“Mine 5 bedste tips til at skabe et fantastisk gruppearbejde på studiet”

Kvinde med bog og drømmekage
Drømmekage er et vidundermiddel til at løfte gruppestemningen!© Privat foto

Bliver der sagt “studie”, hænger det for manges vedkommende uløseligt sammen med ordet “gruppearbejde”. 

Det gør det i hvert fald for mig. Jeg er godt i gang med mit andet semester på Roskilde Universitet, og lad mig sige det sådan, at vi har MEGET (som i utroligt meget) gruppearbejde.

Netop derfor er det også ekstremt vigtigt, at det kører gnidningsfrit med kun få bump på vejen (for de kan ikke undgås, uanset hvor mange kageordninger I har), ellers kan det godt gå hen og blive et ret så langhåret semester. 

Går dit gruppearbejde ikke helt, som du kunne drømme om? Så læs med her. Jeg har nemlig lavet den komplette guide med førstehjælps-hacks, til hvordan I får gruppearbejdet til at fungere bedst muligt! Og spoiler alert: Du har ikke altid ret, og din måde er altså ikke altid den bedste (selvom det godt kan være svært at indse, suk). 

1. Lav en samarbejdskontrakt. Det lyder måske lidt voldsomt (og meget advokat-agtigt) at lave en hel kontrakt, men det kan faktisk være guld værd i en gruppe. En samarbejdskontrakt skal indeholde alle de punkter, som I selv synes er vigtige, for at jeres gruppearbejde kommer til at fungere top dollar. Et punkt kan eksempelvis være, at alle skal overholde deadlines. Nu sidder du sikkert og tænker ‘jaja, det er da for nemt, alle ved jo, at det er vigtigt at overholde deadlines’, men det er altså lettere sagt en gjort. Og når Sanne så overskrider deadlinen for trejde gang, kan I lige hive samarbejdskontrakten frem — så har I nemlig noget konkret at snakke ud fra. 

2. Og apropos at snakke, så snak for dælen! Snak, snak, snak (!). Jeg kan ikke sige det nok. Hvis du synes, at der er noget, som ikke fungerer, eller du ønsker skal ændres, så sig det højt. Ellers ender du med at brænde inde i din egen frustration, som kommer til at fylde mere... Og mere... Og mere... Og til sidst eksploderer det ud af dig som en vulkan, der har ligget i dvale i flere århundreder, og det er ikke særlig konstruktivt, hverken for dig eller dine medstuderende. 

3. Husk, at det også skal være hyggeligt at lave gruppearbejde. Og til det vil jeg bare sige: Kageordning. Intet kan ryste en gruppe bedre sammen end lækker drømmekage med ekstra topping, gerne dobbelt portion af topping til en enkelt portion kagedej (en DanCake drømmekage er også acceptabel, hvis du er under tidspres). Nå, men min pointe er, at det er vigtigt, at I også kan hygge med hinanden, så alt ikke går op i teoretikere og begreber, for så fungerer jeres samarbejde ofte meget bedre. 

4. Selvom det godt kan være svært at indse, så har du altså ikke altid ret. Gisp, ja og jeg mener det. Så før du kaster dig ud i en roman af en forklaring om, hvorfor I skal lave gruppearbejdet på lige præcis din måde, så brug lige ti sekunder, hvor du overvejer, om Søren måske ikke også havde en meget god pointe til jeres teori-afsnit, og om Lises diskursanalyse egentlig ikke også giver meget god mening i forhold til problemformuleringen...

5. Forventningsafstemning er Guds gave til gruppearbejdet. En god begyndelse på et godt gruppearbejde er altid at snakke med hinanden om jeres forventninger. Fortæl, hvad du forventer af gruppen, og hvad dine mål er — både for arbejdet og for det færdige produkt, og lad dine medstuderende gøre det samme. Ingen kan læse tanker, så hvis I ikke fortæller hinanden, hvad I forventer af gruppearbejdet, hvor skulle I så vide det fra? 

Idas indsigter

Ida Hagsholm er studentermedhjælper på Woman.dk. Hun er en 21-årig kvinde, der for nyligt er fløjet fra mors og fars trygge rede. Nu bor hun midt i København og bruger det meste af sin tid med hovedet begravet i studiebøger og Google Maps, for "hvordan var det liiige jeg kommer hen til Leanowski bar??".