Veninde på barselsbesøg
Skal du på barselsbesøg snart? © Getty images

5 gode råd til dig, der skal besøge en nybagt mor

Hold dine besøg korte, medbring snacks og kom aldrig på besøg uanmeldt

8. april 2022 af Ida Hagsholm Jonassen

Har en af dine kære fået en lille ny guldklump? Tillykke! Vi er helt sikre på, at du er ved at eksplodere af ren og skær lykke over det lille vidunder, som er kommet til verden. 

Livet for den nybagte mor er i den grad vendt på hovedet efter en lang graviditet, en fødsel og nu et nyt lille familiemedlem. Det betyder også, at jeres besøgsaftaler uundgåeligt vil blive ændret. 

Nu er der nemlig kommet en lille ny til verden, som kræver ro, tryghed og nærvær. Derfor kan det måske virke lidt svært at finde ud af, hvordan du lige skal gribe et barselsbesøg an — især, hvis ikke du har prøvet det før. 

Derfor har vi samlet fem gode råd til, hvordan du besøger en nybagt mor. 

1. Hold dine besøg korte 

Med et lille nyt familiemedlem har livet for den nybagte mor i den grad ændret sig. Kaffeaftaler, afdelingsmøder og shoppeture er nu byttet ud med bleskift, ammehjerne og dårlig nattesøvn. 

Den nye livsstil som nybagt mor kan betyde, at hendes overskud til lange besøgsaftaler måske ikke er tilstede lige nu, og det er helt okay. Sørg derfor for, at jeres aftaler ikke bliver for lange og omfattende. 

Vær forstående hvis hun giver udtryk for, at hun har brug for ro og alenetid med sin nye lille guldklump. Det skal du bestemt ikke tage som en afvisning, men blot som et behov for ro og afslapning. Vi er nemlig helt sikre på, at hun sætter pris på dit selvskab, også selvom det kun er en time ad gangen i begyndelsen.  

Babyfødder
Har en af dine kære fået en ny lille guldklump? © Getty images

2. Vær overbærende 

Tæl til 10 inde i dig selv, når den nybagte mor igen glemmer at ringe tilbage, igen aflyser jeres aftaler eller igen kommer for sent, inden du skriver en lidt for passiv aggressiv besked om, at du ikke føler hun værdsætter jeres venskab. 

I stedet for at blive såret og irriteret på hende, så husk dig selv på, at hun netop har kørt med 100 kilometer i timen gennem den vildeste rutsjebane, du overhovedet kan forestille dig. Så hun skal have tid til at lande i sin nye rolle som mor, og det kan godt betyde, at andre ting for en tid bliver sat lidt på pause. 

Men det betyder altså ikke, at hun ikke værdsætter jeres venskab, hun skal bare lige falde til i sin nye rolle som mor. Jeres skønne venskab skal nok bestå, bare rolig! 

3. Tag mad og snacks med

Det er ikke ligefrem madlavning og indkøb, som står øverst på to do-listen hos nybagte forældre. Derfor kan vi godt garantere, at alt fra lasagne til cookies vil blive taget imod med kyshånd på et barselsbesøg. 

Så hvis du har lyst, kan du med fordel svinge forbi et supermarked eller en bager på vejen hjem til den nybagte mor. Og du skal ikke være i tvivl om, hvorvidt du kommer til at købe for mange snacks — de bliver helt sikkert spist i de sene aftentimer, når det lille pus ikke vil sove (igen!). 

Baby og kvinde
Et barselsbesøg er noget helt specielt © Getty images

4. Kom aldrig på besøg uanmeldt 

“Jeg var lige i området, så jeg tænkte, at jeg lige ville smutte forbi og sige hej”, niks, nope, går ikke, forbudt! 

Selvom du selvfølgelig gør det med gode hensigter, og fordi du næsten ikke kan vente med at besøge din veninde, søster eller svigerinde og hendes nye lille musling, så er det altså totalt no-go at komme uanmeldt. 

Det kan være, at den nybagte mor har haft en forfærdelig nat og generelt bare har nul overskud til besøg den dag, selvom hun selvfølgelig gerne vil se dig (bare en anden dag, hvor det er aftalt på forhånd!). Så husk altid at lave aftaler forud for dine besøg, også selvom det er en sød tanke, at du lige vil smutte forbi til en sludder over en varm kop kaffe. 

5. Spørg om lov

Vi er helt sikre på, at du er ved at gå til over, hvor nuttet din kæres lille nybagte trold er. Altså så nuttet, at du bare tænker, ‘hvordan er det muligt at producere sådan et lille vidunder?’. 

Men inden du løfter det lille væsen op og kysser og krammer det i en ren og skær aww-følelse, så husk at spørge om lov først! 

Nybagte forældre kan nemlig have det meget forskelligt, hvad angår løft og kys af deres lille vidunder. Nogle sender med det samme baby på rundtur fra arm til arm, mens det for andre kan være meget grænseoverskridende at lade nye personer bære deres lille trold. 

Så derfor: Spørg om lov inden du omfavner den lille med kys og kram (også selvom det er svært, we know).