Mor med barn på armen
At få børn er en stor omvæltning. © Getty Images

11 sætninger, du ikke bør sige til en nybagt mor

“Hvorfor ammer du ikke?”

10. oktober 2022 af Henny Müller Dahl

At få børn er en kæmpe omvæltningen – det ved vi alle, uanset om vi selv har børn eller ej. Og midt i en så stor livsændring kan det være ret irriterende med alt for mange (negative) kommentarer fra andre (især efter utallige søvnløse nætter). 

Her har vi samlet 11 sætninger, som mange nybagte mødre – og fædre – hurtigt kan blive trætte af at høre på. 

1. “Hold da op, hvor græder dit barn meget”

Hvis du synes, at det er lidt irriterende, at nogens barn græder, så synes forældrene det højst sandsynligt også. Men børn græder altså, og det gør de af mange forskellige grunde og i mange situationer. Selvom du føler, at du bare kommenterer på et åbenlyst fact, så kan det hurtigt komme til at lyde som kritik, som den nye forælder ikke nødvendigvis kan gøre så meget ved. 

2. “Du skal nok komme tilbage i form” 

Ingen af os bryder om negative kommentarer om vores kroppe! En efterfødselskrop har været igennem den vilde rutsjebanetur, som det er at lave og føde et helt barn. Måske vil nogle mødre gerne tilbage til den krop, de havde før, mens andre ikke nødvendigvis vil. Uanset hvad bør vi alle undgå at kommentere nogens kroppe. 

3. “Du ser virkelig træt ud” 

“Ja, det er ikke så underligt...” er nok det bedste svar, for det giver god mening, at nybagte forældre ser trætte ud – for det er de højst sandsynligt også med det nye, menneskelige vækkeur i huset. 

Smilende baby
Det er ikke så underligt, at nye forældre ofte er trætte. © Getty Images

4. “Husk nu at nyde hvert minut” 

Der er ingen tvivl om, at langt de fleste forældre elsker deres børn mere end noget andet, men alting er ikke lyserødt hele vejen igennem. Selvom vi selvfølgelig gerne vil nyde al den tid, der aldrig kommer igen, så kan vi også nemt komme til at opleve skyldfølelse eller skam over ikke at nyde hvert eneste sekund – og det bør vi ikke! 

5. “Hvorfor ammer du ikke?” 

Der kan være utallige forklaringer bag en mors valg om ikke at amme. Dette kan endda være et særligt følsomt emne, og det er derfor en god idé at træde lidt varsomt. Pas især på med at hentyde til, at amning altid er det bedste valg for alle. 

6. “Du skal bare huske at sove, når barnet sover”

Dette er uden tvivl et velment råd – og de fleste forældre kan nok se fidusen i at sove, når den lille ny også gør. Det er bare ikke altid lige så nemt i praksis, og der er også flere andre vigtige ting, der måske lige skal ordnes, når baby sover. 

Mor kysser nyfødt barn
Det kan være svært at nyde hvert minut. © Getty Images

7. “Du burde...” 

Du har sikkert en masse gode råd at dele ud af, men det er ikke sikkert, at enhver forælder sætter priser på gode råd, som de ikke har bedt om. Det er derfor en god idé at passe på med for mange “du burde gøre dit og dat”-sætninger. Hvis den nybagte mor eller far er i tvivl om noget, skal de nok selv spørge. 

8. “Bare vent – det bliver meget værre”

Der kommer ikke særlig meget godt ud af at minde nybagte forældre om, at livet kun bliver mere besværligt i takt med, at barnet bliver ældre. Det har vi ikke brug for at vide noget om på forhånd! 

9. “Det er da sjovt – dit barn ligner dig selv ikke” 

Denne sætning kan være irriterende at høre, og du bør passe ekstra meget på, hvis du ikke ved, om nogen er biologisk forælder til et barn. Her kan bemærkningen især sætte gang i nogle følelser, som du ikke ved, om den nye forælder er så villig til at tale om. 

Sovende baby ligger på mor
Ikke alle forældre sætter pris på råd fra andre. © Getty Images

10. “Op med humøret”

Ingen ved, hvad den nye mor eller far går igennem (medmindre de selv fortæller det), og en bemærkning om, at personen bare skal op med humøret, er ikke dét, der hjælper allermest. Det kan især være skadende for en person med fødselsdepression

11. “Hvornår skal I have en til?” 

For mange nye forældre kan det være overvældende nok i sig selv at skulle sørge for at ens eneste barn har det godt på alle parametre, og derfor kan det være meget belastende at blive spurgt, hvornår det næste barn i flokken kommer. Mange familier synes uden tvivl også, at ét barn er nok – og nogle har haft svært ved overhovedet at blive gravide.