Kvinde og baby
Din bedste veninde vil sikkert gøre alt, hun kan, for at være en god gudmor.© Getty Images

8 søde grunde til, at din bedste veninde skal være gudmor til dit barn

Hun er den familie, du selv har valgt

28. marts 2022 af Freyja S. Anderberg

Er du gravid? Eller har du lige fået et barn? Så går dine tanker nok på, hvem der skal være gudmor eller gudfar til den lille ny. Det er da heller ikke en helt ligegyldig beslutning.

Det er meget forskelligt, hvor meget I kan lægge i det at være gudmor eller gudfar, men uanset om I anser det som en yderst vigtig post, eller om det blot er en sød anerkendelse, så er der nok en del overvejelser bag jeres valg. Har du overvejet at vælge din bedste veninde?

Hvis ikke, så har du god grund til at gøre det. Vi har samlet otte virkelig søde grunde til, at hun skal være gudmor til dit barn. 

1. Hun er den familie, du selv har valgt

Det kan godt være, at du både har søskende, fætre og kusiner, og måske er de også nogle rigtige gode venner og veninder. Men der er bare noget helt særligt ved din bedste veninde. For hende har du selv valgt. Og I bliver ved med at vælge hinanden til.

I ses ikke bare, fordi I skal, og fordi Moster Linda holder fødselsdag. Nej, I afsætter tid til hinanden i den travle hverdag, fordi I ikke kan undvære hinanden – og den relation kan være guld værd for dit barn, når du kan dele den store oplevelse, det er at være mor, med din allerbedste veninde. 

To kvinder med nyfødt baby
Din veninde er den familie, du selv har valgt.© Getty Images

2. Hun vil (også) vælge dit barn til

Når I formår at opretholde jeres venskab i en travl hverdag, så er det, fordi I er gode til at værne om hinanden. Og når hun kan finde tid til dig – helt frivilligt – som hendes og dit liv er nu, så kan hun også vælge dit barn til – helt frivilligt (hvis hun altså ønsker at være gudmor til dit barn).

3. Du kan give en ekstra, særlig relation til dit barn

Af samme grund som ovenfor kan du derfor også give dit barn en ekstra voksen i dets liv med en helt særlig relation. Hvis din bedste veninde bliver barnets gudmor, vil de knytte et bånd, som de måske ikke ellers ville have haft. 

Dit barn vil nok alligevel få en relation til sine mostre, fastre, onkler og øvrige familiemennesker, som alle har en familiær tilknytning. Din bedste veninde kan derfor bidrage med noget mere, nyt og andet, end din familie kan.

Kvinde med nyfødt baby
Din veninde vil som gudmor være en speciel person for dit barn. © Getty Images

4. Hun elsker dig, som du er

Hvis du kan nikke genkendende til de tre ovenstående punkter, så tyder det på, at din veninde virkelig elsker dig, som du er – og hun elsker dig heller ikke bare, fordi hun er beslægtet med dig, eller fordi hun skal. Og det gør hende til en perfekt kandidat til posten som gudmor til dit barn.

Elsker hun dig præcis for den, du er, så vil hun også elske dit barn – og det vil dit barn med garanti kunne mærke – både som spæd, men også når det vokser op.

5. Det vil knytte jer endnu tættere

Og ikke nok med at dit barn vil få en særlig relation til din bedste veninde, så vil det helt sikkert også knytte jer to endnu tættere, at hun er gudmor til dit barn.

I forvejen deler I nok en hel del minder og oplevelser, og det her vil være endnu en stor ting til samlingen. Mon ikke I vil være veninder for livet? Det vil i hvert fald altid holde jer sammen, for nu har I mere mellem jer, og I deler mere end erfaringer, minder, hemmeligheder og ham Morten fra parallelklassen. 

Veninder snakker og drikker kaffe
Du og din veninde kommer helt klart (endnu) tættere på hinanden. © Getty Images

6. Hun er den, der kender dig bedst

Hun ved, at du elsker popmusik og tøsefilm. Og hun er også klar over, at du ikke bryder dig om ost og kaos. Hun ved også, hvordan du holder dit hjem, og hvad du synes om rod. Så hun har sikkert en idé om, hvordan du vil opdrage dit barn – og hvad du forventer af hende i den forbindelse.

Og det kan virkelig være en hjælp for dig, når hun skal tilbringe tid med dit barn. Hun tager de rigtige ting med til jer, og hun hjælper dig med at holde hytten ren, når du er træt, og baby skal underholdes.

7. Du kan være ærlig over for hende

Når hun er den, der kender dig bedst, så kan du også være helt ærlig over for hende – og du kan bede om hjælp, når du har brug for det. Der er ikke noget, som du er nødt til at skjule for hende.

Hun kan godt håndtere at høre om babys hoste, og hun kan også godt klare at høre, hvis du er bange for, om du mon er tilstrækkelig som mor. Og så behøver du altså ikke at rydde op, bare fordi hun kommer på besøg... Hun skal nok hjælpe dig!

8. Hun har også været der for dig gennem din graviditet

Hvis hun virkelig er din bedste veninde, så har hun nok også støttet dig gennem dine ni måneder som bageovn for lille bebs. Hun har fulgt dig gennem adskillige følelsesmæssige rutsjeture, måske har hun holdt et baby shower for dig, og så var hun måske også den første, du ringede til, da du fandt ud af, at du var gravid?