Jeg fremlægger altid min indøvede forsvarstale om, hvorfor jeg gider at pendle hver dag

© Privatfoto

Som pendler har jeg mange glæder. Jeg får eksempelvis samme fantastiske følelse, når jeg kan stille min taske på sædet ved siden af mig eller får en plads i stillezonen, som når en medarbejder på McDonalds uvidende kommer til at smide en ekstra chili cheese top i posen.

At pendle med toget betyder dog også, at jeg skal kæmpe mig igennem en vaskeægte krigszone om morgenen for overhovedet at komme ind i toget. Og når ham overfor mig så trækker et hårdkogt æg op af sin madkasse, skal jeg lige tælle til tre, lukke øjnene og diskret holde mig for næsen, imens jeg genovervejer min situation.

Et andet tidspunkt, hvor jeg skal tælle til tre for ikke at himle gevaldigt med øjnene, er, når folk siger: “Bruger du to timer på at køre i tog HVER dag? Puha, det gad jeg godt nok ikke!"

Forsvarstalen

Efter jeg bliver stillet dette spørgsmål, fremlægger jeg min indøvede forsvarstale, som jeg har fyret af 1000 gange før. Den lyder nogenlunde sådan her:

“Det er faktisk slet ikke så slemt at pendle. Bare jeg bruger tiden i toget fornuftigt. Hvis jeg kørte bil, kunne jeg eksempelvis ikke læse eller se Netflix. Og det er faktisk meget rart lige at have en time efter og inden arbejde til at slappe helt af. Og altså, jeg ville jo alligevel ikke kunne få en bolig i København, som er lige så billig, som den jeg har nu. Heldigvis bor jeg også tæt på stationen, så når jeg er på stationen, er jeg alligevel næsten hjemme.”

via GIPHY

Jeg føler, at jeg er nødt til at have en undskyldning klar, når folk stiller spørgsmålstegn ved, at jeg pendler med toget hver eneste dag. Men hvorfor i alverden er jeg nødt til at undskylde? De skal da heller ikke fremlægge en forsvarstale til mig om, hvorfor de tager bussen til arbejde, selvom de bor i cykle-afstand fra deres job.

Nu vil jeg droppe min forsvarstale, fordi:

  • For det første: Jeg er absolut ikke den eneste, der hver morgen kravler halvt sovende ind i DSB’s regionaltoge. Der er sindssygt mange andre pendlere. Ja, det kan jeg jo se.
  • For det andet: En undersøgelse fra 2018 viser, at vi danskere bruger længere og længere tid på at køre til og fra arbejde. Så hvis du ikke pendler nu, kommer du sikkert til det!

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Rie reflekterer

Rie Kirkebjerg er redaktør på Woman.dk. Lige nu har hun byttet arbejdet ud med bleskift, for hun er nemlig på barsel med sin første barn.