Stop så med at kommentere på andre kvinders størrelse (også selvom det er muskler)

Sara, der træner
© Foto: Morten Andersen

Da ovenstående billede blev taget, var jeg lige begyndt at træne. Jeg havde løftet mine første vægte, hevet lidt i håndtaget på en romaskine og sågar vovet mig ind på et Stram op-hold eller to. Dengang væltede det ind med ros og anerkendelse. “Hvor er du sej!,” var stort set standardkommentaren, hver gang jeg pavestolt kom slentrende ind på jobbet eller ind i en venindes lejlighed.

Men det var dengang... 

Siden det foto blev taget, har jeg trænet regelmæssigt i mere end to år. Vi snakker fire-fem gange om ugen, vi snakker tung styrketræning, og vi snakker ubehageligheder som spinning og burpees. Men i takt med, at vægtene er blevet tungere, er de opmuntrende kommentarer blevet færre – og jeg havde selvfølgelig ikke forventet andet, for folk kan jo ikke blive med at klappe mig på skulderen, hver gang jeg kommer fra træningscenteret. De har jo også andet at lave.

Hvad jeg derimod ikke havde set komme var, at skulderklappene på sigt ville blive udskiftet med noget, der bedre kan beskrives som let fnysen eller rynken på næsen. Og at de rosende ord ville blive erstattet af formaninger som: “Husk, at der også er andet i livet,” og “Hvis du bliver større, så begynder du altså at få tyrenakke.”

K*****r altså

Hvem tror I, kommentarerne kommer fra? Jeg kan afsløre, at det ikke begynder med M og slutter på D, for mænd giver ikke udtryk for andet end respekt for min nye hobby. Nej, det er andre kvinder, der har travlt med at se skævt til mig og mine voksende muskler.

Jeg skal selvfølgelig skynde mig at sige, at det langt fra er alle kvinder, der reagerer negativt – mange er vildt søde, støttende eller endda fløjtende ligeglade, og alt det er fint med mig. Men jeg bliver sgu ked af det – også på hele mit køns vegne – når kropsstikpillerne falder. Hvis der er nogen, der burde vide, hvor hårdt vi kvinder tager kritik af vores kroppe, så er det da andre kvinder!

Der er kommet mere og mere fokus på et realistisk og forskelligartet kvindebillede i medierne – en positiv udvikling, som vi også har forsøgt at bidrage til her på Woman. Og jeg synes, vi er blevet meget bedre til at give plads til og hylde de kvinder, der står frem med naturlige, kurvede og såkaldt uperfekte kroppe i det offentlige rum. Stort hurra for det!

Engang imellem glemmer vi bare den rummelighed og næste-kvinde-kærlighed ude i virkeligheden. Her er vi stadig hurtige til at dømme andre kvinder og deres figurer – og hvis den figur så ovenikøbet er veltrænet eller ultraslank, så tror vi, det er helt okay at kommentere på den.

“Nu skal du vist heller ikke være større,” er pludselig en legitim kommentar, hvis den går på størrelsen af muskler. Eller hvis ‘større’ bliver skiftet ud med ‘tyndere’. 

Lad os gøre det bedre

Jeg skal ikke sidde her og være hellig og lade, som om jeg ikke selv har tænkt grimme tanker om andre kvinders kroppe eller endda kommet med negative kommentarer om dem – nogle gange forklædt som et velmenende ‘Jeg er jo bare bekymret for dig.’ Men jeg vil virkelig, virkelig gerne prøve at lade være. Det klæder ikke mig, det klæder ikke dig, og det klæder ikke vores køn at gøre det, og de eneste, der kan vende udviklingen er os selv.

Skal vi ikke prøve at stoppe med at kommentere på hinandens størrelser? At bruge den gode, gamle: ‘Hvis du ikke har noget pænt at sige, så hold mund’? For hinandens og vores egen skyld?

Kropsstikpiller gør nemlig pisseondt, uanset om de rammer en spinkel, velpolstret eller muskuløs krop.  

Vil du læse flere klummer fra redaktionen på Woman, så følg med i vores nyhedsbrev her.

Sara siger

Sara er 32 år og tidligere chefredaktør på Woman. Hun er i et livslangt forhold med Cola Zero, men er ellers single. Her deler hun sine tanker om alt fra tøjstørrelser til tv-serier og Tinder – og du kan også læse hendes seneste ledere fra magasinet.