“Henny & Idas overlevelsesguide: Sådan overlever du at skrive speciale”

Specialeskrivning
Ida og Henny fra redaktionen deler de bedste tips fra deres specialeproces.© Privatfoto

Lige nu skriver vi begge to speciale, og oh my god hvor er det svært! Altså... Hvor starter og stopper vi lige i så stor en opgave? Selvom det mest af alt føles, som om vi sejler rundt og endnu ikke heeelt har knækket speciale-koden, har vi dog lært en ting eller to de seneste par måneder. Vi har her samlet 12 gode råd, der hjælper os igennem den her sindssyge proces: 

1. Du må godt starte med det nemme – du skal jo have et redegørende afsnit anyways, og du må altså godt hoppe over, hvor gærdet er lavest. Seriøst!

2. Drik lækre ting. Det lyder undervurderet, men det kan virkelig redde vores dag med en lækker kaffe, god te, kold Pepsi Max eller skøn juice. Hvis du endnu ikke har en koffein-afhængighed, er nu et perfekt tidspunkt at få den.

3. Struktur! Kedeligt, men, for mange af os, nødvendigt. Vi kører begge to ugeplaner, så vi har et overblik over, hvad vi gerne vil have færdigt den pågældende uge. Ida sporter også en omgang Pomodoro-teknik, når det føles umuligt at komme i gang med skriblerierne. 

4. Behandl det som et job. Noget, vi selv har svært ved, men som vi ved batter. Aftal med dig selv, at du arbejder fra for eksempel klokken 9-15 hver dag. Det er så nemt at komme til at lave alle mulige aftaler, for du kan jo bare arbejde på et andet tidspunkt, men nix! Tandlægen, løbeturen, indkøbene og støvsugningen må vente til efter klokken 15! 

5. Husk at børste tænder og tage sokker på. Okay, pointen er bare, at du sikkert vil føle dig meget bedre tilpas, hvis du faktisk føler, at du kommer op og i gang med dagen. Selvom det er MEGET fristende at ligge i nattøj langt under dynen, mens du skriver dit metodeafsnit. 

6. Brug din vejleder. Kan de være intimiderende og umulige at forstå? Jeps. Kan det være angstprovokerende at stille dem spørgsmål? Oh yes. Men er de der for at hjælpe os? JA! Derfor: Brug din vejleder! Og husk, at de altså også har været studerende engang. 

7. ... og hold ikke igen med at sparre med andre i din omgangskreds. Skriver din veninde også speciale? Snak med hende om, hvad hun synes er svært. Eller endnu mere oplagt – brug dine studiekammerater eller meld dig ind i en specialegruppe. Det er trods alt liiidt sjovere at snakke om Foucaults magtbegreber med andre end kun dig selv (okay, helt sjovt bliver det alligevel aldrig...) 

8. Lad være med at sammenligne dig med andre. Selvom det er en god idé at snakke med andre specialeskrivende om hele projektprocessen, så er det vigtigt, at du ikke lader dig slå ud, bare fordi Ulrikke fra studiet allerede har færdiggjort sin perspektivering. Alle er forskellige og dermed også forskellige skriveprocesser. 

9. Belønninger er mere end okay. Du har uden tvivl fortjent den nye kjole, den lækre hindbærsnitte, den fridag eller den How I Met Your Mother-pause, du drømmer om. Det er altså ikke easy peasy at skrive speciale – du fortjener det! 

10. Hold ordentlige pauser. Vi er selv skyldige i bare at sidde og scrolle Instagram op og ned, når det endelig er tid til et øjeblik væk fra vores skriverier – men en lille tur rundt i nabolaget er altså bare mere opkvikkende end at sidde og glo på billedet af den juice, moster Johanne lige har tilføjet til sin Instagram-story

11. Skriveblokade? Endnu en grund til lige at gøre noget andet. Nogle gange hjælper det altså bare lige at blende en smoothie i køkkenet eller lidt yoga-øvelser på stuegulvet i stedet for at stirre videre på skærmen.  

12. Husk på, at det ikke er liv eller død. Selvom det sikkert føles som det lige nu! 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Idas ideer

Ida Storm er studentermedhjælper på Woman.dk. Hun er en 26-årig kvinde fra den nordjyske ø Mors, der bor i smilets by, Aarhus. Ida elsker at bade på alle årets dage, og prøver hårdnakket at få alle, hun kender med: “Det er SÅ dejligt bagefter!“. Hvis det var forsvarligt, ville hun spise romkugler og blødkogte æg hver dag - en perfekt kostpyramide (ifølge hende selv).

 

Læs mere fra samme kategori