Hvorfor skal det være så pissedyrt at være social?

© Woman

“Så bliver det 59 kroner.” Denne sætning overrasker mig gang på gang. Jeg bestilte for fanden bare en helt almindelig filterkaffe med lidt kold skummetmælk rørt i? Alligevel stopper de dyre cafébesøg mig ikke, for en café er det perfekte sted at catche op med mine veninder, mens vi nyder en god kop kaffe. Og et stykke kage, naturligvis. 

Når en SU slet ikke er nok til alle fornøjelserne

Problemet er, at de 59 kroner, som en kop kaffe ofte koster, hurtigt løber op, når jeg har mange veninder, jeg gerne vil se ofte. Og det bliver altså ikke billigere af at tage en tur i biografen, ud at drikke cocktails eller på en shoppingtur sammen.

Indtil for nylig har jeg været studerende, og selv om jeg ville ELSKE at bruge mine penge på lige netop disse ting, må jeg bare erkende, at en SU ikke har været nok til mange af disse fornøjelser. Især når venindegruppen består af både studerende og fuldtidsansatte opstår der virkelig problemer i planlægningen, for mens nogle vil på Sticks'n'Sushi, vil andre gerne nøjes med en frysepizza fra Netto (begge ting er i øvrigt superlækre).

Et tabu at have få penge

Selv om jeg kan sige til mig selv, at jeg ikke skal bruge så mange penge på restaurant- og cafébesøg, kan det være svært at erkende over for mine veninder. Faktisk føler jeg, at det er pinligt og et tabu at sige: “Jeg har altså ikke råd til at se dig i dag.” Derfor har jeg flere gange hørt mig selv fortælle mine veninder, at jeg desværre ikke kan gå en tur i Tivoli, eller at jeg har andre planer, når veninderne fra folkeskolen arrangerer en spontan shoppingtur til Malmø… Men det skal stoppe. NU. 

I forrige weekend havde to af mine veninder og jeg arrangeret den helt store reunion. Vi ville spise på en lækker restaurant og afslutte aftenen med sprøde cocktails – og jeg glædede mig helt vildt! Det gjorde min bankkonto dog ikke på sådan en helt almindelig fredag sidst på måneden. Men i stedet for at stikke dem en lille, hvid løgn om, at jeg pludselig havde fået mavepine, fortalte jeg dem sandheden. At jeg simpelthen ikke havde råd til det. Svarene fra damerne var overraskende – og så alligevel overhovedet ikke. De var nemlig SÅ forstående og kendte godt selv til dilemmaet. Og hvad havde jeg egentlig regnet med? De er jo mine gode veninder!

Jeg kan faktisk godt være social – helt gratis

‘Hvorfor ikke bare invitere veninderne hjem til dig i stedet for alt det brok?’, tænker du sikkert. Og det har jeg lige netop også selv funderet lidt over. For selv om det helt sikkert heller ikke kan gøres omkostningsfrit, når der skal bland selv-slik til X Factor om fredagen, vin til lørdag aften og pizza til den (måske) tømmermændsramte søndag, så kan det helt klart gøres billigere end de kontolænsende cafébesøg. Fremover vil jeg i hvert fald bare være ærlig, for det er ingen skam at have færre – eller flere – penge end sine veninder.

Faktisk ER det også muligt at være social med veninderne uden at gøre caféjerne rigere og rigere. Foreløbig har jeg fundet på de her tre ting, der alle kan gøres helt gratis – og som jeg vil blive bedre til at foreslå mine veninder, at vi kaster os ud i (allerede i næste weekend!):

  • Gå en tur i den friske luft
  • Hold chick flick-maraton, og se alle de gode gamle tøsefilm, vi har på DVD
  • Ryd op i klædeskabet, og byt det tøj, vi ikke længere går med
Rie reflekterer

Rie Kirkebjerg er redaktør på Woman.dk. Lige nu har hun byttet arbejdet ud med bleskift, for hun er nemlig på barsel med sin første barn.