Mor og datter griner sammen
© iStock

3 typer mor-datter-forhold, som kan være en udfordring for jer begge

Er din mor og dig bedste veninder?

30. april 2018 af Rie Louise Kirkebjerg

Din relation til din mor er den første relation, du nogensinde har oplevet. Denne relation er meget vigtig, fordi den påvirker dine forventninger til alle andre relationer i livet, ligesom den har stor betydning for dit selvværd og din måde at håndtere udfordringer på. 

Har du haft en vanskelig relation til din mor gennem barndommen, kan det være sværere at danne gode relationer til veninder og kærester. Det fortæller psykolog Else Marie Bech fra Institut for Relationspsykologi. Hun gør os også meget klogere på, om din relation til din mor kan være for tæt. 

Herunder kan du læse om de tre typer forhold, som faktisk kan gøre tætheden med din mor ubehagelig – og også om, hvordan jeres forhold kan se ud, når den fungerer godt.

Din mor som bedste ven

“Der er sket forandringer med mødre og døtres relationer de seneste årtier. Der er en tendens til, at mødre og døtre skal være BFF, som vi eksempelvis ser det i tv-serien Gilmore Girls. Når så mange kvinder får et venindeforhold til deres mor, skyldes det blandt andet, at ‘ungdomsalderen’ nu strækker sig langt op i 40erne og 50erne. Unge kvinder ser ikke længere deres mødre som ‘oldtidslevn’. Måske kan I ligefrem lide det samme tøj, de samme film eller går til yoga sammen?” fortæller Else Marie Bech.

Det er dog sjældent, at forsøget på at være bedste veninder er en god idé. Uanset hvor venskabelig og fortrolig, du bliver med din mor, vil jeres relation altid være en mor-datter-relation. Hun vil typisk have en følelse af ansvar overfor dig, og du vil blive vred eller frustreret, når du synes, hun kontrollerer eller blander sig for meget. Hvor meget I end føler jer som veninder, vil I altid være noget andet, og hvis I forsøger at være veninder, ender det meget ofte med, at I begge bliver sårede eller skuffede. 

Den uselvstændige relation

Hører du ofte dig selv sige: ”Jeg skal lige spørge min mor”? Så har du måske en relation til din mor, hvor du føler dig afhængig af hendes mening for at tage beslutninger i dit liv.

Gennem hele barndommen og ungdommen foregår der en løsrivelse fra forældrene, og når du bliver voksen, er det naturligt, at du begynder at stå på egne ben. Men for nogle unge kvinder, sker denne løsrivelse ikke helt naturligt. Måske er det din mor, der fastholder dig i en barnlig og uselvstændig rolle, hvor hun ikke har tiltro til din evne til at klare dig selv? Måske er det dig selv, der føler dig helt afhængig af din mors vejledning?

Er du meget afhængig af din mor, vil du typisk henvende dig til hende, hver gang du skal tage en beslutning og hver gang, du bliver ked af det. Befinder du dig i denne situation, kan du heldigvis ændre relationen. Beslut dig eksempelvis for, at du kun ringer til din mor hver anden dag – eller at du spørger en god veninde til råds i stedet. Det vil tage tid at gøre sig mere selvstændig, men med tiden vil du få en mere behagelig og ligeværdig relation til din mor, råder psykologen. 

Når rollerne byttes om

Sommetider sker der et rolleskifte mellem mødre og døtre, hvor datteren bliver den voksne, der tager sig af sin mor. Dette kan ske i situationer, hvor din mor har været syg, har haft det psykisk svært – eller måske har haft et misbrug. 

Hvis du bekymrer dig meget for din mor og oplever hende som skrøbelig, kan du komme til at overtage hendes mor-rolle og forsøge at tage dig af hende. Det kan allerede være sket i din barndom, hvor du måske også tog dig af dine søskende.

Tegnene på sådan et forhold med din mor kan være:

  • At du ofte bekymrer dig om din mor
  • At du undlader at fortælle hende ting, der kunne såre hende
  • At du ofte føler behov for at tjekke, om hun er ok, før du selv kan føle dig rolig 

Hvis du har det sådan med din mor, er det godt at overveje, om det virkelig er nødvendigt, at du føler dig ansvarlig for at passe på hende. Måske er hun egentlig fint i stand til at klare sig selv. I andre tilfælde kan det være, hun rent faktisk har brug for din hjælp, og så vil det være godt, at du sørger for ikke at stå alene med dette ansvar, men søger støtte, så I er flere, der kan løfte ansvaret sammen. 

Når det tætte forhold fungerer godt

I det sunde forhold kan I begge vise gensidig omsorg, men stadig holde fast i jeres grænser og frihed, fortæller psykolog Else Marie Bech. I denne situation kan du tage dine egne beslutninger uden at bekymre dig for, om din mor vil afvise dig. I kan være ærlige overfor hinanden og respektere hinandens grænser. Du kan for eksempel sige til din mor, at hun ikke skal dukke op uanmeldt – og hun kan respektere dit ønske. I støtter hinanden og taler måske ofte sammen, men I har det også fint med, at der nogle gange går dage eller måske uger imellem, at I får talt sammen. 

Hvilke fordele er der ved at være meget tæt med sin mor?

Hvis du og din mor har en sund og tæt relation, er der mange fordele at hente. Din mor har meget livserfaring og er nok et af de mennesker, der elsker dig allermest. Måske er din mor også den, der bedst kan være ærlig over for dig – hvor du også lytter. Når du ved, at et andet menneske mener det godt, er det nemmere at tage imod kritik. Samtidig kender din mor dig virkelig godt og kan måske se, når du foretager dig noget, som senere vil gøre dig ked af det.

Synes kæresten eller veninderne, at jeres mor-datter-forhold er underligt?

Hvis din kæreste eller dine veninder synes, det er mærkeligt, at du bruger så meget tid med min mor, er det altid en god ide at lytte til dem. Det kan være, de tager fejl, men det er også muligt, at de har ret i deres bekymring. Du kan prøve at tænke over, om du og din mor bliver for venindeagtige, om du er for afhængig af hendes mening, eller om du har overtaget ansvaret for hende. Hvis du er meget sammen med din mor, kan du prøve at holde en lille pause og se, hvordan det påvirker dig. Hvis det er svært for dig, kan det være et tegn på, at du skal arbejde lidt med at forandre relationen. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori