Stor familie
© Getty Images

7 (fantastiske) livslektioner, du har lært af at have en kæmpe familie

Alle kan ikke lide alle lige meget, og det er helt okay

28. december 2016 af Maria Broe Trustrup Hansen

1. Kærlighed må ikke undervurderes. Nogle gange har alle de mange kys og kram fra nære og fjerne familiemedlemmer været en smule omklamrende, men du må indrømme, at du med årene er blevet afhængig, og at du ikke kunne forestille dig en verden uden. 

2. Alle kan ikke lide alle lige meget, og det er helt okay. Selvom kærligheds-skuffen er propfyldt, er det ikke en selvfølge, at alle i din familie er kæmpe fans af hinanden – samme blodtype betyder ikke nødvendigvis fantastisk kemi. 

3. Det er okay at gøre opmærksom på sig selv. I en stor familie er der mange tunger, der gerne vil høres, og opmærksomhed har aldrig været en selvfølge – du skal råbe højt for at blive hørt, og du har lært, at det altså ikke er forbudt at råbe op, når du har brug for, at fokus er på dig. 

4. Skal der være fest, så lad der være fest. Når din nærmeste familie let kan fylde det lokale forsamlingshus, må I prioritere, når det gælder familiefester. I fejrer de runde fødselsdage, bryllupper og alle de andre store livsbegivenheder med et ordentligt brag (kæmpe gilde med suppe-steg-og-is, gavebord og hele molevitten), men hele familien kan simpelthen ikke være med til at fejre hver eneste lille fødselsdag – så skulle I jo ikke lave andet! 

5. Der skal være plads til alle. Når du har 27 fætre og kusiner, giver det sig selv, at ikke alle har samme interesser som dig – og selvom du nok aldrig selv havde valgt dem som dine bedste venner, er de din familie, og du har lært at rumme hver og en, som de er. 

6. Diskussioner er ikke skænderier (selvom det kan lyde sådan). Når hele familien er samlet, bliver der langet mange holdninger på bordet, og der kan hurtigt gå sport i at være så uenige som muligt. Men selvom bølgerne går højt, og onkel Hans bliver ildrød i hovedet, når han prøver at overbevise tante Lone om, at han altså har ret i, hvad 'Bent fra tanken' hed i virkeligheden, skal alle nok falde ned igen (indtil den næste diskussion starter, naturligvis). 

7. Det er en styrke at kunne bede om hjælp. Du ved, at du ikke kan det hele, og hvis du giver lyd, står hjælpen straks foran din hoveddør. Din familie er som et kæmpe kartotek med gode hænder og hoveder, som kan alt og gerne vil træde til (hvis du spørger). 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.