køre en Post Danmark-bil med lift og afbryde en familie i deres aftensmad for at aflevere en pakke til dem klokken 18.

12. Din fremtid er ikke dømt til at gå galt, bare fordi du får 02 i Historie-eksamen i folkeskolen. Men få lige styr på, hvor Japan nogenlunde ligger. Virkelig.

13. Respektér dig selv. 

14. Find ud af, hvad det er, som gør dig glad. Og gør mere af det!

15. (Næsten) alle pinlige episoder er glemt efter et par dage. Eller uger måske. 

16. Dine veninder er den familie, du selv vælger. 

17. Lad være med at bruge så meget tid på at skrive den perfekte profiltekst til Arto. Arto lukker nemlig alligevel. Men gem selfie-med-blitz-i-spejl og Artopistol-billederne! De er legendariske at kigge tilbage på. 

18. Nyd, at du har så meget fritid! At du er tvunget til at være i folkeren hver dag fra 8-13 er ikke lang tid, selvom det godt kan føles sådan, når Erling fabler om den samme fisketur igen og igen i Natur og Teknik. 

19. Sæt pris på, at du ses med dine bedste venner hver eneste dag i skolen. Det kan være svært at arrangere at ses med din veninde som voksne, når I bor mange kilometer fra hinanden, og både fuldtidsjob, kærester og katte skal indordnes i planlægningen. 

20. Når livet føles hårdt, så tænk på de gode og sjove minder. Dem får du masser af!

Vil du følge med i, hvad vi laver på Woman-redaktionen? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her. 

Rie reflekterer

Rie Kirkebjerg er redaktør på Woman.dk. Lige nu har hun byttet arbejdet ud med bleskift, for hun er nemlig på barsel med sin første barn.