Er du den heldige vinder af en lille baby? Kæmpe stort tillykke! Vi kan forestille os, at der med din titel følger en del spørgsmål, og måske et af dem handler om flimmerkassen, der spiller så stor en rolle i vores eget liv?
Hvis du er glad for, at din arving kan tage en slapper foran flimmeren, mens du laver aftenens kødsovs, men samtidig er lidt bange for, du er ved at give dit barn firkantede øjne, er du havnet det helt rette sted. I denne artikel svarer vi nemlig på, hvordan I kan bruge tv, fjernsyn og YouTube på iPaden på den bedst mulige måde.

Hvad er baby TV?
Baby TV er som sådan ikke markant anderledes end det TV, du og jeg sætter på efter en lang dag på arbejde. Dog er der nogle andre parametre, der skal tilgodeses, når baby kigger på skærmen, fremfor når vi toner op for flimmerkassen.
Din baby ser nemlig ikke de samme ting på skærmen som dig – babyer kan opfatte lyde, farver og figurer, men ser ikke det hele i den sammenhæng, du gør. Derfor er det TV, der er særligt godt for din baby, ofte med fokus på simple fortællinger, flotte, kraftige farver og en tydelig lydside.
Der findes som sådan ikke en formel kategorisering af baby TV, men derimod findes der flere kanaler, kontoer og samlinger, der har samlet mediemateriale, der fungerer særligt godt som baby TV. Vi viser dig eksempler på netop det længere nede i artiklen.

Hvordan vælger du det bedste baby TV?
Når du vælger, hvad din guldklump skal forkæles med på skærmen, er det en god idé at lede efter materiale, der er særligt udviklet til de mindste. Der findes rigtig mange gode udbydere, der faktisk laver programmer, der virker stimulerende på den lille. Godt baby TV er fortalt i et langsomt tempo med en simpel handling og letgenkendelige omgivelser og figurer. Der skal helst ikke ske for meget, og afsnittene skal gerne være forholdsvis korte.
Eksempler på godt baby TV er for eksempel Gurli Gris – her lærer din baby, hvornår Gurli er en god storesøster og en dårlig storesøster. Allerede fra et-års alderen kan dit barn nemlig forstå så simple handlinger.
Er dit barn under et år, er der måske slet ikke brug for nogen handling, men derimod en form for aktivering. Her gælder fortsat rådet om, at baby TV gerne skal have noget læring. Her kan vi for eksempel foreslå Jesperhus' fagtesange, hvor din baby kan se og høre de sange, I er vant til at synge med baby, eller som baby er vant til at synge og lege i vuggestuen.

Skal du se TV sammen med din baby?
Hvis I har læring for øje, kan det være en god idé, at du slår røven i sædet og ser et afsnit Gurli Gris sammen med din lille mus. Men lad os være ærlige: Når flimmerkassen eller iPaden hives frem, handler det ofte om, at der skal sættes en vask over, legetøjet skal ryddes væk, eller madpakken skal smøres. Derfor er det ikke altid lige muligt, at du sidder og ser Gurli fodre fisk i parken sammen med din guldklump – æv bæv, hva'?
Dog kan du stadig godt være aktiv i din babys TV-kiggeri uden at sidde og se det sammen med dit barn. En god idé er at spørge ind til, hvad dit barn har set. På den måde reflekterer dit barn også over, hvad det har set og omdanner skærmtiden til reel viden i dens hoved.

5 gode bud på baby TV, dit barn kan se
Er dit barn til sang og musik eller måske mere til simple fortællinger med sjove karakterer? Der er bud på begge dele herunder, hvor du finder fem gode bud på baby TV til din baby.
1. Minisjang på DR.dk
Minisjang er DRs helt nye kanal til de allermindste. Da DR skulle lave Minisjang lavede de tests i vuggestuer og rådførte sig med et ekspertpanel for at udvikle de absolut bedste programmer til de mindste. Konklusionen var klar: Tempoet skal være langsomt, og det er det i den grad også blevet på Minisjang: Alt fra speaks, billedskift og alt derimellem foregår i et dejligt, langsomt tempo til de mindste.
Du kan uden skrumpler placere din lille mus foran Minisjang, der både er lærerigt og sjovt for de mindste.

2. Jesperhus (særligt fagtesangene) på YouTube
Jesperhus har formået at lave en fængende YouTube-kanal med indhold til både de store og små. For de allermindste er Jesperhus' fagtesange helt perfekte. Det er et hyggeligt univers med god musik, gentagelser og fagter, som børnene kender fra vuggestuen. Videoerne er udviklet af en tidligere folkeskolelærer samt en underholdningsekspert, og dermed er der varetaget god, stimulerende underholdning for dit barn på Jesperhus' YouTube-kanal.
Du finder Jesperhus' fagtesange for de mindste her.

3. Gurli Gris på Netflix
Gurli Gris er en klassiker, og det er det af en god grund: Universet er let genkendeligt, det er nemt for de mindste at afkode det todimensionelle look, og der er få, men stærke farver. Rigtig mange børn kan se sig selv i Gurli, der lever i en traditionel kernefamilie, går i institution og kan lide at lege i vandpytter.
Gurli Gris kan blandt andet ses på Netflix.

4. Bluey på Disney+
Denne serie handler om en hund, der elsker at lege. Hunden Blue laver masser af eventyr med sin familie, og derfor er serien rigtig god til at stimulere dit barns fantasi. Serien giver derudover et rigtig godt billede af, hvad det vil sige at indgå i en familie.
Bluey kan blandt andet ses på Disney Channel eller på streamingtjenesten Disney+.

5. Pippi Langstrømpe-tegnefilm på HBO Nordic
“Her kommer Pippi Langstrømpe, tullahoptullaheytullahopsasa”. Pippi har været en nær ven af mange generationer, og kommer forhåbenligt til at være det mange generationer endnu.
Dog kan serien, der efterhånden har lidt år på bagen, godt være lidt voldsom, når Pippis far drukner, hun kaster rundt med heste eller er en liiiidt dårlig ven for Annika. HBO har dog lavet en tegneserie om Pippi, hvor alle de gode fortællinger, som vi kender og elsker, er med, men der dog er skruet lidt ned for tempoet. Derfor er denne serie et godt bud på dejligt baby TV for dit barn.
Serien kan som sagt ses på HBO Nordic.

Kan baby TV være dårligt for dit barn?
Det korte svar er: Nej.
Hvis du sørger for, at det dit barn ser, er tilpasset dens aldersgruppe, er der intet skadeligt i, at baby tager en kigger på flimmeren, så længe det meste af dit barns tid går med at interagere med sine forældre.
Der, hvor TV kan være skadeligt for din baby, er når din baby ser TV, der ikke er målrettet dens aldersgruppe. Billeder, farver og særligt lyd er mere overvældende for baby end dig, og derfor kan et afsnit Forbrydelsen eller den nyeste Netflix serie altså være alt for meget af det gode for din lille purk.
Ligeledes kan det være dårligt for dit barn, hvis det ser for meget TV. Men hvor meget TV er for meget TV?

Hvor meget baby TV må dit barn se?
Der findes ikke et entydigt svar på dette, og det er vigtigt at huske, at du som dit barns forælder er den absolut bedste til at vurdere dette.
Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at børn på under et år skal være så aktive som overhovedet muligt, for eksempel med leg på gulvet. Det betyder dog ikke, at de ikke MÅ se TV, men derimod at der er andre aktiviteter, der primært skal prioriteres.
WHO anbefaler, at børn på to til fire år højst skal have en times stillesiddende skærmtid om dagen. Det er dog ikke så firkantet, og hvis dit barn har lidt ekstra brug for afslapning efter en særlig lang dag i vuggestuen, en legeaftale eller lignende, sker der altså ikke noget ved et ekstra afsnit af Pyjamasbanden.
Selvom dit barn kan blive stimuleret og lære ting af at se baby TV, vil skærmen altid være envejskommunikation og kan ikke erstatte de minutter, hvor dit barn interagerer med dig, udfolder sig fysisk i en leg eller andre stimulerenede aktiviteter.

Baby TV behøver ikke være en videnskab
Lad os være ærlige: Skærmen er ofte en tæt allieret i ulvetimen, og der ligger måske ikke altid alverdens tanker bag, hvad der er på skærmen, når du forpustet rækker dit barn iPaden, mens du har kartoffelskræller, mails og vasketøj til op over begge ører.
Selvfølgelig er det vigtigt at være opmærksom på hvad og hvor meget, dit barn ser, men vigtigst af alt er, at I ikke brænder sammen over at føle, I skal leve op til alt muligt hele tiden, og er bange for at gøre tingene forkerte. I er uden tvivl de absolut bedste forældre til jeres lille mus og tager de absolut bedste valg, også omkring baby TV til jeres søn eller datter.

Kilde: Videnskab.dk, Who.int, Sundhedsplejersken.nu
Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.