Har du været utro – eller overvejer du at være det? Sådan tackler du det

At fortælle sandheden er ikke altid den eneste (og bedste) udvej

8. september 2016 af Redaktionen

Grunden til utroskab kan være mange. Havde du ikke nok følelser for en kæreste? Havde du brug for at blive bekræftet? Eller lå der en helt trejde årsag til grund for handlingen? 

Her får du gode råd til, hvordan du tackler den svære situation, fra parterapeut, Maj Wismann, og to kvinder, der har prøvet det selv.   

Ekspertens råd:

Før du er utro 

  • Jeg er betaget af en anden – hvad nu? Slå koldt vand i blodet. Du kan ikke gå gennem livet uden at opleve, at du finder en anden end din kæreste attraktiv. Det behøver ikke betyde noget. Spørgsmålet er, hvordan du reagerer – der er langt fra tanke til utroskab.
  • Jeg føler mig fristet til et sidespring – hvad gør jeg? Stop op, og tænk det igennem. Er du bevidst om, hvad der står på spil? Kig på dig selv, og find ud af, hvordan du er endt her. Er der noget i dit forhold, der ikke fungerer? Hvis du mangler opmærksomhed, så tal med din kæreste om det.

Efter du har været utro

Jeg har været utro – skal jeg fortælle det til min kæreste?

Hvordan kan jeg genskabe min kærestes tillid? 

  • Rum hans følelser: Lad ham sørge og være rasende, og svar på alle hans spørgsmål – også når han vækker dig klokken tre om natten og spørger: “Var han bedre end mig?”
  • Stå ved din fejl: Lad være med at generalisere eller retfærdiggøre dit sidespring ved for eksempel at nævne, hvor mange andre der er utro, eller at han selv har været det. Du må blankt erkende, at du har lavet noget lort.
  • Overhold aftaler: Vis ham, at det aldrig vil gentage sig, og at han kan stole på dig, ved at overholde alle jeres aftaler.
  • Giv ham tid: De første tre uger er de værste. Efter tre måneder begynder det at vende.

Råd fra kvinder, der har prøvet det selv:

  • Se fremad: Hvis skaden er sket, og du har været utro, så forestil dig, hvor du og din kæreste er om et år – det kan hjælpe dig til at afklare, om I skal blive sammen.
  • Overvej prisen: Ærlighed er som udgangspunkt bedst, men overvej, om det er sandheden værd, hvis det handler om et lille ubetydeligt kys, der kan ødelægge dit forhold.
  • Forbered dig: Hvis du beslutter dig for at sige sandheden, kan det gå begge veje. Forbered dig på, at du kan miste din kæreste. 
  • Lyt til dig selv: Kan du stå inde for den handling, du skal til at gå i gang med? Er du parat til at tage konsekvenserne? Måske ender det med et brud på dit forhold.

Artiklen er tidligere bragt i magasinet, og skrevet af Benedikte Brix.

Hvad synes mændene?