Æresport bryllup
Kender du et par, der snart har bryllupsdag?© @haekledrue

Den komplette guide til dig, der skal lave en æresport til bryllup

De særlige mærkedage skal helt sikkert fejres

24. marts 2023 af Ida Hagsholm Jonassen

En påmindelse og ikke mindst fejring af kærligheden mellem to mennesker er da ikke til at stå for. Og hvilken bedre måde at fejre ægteskabet på end ved at lave en smuk æresport til det skønne par på deres bryllupsdag?

Her kan du læse alt, du skal vide, før du laver en æresport til bryllup. 

Hvor stammer traditionen med æresport fra? 

At bygge en æresport er en flere hundrede år gammel tradition. Begivenheden finder sted for at fejre kærligheden og ægteskabet mellem det gifte par med jævne mellemrum. 

Den tanke synes vi er utrolig fin, da det er vigtigt at holde kærligheden ved lige. For et parforhold er ikke altid en dans på roser, og derfor skal de særlige mærkedage helt sikkert fejres. 

Bryllupsdage, hvor der laves æresport

En æresport laves traditionen tro klar til parrets bryllupsdag. Læs her, hvilke bryllupsdage æresporten typisk bruges: 

  • Æresport til bryllup, hvor parret ligge er blevet gift. 
  • Æresport til kobberbryllup, hvor parret har været gift i 12,5 år. 
  • Æresport til sølvbryllup, hvor parret har været gift i 25 år. 
  • Æresport til guldbryllup, hvor parret har været gift i 50 år. 
  • Æresport til diamantbryllup, hvor parret har været gift i 60 år. 

Hvornår sættes æresporten op?

Det er typisk venner, familie eller naboer, der står for at bygge parrets æresport og sætte den op om aftenen inden bryllupsdagen. På bryllupsdagen vækkes parret med morgensang, hvorefter de går gennem den smukke æresport. 

Æresporten kan også lavet om morgenen inden morgensangen, men da den godt kan tage lidt tid at lave, anbefaler vi, at den sættes op aftenen forinden, så alle detaljerne kan nå at komme på plads. 

Vær opmærksom på, at det ikke er alle par, der ønsker at få en æresport. Derfor kan det være en god ide lige at høre parret ad, inden du begynder at planlægge den helt store morgenceremoni. 

Til det nygifte brudepar sættes æresporten op, så parret kan gå igennem den, når de kommer hjem fra bryllupsfesten eller bryllupsrejsen. Det er meget vigtigt, at brudeparret først går gennem æresporten, efter de er blevet gift. 

Hvordan laves æresporten? 

En æresport kan laves på mange forskellige måder og udsmykkes på endnu flere. Typisk laves et skellet til æresporten ud af træ-eller jernstolper, som danner en form for bue eller port rundt om parrets dør. 

Skellettet til æresporten kan udsmykkes med alverdens ting. Den typiske udsmykning består af gran eller andre former for grønt, smukke blomster, flag og som prikken over i'et et hjerte i midten, hvor parrets navne og bryllupsdato står skrevet. 

Det afhænger selvfølgelig af sæsonen, hvilke blomster der kan bruges til udsmykningen, men det er helt sikkert muligt at finde pynt ude i naturen uanset hvornår på året, æresporten skal laves. 

Husk, at hvis det er æresporten til et kobberbryllup, der skal laves, så er det kun en halv port, der skal udsmykkes, da det symboliserer, at parret er nået halvvejs til sølvbrylluppet.

Det kan gøres på forskellige måder, enten ved at lave porten halvt så høj, så parret skal kravle under den eller halvt så bred – eller blot ved at udsmykke halvdelen af en almindelig størrelse æresport.