Nyfødt barn sover
Nyfødte babyer er nogle ret seje, små mennesker! © Getty Images

9 seje facts om nyfødte, som du måske ikke vidste

Farven rød er den første, spædbørn genkender

29. september 2022 af Henny Müller Dahl

Nyfødte babyer er virkelig søde, og det er næsten umuligt ikke at blive fascineret af de kære små. Vi har samlet ni facts om nyfødte, som kun gør dem endnu mere imponerende, end de allerede er. Læs dem alle herunder. 

1. Børn fødes med omkring 300 knogler 

Og det er næsten 50% flere knogler, end vi voksne har. Årsagen er, at mange af disse små knogler vokser sammen i løbet af de første år og til sidst bliver til (kun) 206 knogler. 

2. De fleste børn fødes med modermærker 

Faktisk bliver omkring 80% af børn født med en eller anden form for modermærke. De fleste mærker kommer, fordi at bittesmå blodkar, der sidder under huden, bliver udvidet under fødslen. Mange af mærkerne forsvinder igen efter et par år.

3. Børn, der bliver født i maj, vejer mest

Studier har vist, at i gennemsnit vejer maj-børn mest og cirka 200 gram mere end børn født i løbet af årets andre måneder. 

4. Nyfødte har ingen knæskaller

Yep, børn fødes faktisk helt uden knæskaller. I stedet har de helt små babyer noget brusk, der ligner knæskaller – og så udvikles skallerne først rigtigt, når de er cirka 6 måneder gamle. 

Nyfødt baby holder om bamse
Små babyer er meget imponerende! © Getty Images

5. Din baby kender din musiksmag 

Forskning viser, at din baby kan høre lyde og musik allerede fire måneder inde i graviditeten. Derfor vil du måske kunne opleve, at den musik, som du har spillet meget under din graviditet, rent faktisk kan hjælpe med at berolige dit barn efter fødslen. Ret sejt! 

7. Helt nyfødte børn græder ingen tårer

Selvom nyfødte børn kan skrige rigtig højt og også græder en hel del, så gør de det faktisk uden tårer de første tre til fire uger. Årsagen er, at tårekanalerne endnu ikke er fuldt udviklede, når de fødes. 

8. Farven rød er den første, spædbørn genkender 

Eksperter på området er uenige om, hvorvidt nyfødte kun kan se sort, grå og hvid, eller om de faktisk kan se forskellige nuancer – men den farve, børn først lærer at kende, er rød. Derimod er blå og lilla de farver, der sidst kommer på plads. 

9. Børn taber det hår, de oprindeligt fødes med 

Og det sker i løbet af de første uger, og indtil barnet er omkring fire måneder. Håret vokser tilbage i løbet af det første år, men det kan godt have et anderledes udseende end det oprindelige hår.