“Jeg holdt bryllup i udlandet – her er 12 ting, du bør overveje, hvis du vil gøre det samme”

Bryllup i Italien
Kunne du blive gift i udlandet? © Marianna Pula

Engang skrev jeg et blogindlæg her på Woman, hvor jeg reflekterede over, hvor længe det egentlig er acceptabelt at være forlovet. Det er der selvfølgelig ikke faste regler for, og jeg regner nu heller ikke med, at nogen ligger søvnløs og tænker på, om hende der fra Woman mon stadig “kun” er forlovet. Svaret er, at det er jeg ikke – men der skulle altså gå 2.015 dage, fra at jeg sagde ja til en ring på min finger, og til at jeg sammen med min mand (wow) kunne holde bryllupsfest for vores nærmeste. 

En af grundene til, at vi altså skulle ret mange gange rundt om solen, før der skete en videreudvikling på den front, var, at vi på ingen måde kunne finde ud af, hvor vi skulle holde brylluppet henne. Skulle det være i Danmark, hvor vi bor og har mange gode venner? Skulle det være på Færøerne, som vi begge kommer fra, og hvor vi har det største netværk? Det var et stort dilemma, som altså endte med en helt tredje løsning: Italien! 

Drømmen om en destination wedding 

Selvom jeg egentlig aldrig har haft de vilde bryllupsdrømme, så er jeg altid blevet fænget af smukke bryllupsbilleder fra Italien, når jeg engang imellem har bevæget mig ind på inspirationsmediet over dem alle – Pinterest – for at søge efter idéer. Derfor begyndte drømme om en såkaldt destination wedding – et bryllup i udlandet og nærmere bestemt Italien – at blomstre. 

Jeg kan godt afsløre med det samme, at det viste sig at være det helt rigtige valg, og jeg ville på ingen måde gøre det om. Sikke en fest det endte med at blive! 

Hvis du selv overvejer at gøre det samme, kan jeg altså kun anbefale det – men jeg kan også anbefale at gøre en række vigtige overvejelser inden. Jeg har derfor samlet seks mulige fordele og seks ulemper, som du kan tænke over, inden du muligvis springer ud i det samme. 

6 fede fordele ved at holde et bryllup i udlandet 

Jeg synes som allerede nævnt, at det var et virkelig godt valg at holde bryllup i Italien, og det er der mange grunde til. Men for at listen ikke skal indeholde 50 punkter, kommer seks udvalgte højdepunkter her: 

1. Både du og dine gæster får en fed oplevelse ud af turen. Når du drejer nøglen om derhjemme og sætter snuden mod bryllupsdestinationen, føles det præcis som at tage på ferie. Og hvem elsker ikke at tage på ferie? At kunne kombinere dét og et bryllup er altså spitzenklasse, som din tysklærer sikkert ville sige. Samtidig tvinger du dine gæster til også at tage tid ud af kalenderen og hoppe på ferie, og ud fra de tilbagemeldinger vi selv fik fra vores gæster, så var den del også et kæmpe plus. 

2. Du kan stable sjove og anderledes arrangementer på benene. Vi hev alle gæster, der havde lyst, med til vinsmagning klokken 10:30 inden selve vielsen. Det ville nok ikke kunne lade sig gøre så mange andre steder – og vin i moderate mængder hjælper lidt på bryllupsnerverne, skal jeg lige hilse og sige. 

3. Du får mere tid sammen med dine gæster. Du har måske prøvet at være til et bryllup, hvor du ikke nåede at sige meget andet end “Tillykke!” og “Hvor ser I godt ud!” til brudeparret. Men når du holder bryllup i udlandet, vil både du og gæsterne typisk være i området i lidt længere tid end kun på selve dagen for brylluppet. Det giver dig altså masser af tid til at spørge din veninde, hvordan det går med hendes nye hvalp, og til at tale med din kusine om den uddannelse, hun er ved at tage. 

4. Det kan være billigere end i Danmark. Der er selvfølgelig stor forskel på, hvor meget det egentlig koster at have et bryllup i udlandet, men det kan i mange tilfælde være billigere end herhjemme. Du skal selvfølgelig overveje, om I betaler gæsternes ophold, om gæsterne selv skal betale flybilletter og den slags. 

5. Du er ikke konstant i fokus. Hvis du (som mig) ikke kan lide tanken om at være i fokus i en hel dag, så kan et bryllup i udlandet også gøre gode ting på den front. Gæsterne har mange nye indtryk at forholde sig til, og de vil sikkert gerne tale med hinanden om alt muligt, de har oplevet. Pludselig synes din far måske, at det er mere spændende at se på træerne, som er anderledes end dem derhjemme, mens din barndomsveninde plaprer løs om den fantastiske vin, I har smagt – alt i stedet for at se på dig. Smart! 

6. Du kan tage flotte og anderledes bryllupsbilleder. Hvis du altid har drømt om at udsmykke din stue derhjemme med bryllupsbilleder på væggene, så kan du altså få nogle smukke billeder i anderledes omgivelser, når du vælger at holde dit bryllup i udlandet. Bryllupsbilleder i Danmark er dog selvfølgelig også smukke! 

På trods af alverdens fordele, så kan der også være nogle ulemper ved at vælge at holde bryllup i udlandet – og nogle af dem er listet herunder. 

6 mulige ulemper ved at holde bryllup i udlandet 

1. Du kan ikke forvente, at alle kan deltage. Når du vælger at holde bryllup et sted, hvor det kræves, at gæsterne skal kunne transportere sig selv et godt stykke, må du af samme grund forvente at få nogle afbud. Det kan være, at nogle ikke har økonomi til at deltage, at der ikke er mulighed for at få passet børn, hvis disse ikke skal med til festen eller en helt tredje årsag. Og det må du tage med! 

2. Du får muligvis ikke lige så mange gaver. Gaveønsker som store malerier eller dyre natlamper går måske ikke altid hånd i hånd med et bryllup i udlandet. Både fordi gaverne kan være svære at medbringe, og fordi gæsterne sandsynligvis allerede bruger en del penge på at være mest til festen. At bryllupsgæsterne rejser ud i verden for at være med til dit bryllup er en gave i sig selv! 

3. Det kan være risikabelt, hvis du ikke har en god (og lokal) tovholder eller arrangør. Selv var vi heldige at have de bedste arrangører til at hjælpe med planlægningen og stable det hele på benene, så hvis du skal holde bryllup i udlandet, bør du helt klart finde nogen på stedet til at hjælpe dig. Ellers kan det hurtigt blive noget rod – især hvis der er en sprogbarriere. 

4. Du skal formentlig lave en hel del research. Du skal måske selv finde en fotograf eller en til at gøre dig klar på dagen. Tør du at stole på, at dine veninder kan klare opgaven med hår og makeup, eller skal du kontakte lokale til at hjælpe dig? 

5. Du kan komme til at stresse over ikke at kunne følge fysisk med i alle forberedelser. Holder du bryllup i udlandet, får du højst sandsynligt ikke mulighed for at prøvesmage menuen inden den store dag, medmindre du får mulighed for at besøge lokationen inden. Du må derfor gøre op med dig selv, om du tør at stole på, at der er styr på tingene. 

6. Der kan være besværligt at få den juridiske del på plads. Hvis du skal giftes i udlandet, er det vigtigt at undersøge, hvad der skal til for, at I som par rent faktisk indgår en juridisk aftale. Det kan være dyrt at få alle papirer på plads, så det smarteste kan være at blive gift inden afrejse (muligvis i al hemmelighed). Så har I papirene på plads! 

Hennys hjerterum

Henny er konstitueret digital redaktør på Woman.dk. Tidligere har hun været ansat som både studentermedhjælper og praktikant. Hun er en nordatlantisk øboer, der har startet nye eventyr på det danske fastland. Hun elsker at gå sent i seng og sove til middag, og hun bilder sig selv ind, at hun er minimalist, selvom hendes lejlighed i virkeligheden er fyldt til randen af tøj, genbrugsting og 70 forskellige tevarianter.