“Føler man sig nogensinde voksen?”

Blogindlæg
Føler du dig voksen?© Privat foto

“Føler man sig nogenside voksen?” er et spørgsmål, jeg ofte har stillet mig selv. Hvornår kommer den følelse af ‘aha, nu er voksenlivet begyndt’, og kommer den overhovedet?  

Eller vader alle bare rundt i stadiet: ‘Altså, jeg er jo ikke et barn mere, som kan tillade sig og lave en scene midt i supermarkedet, selvom der ikke er mere mælk tilbage. Men på den anden side, hvis man tager et kig ind i mit køleskab, skulle man tro, at her boede en på 12’...? Det gør jeg i hvert fald. 

‘Når jeg ... er jeg voksen’

Jeg husker tydeligt min folkeskoletid, hvor jeg tænkte ‘når jeg starter i gymnasiet, bliver jeg voksen’. Da tiden kom til min første gymnasie-skoledag, kiggede jeg hen på 3.G'erne og tænkte ‘hold da op, de ser gamle ud’ og ‘ når jeg om tre år går ud af gymnasiet, så er jeg rigtig voksen’.

Tre år senere bliver jeg student, og nej, selvfølgelig er jeg ikke voksen dér, men jeg tænker alligevel ‘når jeg flytter hjemmefra og starter studie, så må jeg da føle mig voksen’. 

Klip til nu, hvor jeg efter sommerferien skal starte på tredje semester af mit studie og har boet ude i et år. På trods af dette går jeg stadig i panik, hvis jeg er ude at handle med min mor, og hun skal hente en vare, LIGE inden vi når til kassen... Krise. 

Så note til folkeskole-Ida: Du kommer nok aldrig til at føle dig helt voksen, heller ikke når du flytter hjemmefra. 

Hvad er en voksen overhovedet? 

Altså, hvis jeg lige skulle prøve at forklare, hvad en rigtig voksen er, så ved jeg det faktisk ikke... Jeg bliver ved med at tænke, at når man er voksen, så åbner man lågen til sit (ikke-lugtende) køleskab, som er fyldt med oliven på glas, eksotiske marinader og selvfølgelig en fyldt grøntsagsskuffe.

Men så kigger jeg ind i min bror på 32 år's køleskab og ser, at det (næsten) er lige så tomt som mit... Og hvorfor “måler” jeg også niveauet af voksenhed ud fra fødevarer i et køleskab? Det kan godt være, jeg skal finde mig en ny målestok. 

Uanset hvor voksen du er, er du altid barn hos dine forældre 

Og lige når jeg en sjælden gang imellem føler mig voksen, for eksempel når jeg vasker gulvet i lejligheden med hvid sæbe til trægulv, så tager det ikke mere end en tur hjem til mine forældre, før jeg har forvandlet mig til en 15-årig igen, som brokker sig over, hvad vi skal have til aftensmad og ligger på sofaen 70 procent af tiden. 

Men jeg tror dog, at tiden inden voksenlivet for alvor begynder, hvor du stadig kan forsvare at give et gavekort på 10 kram i gave, skal nydes i fulde drag. Jeg håber dog, at hvis jeg læser denne artikel igen som 50-årig, at jeg så vil føle mig voksen... (krydser fingre).

Idas indsigter

Ida Hagsholm er studentermedhjælper på Woman.dk. Hun er en 21-årig kvinde, der for nyligt er fløjet fra mors og fars trygge rede. Nu bor hun midt i København og bruger det meste af sin tid med hovedet begravet i studiebøger og Google Maps, for "hvordan var det liiige jeg kommer hen til Leanowski bar??".