“8 grunde til, at jeg synes, det er mega fedt at bo på kollegie som studerende”

Jeg er for nyligt flyttet på kollegie i København og har i den forbindelse erfaret, at det jo er den mest geniale måde at bo på som studerende.
Så hvis du overvejer, om kollegielivet er noget for dig, så kan jeg i hvert fald varmt anbefale det til alle og enhver. Inden du vælger, hvilket kollegie du skal slå dig ned på, er der dog lige et par ting, du bør tage højde for først.
Det første er, om du ønsker at bo på et kollegie, der er socialt. Et socialt kollegie har tradition for fællesspisning, temafester, weekend-eksklusioner og mange andre aktiviteter. Disse kollegier skriver typisk på deres hjemmeside, at det er et socialt kollegie, da de også ønsker, at kommende beboere har lyst til et engagere sig i fællesskabet og bidrage til, at det kan fortsætte med at være et socialt kollegie.
På den type kollegie vil du ikke have dit eget køkken på værelset, men derimod et fælleskøkken, som deles mellem 10 og 15 beboere. Om der er køkken på værelset eller ej er nemlig meget sigende for, hvor socialt livet på kollegiet er. Ofte er de kollegier med eget køkken på værelserne mindre sociale og fungerer i højere grad som små et-værelses lejligheder.
Det næste, du bør overveje, er kollegiernes ventetid. Hvis du er studerende i København, kan du nemlig godt forvente, at ventelisterne til mange (centrale) kollegier er på minimum to år. Og det kan godt være længe, hvis du står i en situation, hvor du mangler et sted at bo i den nærmeste fremtid. I de andre studiebyer er ventelisterne typisk kortere. Men klæd dig på med tålmodighed, for hvis jeg selv skal sige det, så er kollegielivet i hvert fald ventetiden værd.
Her kan du læse otte fede ting ved at bo på kollegie, så du helt sikkert bliver overbevist om, at det skal være din nye boligform.
1. Minimal rengøring. Med en ugentlig søndags-køkken-hovedrengøring, der går på tur og 15 mennesker om et køkken, så er det meget begrænset, hvor mange gange på et år, du rent faktisk skal gøre hovedrent (luksus). Når det bliver din tur på rengøringslisten, så skal du tilgengæld regne med at sætte minimum fire timer af til både at vaske viskestykker, afkalke elkedlen, rense ovnen og meget mere. Men det er nu også utroligt tilfredsstillende at kigge på et skinnende rent køkken (og samtidig tænke på, at der går knap fire måneder, før du skal svinge gulvmobben igen).
2. Det sociale liv. Har du lyst til at solbade i haven, spise frokost på terrassen eller se en film “på køkkenet”, så er der med garanti en eller flere af dine bofæller på kollegiet, som vil give dig selskab. Kollegiet summer af socialt liv, og det er bare et kæmpe plus, at du ikke behøver at bevæge dig mere end fire meter væk fra dit værelse, før du møder en sød kollegianer, du kan hænge ud med.
3. Øl. Hvis ikke du er vild med øl på forhånd, så skal du nok blive det af at bo på kollegie (eller, du lærer i hvert fald at drikke det). Øl kan nok kendetegnes som værende en rigtig kollegie-drik. Og det kan faktisk være meget brugbart og en god social egenskab at kunne drikke en øl, så det er jo bare skønt, at din bopæl kan lære dig det.
4. Billig husleje. På de fleste kollegier (med fælleskøkken) er huslejen ofte relativt lav sammenlignet med et lejet værelse i en lejlighed. Og det betyder, at du har en masse ekstra penge, som du kan bruge på snacks i stedet for husleje. Mums.
5. Billig bar. Ikke nok med at huslejen (ofte) er utrolig billig, så er barpriserne i kollegiets bar det også. Her kan du købe et shot til en flad 10'er eller en øl til det dobbelte. Den eneste bagside ved disse lave priser er, at tømmermændene dagen derpå godt kan være en smule hårde at komme igennem. Ups.
6. Fællesspisning til madklub. Dette koncept er bare genialt og burde faktisk indføres i alle boligformer og ikke blot på kollegier. Fem gange i ugen skiftes køkkenets beboere til at lave mad til hinanden, så du kan spise en lækker hjemmelavet ret til aftensmad fem af ugens dage. På den måde får du spist meget varieret gennem ugen (i forhold til den rugbrødsmad, du ellers selv havde lavet) på et overkommeligt budget, samtidig med, at du ikke skal kokkerere mere end en gang om måneden til de øvrige beboere. Win!
7. (Natte)larm. Når du bor på kollegie, bor du meget tæt, og det betyder uundgåeligt også, at der til tider (læs: i weekenden) godt kan være en del larm i nattetimerne. Og det er jo selvfølgelig super irriterrende at ligge og falde i søvn til bassen fra en halvdårliug festsang fra 00'erne. På den lyse side – hvis du ikke allerede har et fantastisk sovehjerte, så får du det. Du lærer i hvert fald at sove igennem larmen fra diverse fester (måske med hjælp fra et par ørepropper), og det er jo en glimrende egenskab at have, når du for eksempel skal på festival eller måske får en partner, der snorker.
8. Alle er studerende. Der er et fantastisk miljø på et kollegie, og en af årsagerne til det er, at alle, der bor der er studerende. Det er superfedt at bo blandt andre, som er samme sted i livet som en selv, og som i den grad har forståelse for en presset eksamensperiode, en dårlig vejleder eller en tom SU-bankkonto. Og så er det jo også bare nice at have nogle at hænge ud med en onsdag formiddag klokken 11 (mens alle andre er på arbejde hæhæ).