“Jeg vidste ikke, at du kan give forkerte ‘komplimenter’ til en gravid”

© Privatfoto

I mit forrige blogindlæg fortalte jeg, at to af mine gode veninder skal være forældre til hver deres lille pige. Jeg ved, de glæder sig helt vildt (det samme gør jeg!), og de udstråler det begge på smukkeste vis.

Jeg synes oprigtigt, at graviditeten klæder dem hammer godt – og det siger jeg ikke kun, fordi de er mine veninder. For der er altså bare noget med den omtalte ‘glød’, som kvinder siges at få, når de venter sig. Den er ikke til at tage fejl af.

Hver gang jeg ser dem, kan jeg ikke lade være at kommentere på, hvor flotte maverne er, og hvor godt det klæder dem at være gravide. Men indtil for nyligt skal jeg være ærlig at indrømme, at jeg ikke tænkte over, at det ikke er alle ting, du siger, der nødvendigvis tages imod med kyshånd.

Alt er ikke et kompliment

Den ene af mine gravide veninder lavede for en uge siden en story på Instagram, hvor hun satte ord på de følelser, hun stod tilbage med, når folk kommenterede på hendes graviditet, med det de måske selv opfattede som komplimenter.

  • “Det her er virkelig et kompliment! Men du ligner virkelig ikke en, der kun har taget fem kilo på. Nok nærmere 10 kilo”
  • “Tænkte nok, det var en pige, du skulle have. Man siger nemlig, at hvis formerne sætter sig over det hele, er det en pige”
  • “Der MÅ være tvillinger derinde”
  • “Er du virkelig kun fem måneder henne?”
  • “Du må have haft mange cravings, hva'?”
  • “Du må da være lige op oppe over – der kan ikke være længe til, at babyen kommer”

Hun lagde eksemplerne op for at gøre hendes omgangskreds opmærksom på, at selvom hun sætter stor pris på al den positive opmærksomhed, hun får under sin graviditet, så kan ordene også ramme hende og gøre hende ked af det.

Av, det gav en klump i maven og stof til eftertanke.

For selvom jeg før syntes, at jeg selv gik udenom ‘komplimenter’, der på den ene eller anden måde kan virke stødende, så kan jeg nok ikke sige mig fri for, at jeg har sagt ting, som begge mine gravide veninder måske hellere havde været foruden.

Tænk over de ting, du siger

For nogle uger siden var jeg til påskefrokost med begge mine gravide veninder. På daværende tidspunkt var den ene godt 16 uger henne, og det var ikke til at tage fejl af, at der var baby on board.

Til påskefrokosten bliver hun af en bekendt spurgt ind til, hvor langt hun er henne, hvortil hun svarer 16 uger. Det får den bekendte til at udbryde “Hold da op! Jeg troede du var meget længere henne!”.

Min veninde står tilbage, lidt paf, og forsøger bare at smile med et lille grin, der tydeligt prøver at dække over den følelse, hun står tilbage med. For det var ikke et kompliment, hun lige fik.

Det var dér, det slog mig første gang. At jeg skal være lidt varsom med, hvad jeg siger. For nok er jeg ikke selv gravid og ved, hvordan det føles, men det er ikke svært at aflæse en god venindes følelser – og slet ikke, når de bliver sagt højt.

Der er mange ting, du ikke skal sige til en gravid kvinde – men der er også mange ting, du allerhjertens gerne må sige (har jeg ladet mig fortælle). Så spar dig ikke for roserne, men tænk bare lidt ekstra over, hvad der kommer ud.

Vil du følge med i, hvad vi laver på Woman-redaktionen? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

 

Simones skriverier

Simone er tidligere studentermedhjælper på Woman.dk. Hun er helt pjattet med fodbold og bruger mere tid på stadion end på tv-serier. Dagen er en kæmpe succes, når hendes hold vinder, og der er sushi til aftensmad – og ekstra god, når kæresten en sjælden gang i mellem køber blomster med hjem