Madblog

På Womans madblog finder du velsmagende opskrifter fra uafhængige madbloggere, der har tabt deres hjerter til kogekunsten. På madbloggen vil du få serveret alt lige fra nemme aftenmåltider og små snacks til morgenretter og lækre desserter.

Bon appetit! 

 


Gå sommeren i møde med denne MEGALÆKRE citronkage

Citronkage anrettet på en tallerken

Det er forår, og solen begynder så småt at få flere timer på himlen, hvilket betyder lysere og længere dage. For mig er det også en undskyldning for at bage lidt lettere og mere friske kager – som denne herlighed af en citronkage.

Den er spækket med citrus, knasende birkes, og så får den følgesvend af en lækker blød cream cheese frosting. 

Ingredienser til citronkage

Til kagen bruges en 22 cm springform. 

Citronkage

  • Saft og skal fra 3 øko citroner
  • 250 g smør
  • 4 æg
  • 240 g sukker
  • 230 g hvedemel
  • 15 g blå birkes
  • Korn fra 1 vaniljestang
  • 1,5 tsk bagepulver

Citronsirup

  • 80 g sukker
  • Saft fra 1 stor citron

Cream cheese frosting

  • 200 g flødeost (ikke light!)
  • 100 g blødt smør
  • 75 g flormelis
  • Citronsaft (ca 1 spsk)

Opskrift på citronkage 

  • Start med at rive skallen fint samt presse saften af de tre citroner. 
  • Pisk æg, sukker og vaniljekorn sammen lyst og luftigt.
  • Smelt smørret ved svag varme i en gryde, og vend forsigtigt smørret i æggemassen.
  • Bland hvedemel, bagepulver og birkes. Vend nu skiftevis melblandingen og citronsaft + citronskal i æggemassen, indtil det hele er inkorporeret i dejen.
  • Kom bagepapir i bunden af en springform, og smør siderne med lidt smør. Bag kagen ved 180 grader i ca. 45 minutter. Tjek med en pind, at kagen er gennembagt. Mens kagen bages laves citronsiruppen.

Citronsirup til citronkage 

  • Lav citronsiruppen ved at koge sukker og citronsaft op, indtil sukkeret er opløst. Det skal kun have et kort opkog, så siruppen ikke bliver for tyk.
  • Når kagen er færdigbagt, tages kagen ud af ovnen, og med en tynd pind prikkes huller i hele kagen. Hæld nu forsigtigt siruppen udover kagen, så den trænger ned i hullerne.

Cream cheese frosting til citronkage 

  • Sørg for at smørret er blødt, og at flødeosten også er stuetempereret, inden frostingen piskes sammen (jeg plejer at tage begge dele ud 30-45 min før).
  • Pisk først smør og flormelis godt sammen, så det bliver lyst og luftigt. Tilsæt herefter flødeosten, og pisk den med (kort), indtil det hele er blandet sammen. Smag til med citronsaft, og lad det piske med – pas på ikke at tilsætte for meget citronsaft, da frostingen så vil blive for tynd.
  • Sørg for at kagen er kølet helt af, før den pyntes med cream cheese frosting. 
  • Pynt den afkølede kage med cream cheese frosting, og lad den sætte sig lidt på køl.

Tip til dig, der har en røremaskine: Når frostingen skal piskes, fungerer det for mig bedst at gøre i en røremaskine med spartlen – ikke piskeris. På denne måde bliver det mere luftigt. Nu har du den lækreste citronkage! 

Vil du følge med i, hvad vi laver på Woman-redaktionen? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

 

Æblecidereddike: Sådan virker det, og sådan bruger du det

Æblecidereddike

Maveproblemer en efterhånden en diffus folkesygdom. Man kan næsten være sikker på at, er der over to mennesker i lokalet, har én af dem problemer med maven.

Specielt døjer mange med træg mave og en ”sur” mave, altså for meget mavesyre.

Spark fordøjelsen i gang med æblecidereddike

Et enkelt og billigt råd til at holde balancen med mavesyre og sparke din fordøjelse i gang er æblecidereddike. Æblecidereddike indeholder naturlige enzymer som balancerer forholdene i maven – og kan samtidig sætte kontinuert gang i systemet, hvilket medfører regelmæssig afføring og ingen sure opstød. Med surt skal surt bekæmpes!

Æblecidereddike på menukortet

1 spsk æblecidereddike blandes op i 2 dl lunken vand og drikkes på fastende hjerte, det vil sige om morgenen inden du har spist. Alternativt sluger du den ene spiseskefuld og drikker lunkent vand bagefter – det smager nemlig ikke syndeligt fantastisk. Vent cirka 20 min med at spise – og gentag hver dag. 

Æblecidereddike som bakteriedræber

Denne sure sundhedsdrik er også god for andre ting: Æblecidereddiken hjælper til bakteriebekæmpelse, kan afhjælpe hudinfektioner, skæl og kløe. Den siges også at være en god støtte i en vægttabsfase, fordi den hjælper til et stabilt blodsukker og holder gang i fordøjelsen. 

Og så er det altså en billig og naturlig kilde til lidt ekstra sundhed i hverdagen.

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Lækre bananmuffins med EKSTRA meget chokolade

Nemme bananmuffins

De her lækre bananmuffins er fyldt med gode store chokoladestykker og kan gøre enhver dag lidt bedre og hyggeligere. Bananmuffins er altid en sikker vinder, og jeg vil vove at påstå, at disse muffins er nogle af de bedste!

Der er ikke tale om en kedelig tør kage, der aldrig har set skyggen af banan – nej, de her muffins er svampede, bløde, fyldt med store stykker chokolade, og så smager de bare af mere. Det er en god måde af få bugt med de gamle bananer, der ligger og er blevet lidt kedelige og brune at se på.

Nemme bananmuffins

De tager ingen tid at lave, og så passer de faktisk sig selv ret meget.
Vupti, så er der lækre nybagte bananmuffins, der kan redde enhver kagetrængende sjæl.

Ingredienser til lækre bananmuffins med chokolade (8-10 stk)

  • 2 bananer
  • 2 æg
  • 1 vaniljestang
  • 110 g rørsukker
  • 75 g hvedemel
  • 1/2 tsk bagepulver
  • 80 g smør
  • 80 g mørk chokolade
  • Lidt ekstra chokolade og en håndfuld valnødder til pynt

Sådan laver du bananmuffins

  • Smelt smøret ved lav varme, og lad det køle let af.
  • Mos bananer, og hak chokoladen groft.
  • Pisk æg, rørsukker og vaniljekorn til en lys og luftig masse.
  • Tilsæt hvedemel og bagepulver, og pisk det med i dejen.
  • Tilsæt også most banan, og pisk det kort med i dejen.
  • Tilsæt det smeltede smør, og vend det med en dejskraber i dejen.
  • Tilsæt til sidst grofthakket mørk chokolade, og vend det i dejen.
  • Fordel dejen i 8-10 muffinforme, og bag dem ved 200 grader i 15-20 min. Hold øje med dem, så de ikke får for meget.

Velbekomme!

Opskrift: Snaskede fastelavnsboller, som mormor lavede dem

Gode fastelavnsboller

Skal du have fastelavnsboller, kan du lige så godt lave dem ordentligt. Valget falder her på en gammeldags én af slagsen med lækker crmet fyld. Du kan også lave dem med wienerdej eller som vandbakkelser, men den helt klassiske fastelavnsbolle med fyld af creme og remonce vinder altså de flestes kagehjerter. Og selvfølgelig skal der både creme og remonce i – hvorfor nøjes, når man kan få begge dele? Bollerne her er lækre bløde, luftige og fyldt med gode sager. 

Hvis du gerne vil peppe din fastelavnsbolle yderligere, kan du også komme lidt hakket mørk chokolade i bollen eller rive lidt citronskal i din remonce. Det gør den bestemt ikke dårligere.

Ingredienser til fastelavnsboller (10 stk)

Bolledej

20 g gær
1,25 dl sødmælk
100 g blødt smør
1 æg
1 spsk sukker
½ tsk salt
½ tsk kardemomme
250-300 g hvedemel

Vaniljecreme

2 æggeblommer
25 g sukker
1 spsk maizena
½ vaniljestang
2 dl sødmælk

Remonce

50 g marcipan
50 g sukker
50 g blødt smør

Pynt
Glasur af flormelis, kakao og vand
Drys (evt frysetørrede bær, hakkede pistaciekerner, krymmel)

Sådan laver du fastelavnsboller

Vaniljecreme

Start med vaniljecremen, så den kan nå at køle af. Varm mælk, vaniljekorn og vaniljestang op i en gryde til lige før kogepunktet. Pisk sukker, æggeblommer og maizena i en skål. Fisk vaniljestangen op af gryden, og hæld forsigtigt mælken ned til æggeblandingen, mens der piskes. Når alt mælken er tilsat, hældes det hele tilbage i gryden, og varmes op ved medium varme under konstant omrøring. Bliv ved med at røre, indtil cremen tykner. Tag cremen af varmen, og hæld den i en skål. Dæk hurtigt cremen med film helt tæt ned til cremen, så der ikke dannes skind eller kondens. Sæt cremen på køl.

Bolledej

Varm mælken, så den er lillefingervarm, og rør gæren ud i. Tilsæt de første 200 g hvedemel, og rør det sammen. Tilsæt herefter blødt smør, æg, sukker, salt og kardemomme, og rør det hurtigt sammen. Tilsæt nu lidt efter lidt resten af melet, imens der æltes – det er ikke sikkert, at alt melet skal bruges. Dejen skal være klistret, så den lige akkurat slipper skålens sider eller dine hænder. Lad dejen hæve I 45 min - 1 time. Lav imens remoncen.

Rul dejen til fastelavnsbollerne tyndt ud, og skær dejen i 10 kvadrater. Fyld ca 1,5 tsk vaniljecreme og 1 tsk remonce i midten af hvert stykke dej, og saml enderne godt. Sørg for at lukke hullerne så godt som muligt, og placer bollen på en bageplade med lukningen nedad. Lad bollerne efterhæve i ca 30 min. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem 12-15 minutter ved 210 grader i almindelig ovn. Hold øje med dem – de skal blive let gyldne. Køl dem helt ned, inden de pyntes.

Remonce 

Lav remoncen ved at ælte marcipan og sukker godt sammen. Tilsæt nu smørret, og ælt det sammen til massen er ensartet.

Pynt

Rør en glasur sammen af flormelis, god kakao og lunkent vand. Tilsæt vand lidt efter lidt, så den ikke bliver for flydende. Jeg foretrækker, at den er forholdsvis tyk, så den ikke glider af bollerne. Pynt kun de fastelavnsboller, du skal spise samme dag med glasur og drys. Resten kan gemmes og pyntes, når de skal spises eller fryses ned – hvis ikke de bliver spist de lækre fastelavnsboller inden.

Hytteosttærte med bund af oksekød

Tærte med hytteost

En enkel udgave af madtærten, her uden den originale mørdejlsbund, men i stedet med en bund af hakkekød og grøntsager. Generelt er der masser af muligheder for at komme grøntsager i denne ret – og du kan variere det alt efter hvad du har. Peberfrugt, tomat, gulerod, blomkål og squash gør sig også godt i.

Opskrift på hytteosttærte

Til to personer:

  • 1 stor revet gulerod
  • 350g hakket oksekød
  • 250g hytteost
  • 2 æg
  • 1 stort løg
  • 300g broccoli
  • 1 stort fed hvidløg
  • 100g frisk spinat
  • 100g bacon
  • Olie til stegning

Sådan laver du den lækre tærte med hytteost

Riv guleroden fint og blande det i oksefarsen sammen med lidt salt og peber. Fordel farsen tyndt (0,5 - 1 cm) i et ildfast fad. Skær broccoli i mundrette bidder og løg i små stykker. Svits broccoli, løg, spinat og hvidløg i olie og kom bacon ved. Når bacon er semi færdigt tages dette af panden og blandes op med hytteost. Pisk æggene sammen og vend i hytteostblandingen. Kom det hele over bunden og sæt i ovnen 30 minutter ved 180 grader. Du kan eventuelt gratinere med lidt ost på toppen. Server den lækre tærte med hytteost sammen med en god salat. 

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opskrift: Hjemmelavet rødkål

Rødkål hører julen til. Desværre er der altså langt i mellem en god rødkål fra glas. Rødkål i sig selv er en super sund kål, der er fuld af C-vitamin og K-vitamin, der blandt andet holder dit immunforsvar stærkt og holder din blodstørkningsevne helt i top. Det er egentlig super enkelt at lave en klassisk rødkål selv - det laver nemlig stort set sig selv i gryden. Her kommer to rødkålssalater, en klassisk - dog uden hvidt sukker, og en crispy.

Lav eventuelt den klassiske til juleaften, og den crispy til en julefrokost. 

Klassisk

1 kg rødkål

150g honning

1dl æblecider eddike

25g smør

1 dl ribssaft ( ikke gele, men saft )

Snit rødkålen helt fint, og hak den efterfølgende. Smelt smørret i gryden, og tilsæt rådkål. TIlsæt nu honning, æblesidereddike og ribssaft. Lad det komme op og koge, og skru herefter ned. Lad det simre i ca. 45 min. Tjek lige, om kålen er mør, inden du tager det af varmen. Der skal være bid i, men ikke knas!

Ekstra info: Dette er ikke en sukkerfri rødkål, men det hvide sukker er byttet ud med honning, der indeholder mange mineraler. Ribsgele er også en lille sukkerbombe, og jeg har derfor i stedet brugt ribssaft, som kan købes i større supermarkeder eller i en helsekostbutik. Du kan eventuelt også købe en sukkerfri ribsgele.

 

 

 

Crispy

600g rødkål

1 appelsin

30g tørret tranebær

50g mandler

2 spsk valnødde olie

2 spsk honning

2 cm frisk ingefær

1 tsk kanel

Snit rødkålen helt fint. Fjern alle hvide hinder fra appelsinen, og skær den først i både, derefter mindre stykker. Hvis du skal krædse ekstra for din rødkålssalat, så kan du filetere appelsinen - det vil sige fjerne alle hinder på den. Hak tranebærene i mindre stykker. Hak mandlerne, og rist dem kort på en tør pande, så de får lidt farve. Riv ingefæren fint, og bland en dressing af olie, honning, ingefær og kanel. Vend appelsiner, mandler og tranebær med kålen og til sidst det hele med dressingen. Lad det trække mindst to timer i køleskabet.