“8 ting ved julen, jeg ville ønske, jeg havde sat mere pris på, da jeg boede hjemme”

Julestemning
Hvordan kommer du i julestemning?© Privatfoto

Hvis mit første år som udeboende har lært mig en ting, så er det, at det er utroligt svært at komme i julestemning, når duften af mors hjemmebagte brunkager eller synet af flot julepynt pludselig virker meget langt borte i en lejlighed i København, hvor der bor tre studerende. 

Den der varme, hyggelige julefølelse kommer altså (desværre) ikke bare af sig selv, og heller ikke selvom december står lige for døren. Så et spørgsmål jeg har stillet mig selv i forbindelse med at gøre december 2022 mere julet er: ‘Hvordan i alverden gør jeg det?’, og dernæst har jeg ærgret mig over, at jeg ikke bare nød julemåneden en lillesmule mere, dengang jeg boede hjemme. 

Her kan du læse otte ting ved julen, jeg ville ønske, at jeg havde sat mere pris på, da jeg boede hjemme. 

1. Flot julepynt. Det kan altså noget helt unikt at komme indenfor i en stue, hvor julepynten bare spiller. Hvor der hænger glitrende engle og smukke julekugler på træet, og hvor der står en adventskrans, som ikke er købt i Netto, på bordet. Men det er så også gået op for mig, at det altså godt kan tage årevis at samle nok julepynt ind til bare tilnærmelsesvis at fylde et juletræ. Så måske har jeg en stue fuld med julepynt om 10 år...  

2. Den smukke sne i skoven. Jeg har været så heldig at vokse op lige ved en skov. Og det betød også, at hver gang det sneede, skulle vi ud at gå en tur i den smukke, snehvide skov. Og så findes der jo heller intet mere satisfying end at træde i helt nyt sne, som ingen har trådt i før. Klip til at jeg nu bor i København, hvor sneen nærmest allerede er brun, inden den når at ramme asfalten... Kan vi ikke snart opfinde noget sne, der ikke bliver til sjap?

3. Lækker julemad. Min mund løber næsten i vand, når jeg tænker på et lækkert julemåltid med kartofler, flæskesteg (med sprøde sværd selvfølgelig), rødkål og ej at forglemme brun sovs. Mums. Den slags mad er altså bare umulig at lave lige så god som mor. Punktum. 

4. Ingen stressende eksamensperiode. Hvorfor er det, at vidergående uddannelser ALTID skal lægge eksamen i december og starten af januar? Hvis der er en ting, der kan sætte en stopper for julemusikken, så er det 700 siders pensum om mikroøkonomi... Når min juleferie nu for andet år i streg bliver spoleret af eksamener, kan jeg godt drømme mig tilbage til mine sabbatår, hvor det eneste, julen handlede om, var at spise så mange tørrede figner og fyldte chokolader som muligt.  

5. At jeg faktisk kunne ønske mig sjove ting i julegave. Fremfor nu hvor mine tre første ønsker på min ønskeliste er en elkedel, nyt sengetøj og en elektrisk tandbørste...

6. Duften af hjemmebagte brunkager. Mmmm, det bedste ved at bage småkager (udover at spise dejen selvfølgelig) er den skønne duft, der breder sig i hele rummet. Hvis ellers jeg kunne finde ud af at lave dejen rigtigt, så den ikke bare smager af sukker, men rent faktisk af jul. 

7. Glæden ved at hente juletræ. Det er så hyggeligt at tage vinterstøvler, hue og vanter på for at tage ud at kigge på, hvilket juletræ der skal pynte stuen (selvom det er umuligt at finde et træ, der ser pænt ud fra alle sider!). Men uden julepynt (og med SU-budget) bliver det desværre ikke til meget juletræ i lejligheden. Hvor vildt er det også lige, at et træ på halvanden meter koster 400 kroner?!

8. Alle kanaler i fjerneren til at se jule-tv. Den store TV-pakke kan bare noget helt unikt i juletiden, hvor alverdens julefilm- og serier bliver sendt igen og igen. Det var bare tider, dengang jeg kunne krybe dybt ned i sofaen, begravet i tæpper og omringet af julepynt, og se Love Actuallyflow-TV for tredje gang. 

 

Idas indsigter

Ida Hagsholm er studentermedhjælper på Woman.dk. Hun er en 21-årig kvinde, der for nyligt er fløjet fra mors og fars trygge rede. Nu bor hun midt i København og bruger det meste af sin tid med hovedet begravet i studiebøger og Google Maps, for "hvordan var det liiige jeg kommer hen til Leanowski bar??".