“Der er ikke én rigtig måde at gå på uni på”

Billede fra en tur til London med to af mine studieveninder.
Billede fra en tur til London med to af mine studieveninder.© Privatfoto

Jeg startede på Københavns Universitet i sommeren 2016, og det var en kæmpe omvæltning i mit liv. For det første flyttede jeg fra lille trygge Lolland til store fremmede København, og for det andet mødte jeg en masse nye mennesker, som fra den ene dag til den anden kom ind i mit liv. Måske lyder det en smule negativt, men det er det absolut ikke – tværtimod var det en omvæltning, som har udviklet mig helt vildt! 

Jeg har lært mange ting af at gå på uni, men det allervigtigste, jeg har fundet ud af, er, at der ikke er én rigtig måde at gå på uni på. Da jeg startede, var det, som om der var en uudtalt forventning om, at alle selvfølgelig havde lyst til at engagere sig helt vildt i studiet og deltage i alle sociale aktiviteter. Og jo, selvfølgelig er det vigtigt at lære sine medstuderende at kende og gøre en indsats for at få en god studietid – ingen tvivl om det. Men jeg følte mig ærlig talt en smule presset. Jeg havde ikke mod på at engagere mig SÅ meget som flertallet, og jeg fravalgte ofte sociale studieaktiviteter for i stedet at være sammen med mine gymnasieveninder. 

Væk med skyldfølelsen

Min nedprioritering af sociale studiearrangementer fik mig til at føle, at jeg ikke gad studiet på samme måde som alle de andre. Når jeg meldte fra til et arrangement, fordi jeg hellere ville lave noget andet, skulle jeg finde på en lovlig undskyldning for ikke at komme. Andre gange tog jeg bare med, selvom jeg egentlig ikke havde vildt meget lyst. 

Det gik heldigvis efterhånden op for mig, at jeg ikke nødvendigvis skulle have skyldfølelse over ikke at engagere mig på niveau med de andre. Og sikke en lettelse! Da jeg indså, at der ikke er én rigtig måde at gå på uni på, kunne jeg hvile mere i mig selv. Og i virkeligheden er jeg ret overbevist om, at mine medstuderende slet ikke har tænkt lige så meget over det, som jeg selv har.

Dejlige uni-veninder

Selvom jeg fandt min egen måde at gå på uni på, så har jeg heldigvis fået nogle dejlige, søde og sjove uni-veninder, som jeg elsker at tilbringe tid med. Og det var jo heller ikke, fordi jeg ikke var interesseret i at få nye venner og veninder (for det var jeg absolut), men jeg var lige så interesseret i at holde kontakten med mine gymnasieveninder ved lige. For mig handlede det om at finde en balance mellem studie, gymnasieveninder og min søde kæreste. 

Det jeg gerne vil slå et slag for er, at der er flere forskellige måder at gå på uni på. Nogle engagerer sig i alt, hvad de kan, melder sig som tutorer, kommer til alle fredagsbarer og fester og prioriterer studielivet højt. Andre møder blot op til forelæsningerne og deltager måske i fredagsbaren en gang imellem. Og begge dele er lige godt! 

Lyt til dig selv 

Mit råd til dig, der starter på nyt studie, er at lytte til dig selv og finde ud af, hvordan DU har lyst til at gå på uni. Jeg har i hvert fald fundet ud af, at der ingen skam er i at acceptere, at uni ikke behøver at fylde alt. Uni skal (udover at være lidt hårdt til tider) være fedt – og det bliver det kun, hvis du ikke lader dig presse til at leve op til andres forventninger.

Og skal vi så ikke bare aftale, at det søde uni-life kan leves på mange måder?

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Michelles meddelelser

Michelle er tidligere praktikant på Woman.dk. Hun er kæmpe fan af bland selv slik – og går ikke så højt op i om hun spiser det i weekender eller hverdage. Hun er også helt pjattet med julen og tæller hvert år ned til december, hvor hun går all in på nisser, pebbernødder og julekalendre. 

Du vil (garanteret) også kunne lide