Fra studerende til fuldtidsansat: Jeg tjener mere – men jeg bruger også flere penge

© Privatfoto

Den dag jeg modtog min allerførste fuldtidsløn var helt speciel. Jeg var vant til, at der tikkede en SU ind, og selvom jeg er lykkelig over, at jeg har fået SU under hele min uddannelse, må jeg ærligt indrømme, at der ikke var vildt mange penge tilbage på dankortet efter at have betalt husleje, ungdomskort, mad og hvad ellers en ung studerende nu har brug for. 

Derfor så jeg altså ufattelig meget frem til 1. marts 2018. Min allerførste fuldtidsløn skulle bydes hjertelig velkommen, og flere af mine veninder opfordrede mig da også til at købe noget til mig selv. Noget rigtig godt. Lønnen blev fejret med sushi sammen med min kæreste, jeg fik købt lidt tøj, og jeg så frem til ikke at have 300 kroner tilbage på kortet 10 dage inde i en ny måned.

Flere penge er lig med flere brugte penge

Jeg fandt dog hurtigt ud af, at jeg ikke havde min løn helt i fred. Og nej, det var ikke min kæreste, som nassede på den. Det gik nemlig op for mig, hvor meget jeg som studerende egentlig havde sparet økonomisk.

via GIPHY

Mine pendlerture er ikke længere billige

Da jeg studerede, pendlede jeg først fra Næstved til Odense og senere fra Næstved til København. Her havde jeg mit ungdomskort, som gjorde det billigere for mig at rejse mellem min bopæl og mit uddannelsessted. Det kostede mig på det tidspunkt 600 kroner om måneden. 

Nu, hvor jeg ikke længere er studerende, er det desværre ikke muligt at gøre mine pendlerture SÅ billige. Nu rejser jeg med pendlerkort, som er smartest for mig, fordi jeg rejser den samme tur hver dag. Her koster en måned mig cirka 1900 kroner alt efter, om jeg rammer en weekend eller en helligdag, hvor jeg altså ikke skal med toget.

Ja, som studerende har jeg måske ikke helt sat så meget pris på, hvor billigt jeg egentlig kunne transportere mig frem og tilbage til universitetet (så skulle jeg vist alligevel have taget til de forelæsninger om tirsdagen, selvom de kun varede to timer!).

Farvel til boligstøtten

Som studerende fik min kæreste og jeg boligstøtte. Omkring 1000 kroner om måneden! Det var en lang og sej kamp at komme igennem de mange dokumenter, som skulle udfyldes for at få boligstøtte – det syntes jeg i hvert fald, dengang jeg sad og udfyldte dem. Men nu er det altså ret vildt at tænke på, at vi – ved at bruge en halv times tid på at udfylde ansøgningsskemaet – gratis fik 1000 kroner ekstra hver eneste måned. Boligstøtten beregnes efter den totale indkomst i husstanden, størrelsen på boligen, huslejen og efter hvor mange, der bor i boligen. Så da jeg fik højere indtægt, var det altså ikke muligt for os at få boligstøtte længere.

Fagforening er ikke længere gratis

Da jeg startede på min uddannelse, var noget af det første jeg fik at vide, at jeg skulle tilmelde mig en fagforening. Jeg blev medlem af en, hvor det ikke kostede mig en krone, og så kunne jeg oven i købet tage gratis, relevante kurser, mens jeg studerede. Det var vildt smart, for på den måde kunne jeg styrke mit CV ved siden af studiet.

Som fuldtidsansat kan jeg ikke længere nyde godt af, at fagforeningen er gratis. Det er meget forskelligt, hvad det koster at være medlem af en fagforening, men for mig koster det over 1000 kroner om måneden. 

Jeg bruger flere penge, end da jeg studerede

Udover de helt generelle ting som ovenstående, som jeg selvfølgelig er nødt til at betale, har jeg også erfaret, at jeg hurtigt (helt frivilligt) kommer til bruge flere penge, nu hvor jeg har mere end min SU.

Både fordi jeg før har været vant til studierabat i butikker og på restauranter, men også fordi jeg simpelthen – allerede – har vænnet mig til at swipe dankortet oftere end før. Og det er på alt fra take away til tøj og smykker. (Det vil sige: Ikke særligt vigtige ting…) Det er faktisk lidt uhyggeligt at tænke på, hvor hurtigt jeg har glemt, hvordan det var at være på SU. 

Jeg vil tænke mere over, hvad jeg bruger mine penge på

Jeg synes, det er SÅ rart, at jeg som studerende har fået økonomisk hjælp til at komme gennem den tid af mit liv. (Og er jeg den eneste, der også fik min telefonregning betalt af mine forældre?). Det giver god mening, at jeg bruger flere penge nu, end da jeg kun havde min SU at gøre godt med, men jeg vil nu altså prøve at bruge mine penge bedre! Og være taknemmelig for, at jeg som studerende fik hjælp til at klare økonomien.

 

via GIPHY

Hvis du vil læse mere om, hvad jeg har lært om skiftet fra studerende til fuldtidsansat, har jeg her skrevet om, hvordan det er at gå fra at have tre måneders sommerferie til at have tre uger.

Rie reflekterer

Rie Kirkebjerg er redaktør på Woman.dk. Lige nu har hun byttet arbejdet ud med bleskift, for hun er nemlig på barsel med sin første barn.