“Jeg ville aldrig bytte min barndom i provinsen for noget andet i verden”

© Privatfoto

Jeg er vokset op i provinsen. Nærmere bestemt i en lille by midt på Lolland. Og for pokker, hvor var det dejligt! 

Desværre er det ikke alle, som deler min begejstring for provinsen. Jeg oplever desværre (lidt for) ofte, at folk har en forudindtaget idé om, at det er lidt kedeligt og måske endda lidt halvtrist at vokse op i en lille by i provinsen. Men de skulle bare vide, hvad de er gået glip af... 

Benene solidt plantet på jorden

Efter jeg er flyttet til København, er det gået op for mig, hvor lykkelig jeg egentlig er over at være vokset op i en lille by. Jeg elsker at bo i København, og jeg benytter mig jævnligt af alle de muligheder, som storbyen har at tilbyde, men jeg er faktisk glad for, at jeg ikke er vokset op med alle de muligheder lige ved hånden.

Jeg har en forestilling om, at min opvækst i provinsen har gjort det muligt for mig at være barn i længere tid. Den forestilling bygger jeg netop på, at mine veninder og jeg ikke havde samme muligheder, som storbybørn har. I stedet for at tage på Strøget og shoppe det mest moderne 00'er-tøj eller gå på en hip café og drikke varm kakao, brugte vi tiden på at rulle på rulleskøjter på landevejene. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke gik i de gennemsigtige Dolce & Gabbana-bluser med et bredt bælte under brysterne (for selvfølgelig gjorde vi det!) – nej, det betyder bare, at jeg tror, vi havde rigtig gode muligheder for bare at være børn, fordi vi havde større afstand til storbyens gøgl. 

Jeg er ret sikker på, at det er min opvækst i et lille lokalsamfund i provinsen, som har givet mig mange af de værdier, jeg har i dag. Jeg takker i hvert fald provinsen for at være med til at sørge for, at mine ben er ret solidt plantet på jorden. Hvis du selv er opvokset i provinsen, så ved du garanteret, hvad jeg mener. 

Helt uvurderligt

Min barndom i provinsen har budt på masser af gode timer ude på vejen med nabobørnene, håndbold og dans i de lokale sportsklubber, fantastiske veninder (hvis forældre mine forældre kender rigtig godt) og, måske vigtigst af alt, masser af tryghed. Jeg ville aldrig bytte min barndom i provinsen for noget andet i verden, fordi jeg er overbevist om, at den har haft en positiv betydning for den, jeg er i dag. 

Netop derfor har jeg da også tænkt over, at det er sådan en slags barndom, jeg gerne vil tilbyde mine egne børn, når det en dag bliver aktuelt. Jeg tror, at de vil have gavn af at vokse op et sted, hvor de fleste kender hinanden, hvor de trygt kan lege med deres kammerater på vejen, og hvor de bekymringsfrit kan cykle alene hjem efter håndboldtræning i den lokale sportshal.

Sådan en opvækst kan helt sikkert også lade sig gøre i storbyen, og jeg er ikke i tvivl om, at der også er masser af fede fordele ved at være barn i storbyen. Min hensigt er da heller ikke at afgøre, hvor det er bedst at vokse op. Min hensigt er bare at slå et slag for, at det altså også er virkelig fedt at være fra provinsen. 

For mig er min barndomsby nu blevet et sted, som jeg glædeligt vender tilbage til en gang imellem for at tanke op på ny energi, få masser af frisk, lollandsk luft i lungerne og føle mig fuldstændig hjemme. Det kan godt være, at provinsen og småbyerne på landet ikke har supergodt omdømme, men de kan altså alligevel et eller andet, som efter min mening er helt uvurderligt. 

Vil du følge med i, hvad vi laver på Woman-redaktionen? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Michelles meddelelser

Michelle er tidligere praktikant på Woman.dk. Hun er kæmpe fan af bland selv slik – og går ikke så højt op i om hun spiser det i weekender eller hverdage. Hun er også helt pjattet med julen og tæller hvert år ned til december, hvor hun går all in på nisser, pebbernødder og julekalendre. 

Du vil (garanteret) også kunne lide