Et par drikker øl
© iStock

Bliv øl-eksperten i gruppen med disse 4 guldkorn om den gyldne drik

Du gætter aldrig, hvilken øl der passer perfekt til østers!

25. maj 2018 af Helene Hyldgaard-Jensen

Der findes utroligt mange forskellige slags øl: lyse, mørke, søde, bitre og mange flere. Du har helt sikkert nogle favoritter, men hvor meget ved du egentlig om øl? Hvorfor hedder det øl, og hvilke retter passer alle de mange forskellige øl til? Find ud af det her med disse fire guldkorn om den gyldne drik! 

1. Øllets farve 

Du skulle næsten tro, at det var løgn, men farven på øl spiller en kæmpe rolle, når det kommer til helheden af øllet. Det minder nærmest om matematik, når det kommer til udregningen af øllets farve. 

I Europa bruger vi enheden EBC (European Brewing Convention) til bestemmelse af farve på øllet. Malt i øl bestemmer faktisk, hvor på EBC-skalaen, at en øl befinder sig henne. En lys pilsner (som mange godt kan lide) ligger kun på tre-fem EBC, hvorimod en mørk porter kommer helt oppe på 1200 EBC. 

2. Grundingredienserne i øl 

Det giver ikke helt mening for os, hvordan i al verden folk brygger øl. Men vi er superglade for, at de kan finde ud af det! Der er fire hovedingredienser i øl, men hvad er deres betydning for øllet? 

  • Malt

    Den primære kilde, der får sukkeret til at gære og derefter udvikle sig til øllets alkohol og kulsyre. Du kan på en måde sige, at malt har samme effekt i øl, som vindruer har i vin. 

  • Humle
    Den bidrager med aromaer og bitterhed til at skabe balance mod maltens sødme.

  • Gær
    Den omdanner sukker til alkohol og kuldioxid uden brug af ilt og danner også mange af de dufte, du finder i en øl. 

  • Vand
    En meget vigtigt ingrediens, fordi de forskellige mineralske salte kan have stor indflydelse på brygprocessen af øllen. Endnu en god grund til at drikke en masse, masse vand!

øl i alle mulige farver
© iStock

3. Hvorfor hedder det ‘øl’?

Oprindeligt hed det i gode gamle dage ‘alut’, og i Finland hedder øl stadig ‘olut’. I Danmark forsvinder t’et i endelsen, og a og u trækkes sammen til ‘ø’. Siden har den gyldne drik heddet øl i Danmark, Norge og Sverige.

4. Den perfekte slags øl til maden

Med alle de forskellige slags øl med hundredevis af forskellige farver og dybder, kan det være svært at vurdere, hvilken øl du skal drikke til maden. Se, hvad du skal drikke til maden her.

Fisk og skaldyr
Lyse øl såsom pilsner passer perfekt til fisk og skaldyr. Skal du spise en lækker og fed laks, er det faktisk en hvedeøl, som passer helt perfekt til. En lille undtagelse er faktisk, at østers og porter (som er den mørkeste og kraftigste øl) skulle passe vidunderligt sammen – måske det bør prøves? 

Røde bøffer
Selvom at rødvin passer utroligt godt til en god, stor og rød bøf, kan du sagtens drikke øl til bøffen, hvis du foretrækker det. En mørk, belgisk øl er et suverænt match til den røde bøf. Og hvis du tør, så kunne en porter også matche rigtigt godt, selvom det bliver en kraftig kombination.

Krydret mad

I denne kategori er der en hulens masse øl, som passer til krydret mad. Hvis du spiser stærk mad – eventuelt thailandskinspireret – er det en god idé at drikke en iskold pilsner. Den er nemlig med til at slukke tørsten, hvis retten er meget stærk. Spiser du wokretter, er det oplagt at drikke søde øl – enten hvedeøl eller Radler med smag af appelsin. I det japanske køkken giver det god mening at drikke mørke lagerøl, da det skaber en intens unami-smag. 

tortillas med øl
© iStock

Desserter
Til det søde køkken kan du også sagtens drikke øl. Prøv til næste arrangement at lave en tung chokolademousse eller brownie, og servér den en mørk belgisk øl til – eller eventuelt en porter. Det skal nok få dine gæster helt op at ringe!

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Hvad synes mændene?