En kvinde med sit nyfødte barn
Det er bestemt ikke gratis at få et barn. Men hvad koster det egentlig? © Getty Images

Hvad koster det at få et barn?

Det er faktisk dyrere end de fleste tror!

5. oktober 2018 af Freyja S. Anderberg

Penge er nok ikke det første, du og din kæreste tænker på, når I begynder at tale om børn, eller når du bliver gravid. Og hvorfor skulle det også være det? 

Forventningsglæden omkring den lille ny, der er på vej, fylder som regel det meste hos de vordende forældre – og det er også helt naturligt. Men en væsentlig ting ved at få børn, er, at det ikke er helt gratis...

I starten af graviditeten tænker I måske mest på køb af barnevogn og det mest nuttede tøj i bittesmå størrelser – men der er faktisk en del flere udgifter, end I måske lige er klar over. 

Woman har lavet denne guide, som beskriver trinvist hvad det koster at få et barn. 

Overordnet set, kan I dele prisen på barnet op i tre dele:

 1. Prisen på de ting, I skal anskaffe jer, allerede inden barnet bliver født.
 2. Priserne på de ting, som I skal bruge, når I får den lille ny med hjem fra hospitalet.
 3. Dét, som er fedt at have, men som nok ikke er nødvendigt.

En kvinde med sit nyfødte barn
Skal du til at bruge skyhøje beløb på dit barn? Du kan spare penge flere steder.© Getty Images

1. Dét koster barnet –  før det kommer til verden

Det er primært før barnet kommer til verden, at de store udgifter ligger (særligt større engangsbeløb), men det er også ting, som I kun behøver at købe én gang, når I får det første barn. Får I flere børn, kan mange af disse ting nemlig genbruges. 

Se bare her, hvad I blandt andet får brug for: 

 • Puslebord og puslepude. For det er bare noget rod at skifte baby på køkkenbordet.
 • Autostol. Hvis I har bil, selvfølgelig. 
 • Blespand. Så I ikke skal rende ud med bleen, hver gang baby skal skiftes – det bliver I nok hurtigt trætte af.
 • Lift. Den er superpraktisk, når I skal transportere baby rundt, og så skal baby nok også sove i den den første tid.
 • Sengetøj og babydyne.
 • Diverse tøj og “sko”. Her kan det hurtigt løbe op i mange penge – især fordi der jo findes SÅ meget cute babytøj. Men du kan samtidigt også spare mange penge hvis du køber noget af det brugt! 

 • Barnevogn, myggenet og regnslag dertil. Barnevognen er i øvrigt nok den største post på budgettet (og den kan I med fordel købe brugt eller låne/overtage fra barnets fætre eller kusiner).
 • Amme-bh og ammeindlæg til mor. Det gør livet som nybagt mor ret meget nemmere.

Kvaliteten har naturligvis betydning for prisen

Der er selvfølgelig stor forskel på priserne på de forskellige ting – og den samlede pris på, hvad det koster at få disse ting til barnet, afhænger virkelig af, om I køber det brugt, om I arver eller om I køber det hele nyt. Og igen har det betydning, hvor I køber det, kvaliteten og meget mere. 

Men et overslag på 10.000 til 15.000 kroner er ikke helt ved siden af. I kan i hvert fald komme rigtig langt for de penge. Det er vel at mærke, hvis I tænker lidt over, hvad I køber. Finder I ovenikøbet nogle gode tilbud, så kommer I rigtig langt for de penge – og baby vil ikke mangle noget.

Barnevognen er, som nævnt, nok den største post – og det er her, I kan “risikere” at bruge rigtig mange penge, hvis I vil have sidste nye skrud. Men det er også her, I kan spare en hel del, hvis I for eksempel køber den brugt eller låner/deler den. 

Går I rigtig meget op i kvalitetsvarer, og køber I det hele fra nyt, så kan I sagtens nærme jer de 25.000 kroner og derover, allerede inden barnet er født. Der er derfor mange penge at spare, hvis I ikke vil bruge alt, hvad I ejer, på den lille ny. 

Et lykkeligt forældre par med deres nyfødte barn
Det er en helt usammenlignelig ting at blive forældre – og det ses også på bankkontoen.© Getty Images

2. Dét koster et barn – når det er kommet til verden

Når I har fået købt alle de ting, I skal bruge til barnet – og når barnet endelig er kommet til verden – så vil I stå overfor en ny række udgifter. For I det daglige vil I løbende få brug for blandt andet:

 • En madras til baby. Til når den ikke længere skal sove i liften. 
 • Engangsbleer og stofbleer. Og rigtig mange af dem...
 • Masser af vådservietter og vat.
 • Babymad. Til når barnet skal have andet end blot modermælk.
 • Sutteflasker. Til når I er på farten, eller når baby skal passes af andre end sin mor. 
 • Legetøj.
 • Medicin og meget mere.

I kan opleve en stigning i elregningen

Med et prisoverslag tyder det på, at det vil løbe op i cirka 8.000 til 10.000 kroner, som det koster jer at have et barn i dets første leveår. Her er det alt det praktiske, der hører med til babyens hverdag, der er talt med – og det er jo et beløb som skal lægges oveni de indkøb, som I gjorde, før babyen kom til verden.  

Derudover skal I nok også sætte nogle penge af til en dåb eller en navngivningsfest, hvis I vil holde sådan en – og her er det også helt op til jer selv, hvor meget det løber op i. 

Endnu en ting, som I nok også skal være bevidste om, er, at I formentlig vil opleve en lille stigning i elregningen og i jeres varme- og vandforbrug. Både fordi barnet også skal i bad og have vasket tøj, men også fordi I nok er mere hjemme i dagtimerne under barslen, end I plejer at være (og derfor bruger mere strøm efter I har fået et barn). 

En nybagt mor med sin baby i en bæresele
En slynge eller bæresele kan gøre livet lidt nemmere for dig som nybagt mor.© Getty Images

3. Ting, som er fede, men ikke nødvendige

 • Slynge (eller vikle) – hvis I har brug for at have frie hænder, mens I bærer baby.
 • Pusletaske – I kan sagtens bruge en almindelig taske eller rygsæk.
 • Brystpumpe.
 • Ammepude – her kan I også sagtens bruge en almindelig pude eller dyne.

Du kunne selvfølgelig tilføje en hel del til denne liste – spørg bare en erfaren mor. Hun vil helt sikkert have en masse forslag til ting, som kan gøre livet lidt nemmere for dig som mor og for den lille ny. Men du kan sagtens klare det nye liv som mor uden – og baby skal nok få det rigtig godt. 

Tingene på denne liste er heller ikke de dyreste at anskaffe sig. Køber du det hele fra nyt, kan det ligge i prislejer lige fra 1000 kroner til 2.500 kroner alt efter kvalitet og potentielle tilbud. Men de her ting er også nogle, som du sagtens kan købe brugt eller erstatte med “almindelige” ting (som blandt andet ammepuden eller pusletasken), så det ikke koster svimlende beløb at få det første barn.

Og det må også være opsamlingen på denne lille guide til, hvad det koster at få et barn. For du kan sagtens komme til at slippe mange, mange tusinde kroner for dit barn, alene det første år. Men du har samtidig mulighed for at spare mange penge flere steder, hvis du tænker lidt over tilbud, genbrug og deleøkonomi. 

Kilder: Laanekassen, Råd til penge, Resurs Bank

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.