“Har aldersforskel virkelig nogen betydning, når det kommer til kærlighed?”

© Privatfoto

Det siges, at kærlighed gør blind. Gælder det også, når det kommer til alder?

Lad mig komme med et godt eksempel: For lige godt to måneder siden blev min gode veninde mor til en skøn lille datter. Og selvom det er helt nyt og uvant for min veninde pludselig at være nogens mor, så har faren til datteren – og min venindes kæreste – prøvet det hele én gang før. Han er nemlig 12 år ældre, end hun er, og har en teenagedreng fra et tidligere forhold.

Aldersforskellen var aldrig et problem

Min veninde er 25, hendes kæreste er 37. De mødte hinanden for efterhånden en del år siden, men heller ikke dengang var aldersforskellen et issue. Jo, hun vidste godt, at han havde en søn, og at hun nu var papmor i en alder af 22 – til et barn på 10 (hvilket måske ikke ligefrem er det, man regner med at være i starten af sine tyvere). Men det gjorde hende ingenting.

For hende handlede kærligheden ikke om alderen – ligesom den ikke handlede om karrierevalg, om han havde børn eller ikke-børn eller hvor i landet, han kom fra. Kærligheden handlede om den forelskelse, den glæde, hun oplevede i hans selskab.

Men hvor det for hende var komplet ligegyldigt, om han var jævnaldrende eller mere end 10 år ældre end hende, så var omverdenens reaktioner en anelse mere… Undrende. Det var ikke, fordi der var nogen, som var imod deres forhold – men for hver gang alderen blev nævnt, så fik det alligevel lige folk til at komme med et udtryk af overraskelse.

Fordomme og undrende blikke

Hendes historie i sig selv er ikke unik, og jeg kender flere, hvor aldersforskellen er så markant, at det af en eller anden årsag lige får en til at spærre øjnene op. Jeg gør det selv – altså spærrer øjnene op – når jeg hører om folk med 15, 20 eller 30 års aldersforskel, der har mødt hinanden og er blevet forelskede. Og jeg ved ærlig talt ikke hvorfor, for det er jo på ingen måde min – eller andres –business, hvem folk forelsker sig i. 

Alligevel tror jeg, at omverdenens undrende blikke bunder i nogle eksisterende fordomme, om ham den ret gamle herre med en enorm formue, der scorer en 40 år yngre (og meget smuk) kvinde, hvor folk hurtigt kan blive en anelse mistroiske over for, hvad kvindens intentioner er i det forhold.

Men alder er vel i realiteten komplet ligegyldig, når det kommer til kærlighed? Om du er 25 og din udkårne er dobbelt så gammel bør vel ingenting betyde for omverdenen – hvis ikke det betyder noget for jer. 

Der kan være forskel på, om du er 20 eller 40 år

Hos os – min kæreste og jeg – er der fire år imellem. Det er ingen ting, hvis du spørger mig (og stort set alle andre). Men selvom fire år i de flestes øjne lyder helt normalt, så kan en så lille aldersforskel faktisk godt have sin betydning.

Da vi mødte hinanden, var jeg 20 år og lige kommet hjem fra mit sabbatår i Spanien – klar på endnu et sabbatår, inden studiet kaldte. Han var 24 og stod til at blive færdiguddannet som lærer inden for kort tid. Det betød også, at han allerede var ret etableret i sit liv, mens jeg stadig var ved at finde ud af mit – en forskel i tilværelsen, som garanteret har kostet flere parforhold.

Vi kører i dag på femte år og er i langt højere grad ‘samme sted i livet’ nu. Og havde vi nu mødt hinanden, når jeg var 40 år, og han var 44 år, jamen så havde aldersforskellen sikkert virket endnu mere banal, fordi chancen for, at vi var på samme stadie, hvad angik børn, karriere og prioriteter, formentlig var pænt stor.

Så måske betydningen af aldersforskellen afhænger af, hvor i livet, man befinder sig? Men endnu en gang er det bare vigtigt at pointere, at det udelukkende er dem, der er i forholdet, der kan tage den vurdering – og hvis man føler, at det er det helt rigtige, så kan andres mening være fuldstændig lige meget.

Vil du følge med i, hvad vi laver på Woman-redaktionen? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Simones skriverier

Simone er tidligere studentermedhjælper på Woman.dk. Hun er helt pjattet med fodbold og bruger mere tid på stadion end på tv-serier. Dagen er en kæmpe succes, når hendes hold vinder, og der er sushi til aftensmad – og ekstra god, når kæresten en sjælden gang i mellem køber blomster med hjem