“Min veninde har lige fået et barn, og nu skal vi lære at være veninder på en helt ny måde”

Min veninde har lige født, og nu starter et nyt venskabsstadie.
Min veninde har lige født, og nu starter et nyt venskabsstadie. © Privatfoto

Min allertætteste veninde har lige haft den vildeste oplevelse i hele sit liv. Hun har fået sit første barn.

“At føde er det største adrenelinkick!”, fortalte hun mig. Og her troede jeg, at hun var pivskiden, og jeg var den seje af os, som har sprunget i faldskærm, men nu har hun født en baby, så hun vinder. 

De forskellige venskabsstadier

Vi har været veninder, siden vi gik i 0. klasse, og i løbet af de 20 år har vi været veninder på meget forskellige måder.

Vi har været barndomsveninder, hvor vi havde legeaftaler og byttede Diddl.

Vi har været teenageveninder, hvor vi hjalp hinanden med at sætte hairextensions i og gav hinanden råd om, hvilken farve Björkvin-hoodie og Kawasakii-sko der skulle på vores nye Artoprofilbillede.

Vi har også været ungdomsveninder, hvor vi startede på hver vores efterskole, ikke længere kunne se hinanden hver dag og (gisp!) fik andre venner, som den anden slet ikke kendte. Herefter kom hele studietiden, hvor vi også erhvervede os andre venskaber og grupper.

Det seneste venindestadie, vi har været på, er ungvoksen-stadiet. Her fylder fuldtidsjob og parforhold også, og vi er stoppet med at holde sleepovers for at se tøsefilm eller høre gamle, gode 00'er-hits en hel aften og går i stedet ture eller tager på café, hvor vi bruger vores fuldtidsløn på al for dyr kaffe.

NU, som i for en måneds tid siden, sluttede dette venskabsstadie, og vi er bevæget os hen på helt ny grund. Den-ene-har-en-baby-den-anden-har-ikke-venskabet, som jeg vil kalde det. Et venskabsstadie, jeg har glædet mig til, men også frygtet en smule. For hvordan skal vi nu være veninder?

Veninder på helt ny måde

Jeg har set min veninde i 20 minutter, siden hun fødte for en måned siden. Det havde jeg forberedt mig på, for der er både noget, der kaldes en babybobbel og corona. 

En ting, jeg dog blev overrasket over, var, da jeg talte i telefon med min veninde, og hun sagde “Der var fire personer, der ringede til mig, da jeg lå i hospitalssengen og lige havde født, men der er ikke så mange, der ringer til mig, mens jeg er på barsel.” 

Jeg havde kun ringet til hende enkelte gange på den måned, og vi plejer altså at tale i telefon hver tredje dag. Hvorfor? Jeg ved det ikke helt, men jeg tror, jeg har været bange for at presse på eller stresse hende. Det er jo ikke som i “gamle dage”, hvor man kunne risikere at vække baby, når der blev ringet til fastnettelefonen. Alle har deres smartphone på lydløs eller vibration. 

Allerede her, har vores venskab altså ændret sig, selvom det er en af de ting, jeg snildt kan blive ved med at gøre. Hun kan jo bare lade være med at tage telefonen, hvis hun står midt i en lorteble. Jeg glæder mig ufatteligt meget til at opleve hende i den nye rolle!

Vi skal lige lære vores nye venskab at kende, men jeg er meget fortrøsningsfuld. Vi har skiftet venindestadier mange gange før, så det kan vi naturligvis klare endnu en gang. Jeg ser faktisk bare frem til, at vi træder ind i plejehjemsvenindestadiet sammen (om mange år vel at mærke!). 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Rie reflekterer

Rie Louise Kirkebjerg er redaktør på Woman.dk. Hun elsker træning højt – men bland selv-slik endnu højere. Hun foretrækker vin frem for øl, men hvis hun er nødsaget til at drikke sidstnævnte, skal det helst være en lunken én af slagsen i en ølbong. Det er hun faktisk pænt god til (synes hun selv)

Læs mere fra samme kategori