“Hvad er det lige, den der nye ferielov går ud på?”

Rie fra Woman
For at nyde sommerferien er det vigtigt at kende til den nye ferielov.© Privatfoto

Jeg er SÅ meget typen, der aldrig har fået sat mig ind i SKAT, SU og feriepenge. Og nej – da vi på arbejdet forleden modtog en mail om, hvad vi skulle vide om den nye ferielov, tænkte jeg bare: ‘Kommer der en ny ferielov?’

Som jeg kan forstå på både mine gode kolleger og veninder, er jeg dog langt fra den eneste, der ikke ved, hvad den (ret kedelige) nye ferielov betyder. Hvis du også synes, den er rigtig svær at forstå, har jeg alligevel ofret mig og prøvet at nedskrive den, så den glider næsten lige så nemt ned som en kold Piña Colada på en god bytur. Det krævede selvfølgelig lidt hjælp fra min arbejdsplads' HR-afdeling, men så er jeg også sikker på, at det ikke er vrøvl, jeg har skrevet ned!

Ny ferielov fra 1. september 2020

Det allerførste, der er godt at vide, er, at den nye ferielov træder i kraft 1. september 2020. Men hvorfor i alverden skal vi så allerede sætte os ind i den nu?! Jo, det er så, fordi vi på hele Danmarks tømmermændsdag, 1. januar, ikke kun gik ind i et nyt år (med et brag!), men også gik ind i en såkaldt “overgangsordning”.

Lige nu er vi i en “overgangsordning”

Jeg ser på overgangsordningen som at ligge i kø til Roskilde Festival – I ved, den periode, vi med en kold bajer, venter på at komme ind på pladsen, fordi det ville gå HELT galt, hvis de bare åbnede for indgangene uden nogen form for plads, hvor de festivalhungrende og fulde mennesker kunne vente i kø.

Overgangsordningen er (som køen til Roskilde) med til at få hele regnestykket til at gå op, og faktisk er vi i overgangsordningen lige NU. Den gælder nemlig fra 1. januar 2019 til 31. august 2020. 

Farvel og tak til ”forskudt ferie”

I den nuværende ferielov har vi det, der hedder “forskudt ferie”, og det betyder, at jeg eksempelvis har optjent ferie i kalenderåret 2019, men jeg har først kunnet holde ferien mellem 1. maj 2020 og 30. april 2021.

“Forskudt ferie” overholder dog IKKE reglerne i EU, fordi du skal kunne optjene OG holde fire ugers ferie inden for 12 måneder, og det er en af de største ændringer, du skal vide om den nye ferielov.

I stedet for “forskudt ferie” bliver der nu indført ”samtidighedsferie”, som betyder, at vi optjener feriedage løbende, og at vi kan holde vores ferie, så snart feriedagene er optjent. Smart!

Hvis du er helt ny i dit fuldtidsjob

Her er et eksempel på, hvordan “forskudt ferie” påvirkede mig som nyansat – og også et eksempel på, hvordan den nye "samtidighedsferie" ville påvirke mig, hvis jeg fandt et nyt job.

  • Den nuværende/gamle ferielov: Jeg startede som fuldtidsansat som digital redaktør her på Woman 1. februar 2018, men jeg har først kunnet holde betalt ferie her 15 måneder senere. Det betød, at jeg forrige sommer selv skulle betale for min ferie, men fremadrettet er der altså den gode ved at være nyansat, at du kan få lov til at få betalt ferie MEGET hurtigere.
  • Den nye ferielov: Hvis jeg var helt nyansat i et job, betyder det nu, at jeg efter en enkelt måned i det nye job allerede ville have optjent 2,08 feriedage. Hvis jeg var startet på et nyt job, ville jeg dog ikke have lyst til at sige ”hasta la vista!” efter en måned, da jeg tænker, at mine nye kollegaer ville synes, det var lige lovligt hurtigt. Heldigvis ville det dog være muligt for mig at spare feriedagene op, så jeg kunne tage til Mallorca i tre uger i sommerferien i stedet.

Ferieafholdelsesperioden 

Endnu et fancy ord, jeg har lært at kende, er “ferieafholdelsesperioden”, og det betyder egentlig bare den periode, jeg må holde min ferie i. I den nye ferielov løber den samtidig med optjeningsperioden (1. september til 31. august), MEN den er fire måneder længere. Det vil sige, at den periode, jeg kan holde ferie, er fra 1. september til 31. december (wuhu, betyder det så nytår i udlandet?!).

Tilbage til den der overgangsordning, vi er i lige nu – hvad betyder det?

I overgangen mellem den gamle ferielov og den nye ferielov opstår der et lille problem (som vi heldigvis kun skal tage stilling til én gang, da vi jo kun skal skifte ferielov én gang... i hvert fald indtil videre). I den gamle lov skal den ferie, jeg optjener her i 2019, afholdes mellem 1. maj 2020 og 30. april 2021. Samtidig kan jeg dog optjene (og afholde) ferie efter de nye regler fra 1. september 2020.

Fedt, betyder det dobbeltferie, tænker jeg så?! Men nej, desværre (det ville ellers være virkelig nice). Nu vender vi nemlig tilbage til overgangsordningen, som vi startede dette drønlækre blogindlæg om.

For lige (meget kort) at opridse, hvad det nu var, den der overgangsordning er, så er overgangsordningen med til at få hele regnestykket til at gå op. Vi er i overgangsordningen lige NU, for den gælder nemlig fra 1. januar 2019 til 31. august 2020.

Overlappet mellem den gamle og nye ferielov betyder, at den ferie, jeg optjener mellem 1. september 2019 og 31. august 2020, får jeg først om meget lang tid. Det bliver nemlig til “hensatte feriepenge” (jeg lover, at det var det sidste fancy begreb, jeg bruger!), og dem får jeg – hold nu fast – først når jeg går på pension.

Din arbejdsplads skal nemlig vælge, hvad alle medarbejdernes hensatte feriepenge skal bruges til: Virksomheden kan enten forrente dem, indtil jeg forlader arbejdsmarkedet – eller indbetale pengene til “lønmodtagernes fond for tilgodehavende feriemidler”. Okay, der kom lige et par fancy begreber mere (sorry!), men det sidste skal du slet ikke tænke på, for det er nemlig din arbejdsplads, som bestemmer det.

For at opsummere kort

Puha, sikke en lang, kedelig smøre. Her kommer guldkornene, som jeg i hvert fald tænker, at jeg selv kan bruge til noget:

  • Ferien i ferieåret 1. maj 2019 til 30. april 2020 afvikles som normalt
  • Fremadrettet bliver ferieafholdesesåret fra 1. september til 31. decemberåret efter
  • Vi kan i den nye ferielov holde vores ferie, så snart feriedagene er optjent
  • Værdien af vores feriepenge ændres ikke med den nye ferielov
  • Antallet af feriedage ændres ikke med den nye ferielov
  • I overlappet mellem den nye og den gamle ferielov ser det på papiret egentlig ud til, at du tjener “dobbelt” ferie i perioden, men pengene fra den gamle/nuværende ferielov får du først, når du ikke er på arbejdsmarkedet mere. Feriedagene kan ikke udbetales direkte til de ansatte

Vil du følge med i, hvad vi laver på Woman-redaktionen? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Rie reflekterer

Rie Kirkebjerg er redaktør på Woman.dk. Lige nu har hun byttet arbejdet ud med bleskift, for hun er nemlig på barsel med sin første barn.