Anne in Eventyrland
Har du tænkt over, at disse ting måske er lidt mærkelige? © Instagram: @annieineventyrland

15 ting, udenlandske mødre undrer sig over ved hverdagen med børn i Danmark

Børn sover alene i barnevogn udenfor

25. maj 2023 af Henny Müller Dahl

Vi, der bor i Danmark, tænker ikke nødvendigvis over de mange ting, vi helt naturligt gør til dagligt, men som folk i andre lande muligvis ikke gør på samme måde. Det ændrer ikke på, at vi her i landet har en række vaner, som egentlig kan virke en smule underlige set med udenlandske øjne. Det gælder ikke mindst vores vaner i hverdagen med børn. 

Men så er det jo fint, at andre engang imellem kan gøre os opmærksomme på vores mange finurlige vaner og de ting, vi tager for givet – selvfølgelig på en kærlig måde. Det gælder blandt andet kvinder som Annie Samples, Ellie Owens og Ilana Buhl, der alle tre er amerikanske mødre bosat i København, hvilket de også laver indhold om på forskellige sociale medier. Vi elsker deres sjove indhold, og herunder har vi samlet nogle af de ting, som er ret almindelige for børnefamilier her i landet, men som egentlig er meget danske – i hvert fald set med andres øjne. 

1. Kagemænd serveres til fødselsdage 

MUMS, der er ikke noget som en lækker kagemand lavet af enten brunsviger, wienerbrød eller noget helt tredje, men hvem har egentlig fundet på, at kagen skulle formes som et menneske? Vi kan godt forstå, at andre undrer sig. Men lækkert er det! 

2. Børn sover alene i barnevogn udenfor 

Yep, det kan chokere rigtig mange, at det i Danmark er helt normalt at lade sit barn sove alene udenfor, når det er tid til middagslur. Videoen herunder gik viralt i 2022 og fik over 16 millioner visninger alene på TikTok. 

3. Helt små babyer sover med babydyne 

‘Ja, selvfølgelig’ var vores første tanke, men åbenbart er det ikke en selvfølge alle steder. I USA anbefaler sundhedsmyndighederne, at småbørn til at starte med bliver svøbt i et såkaldt – ja – svøb, så arme og ben holdes helt tæt ind til kroppen – og at der senere bruges en babysovepose. I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen derimod, at selv nyfødte børn sover med en let babydyne. 

4. Relativt små mælkekartoner 

Det er heller ikke gået de udenlandske øjne forbi, at mange danskere og ikke mindst danske børn drikker ret meget mælk. Derfor kan det også virke lidt underligt, at vores største mælkekartoner alligevel “kun” indeholder én liter. Vi kan slet ikke forestille os større kartoner, men de er meget almindelige i andre lande. 

5. Mængden af bandeord 

Mange af os danskere bander en hel del, og det samme gør sig sommetider gældende hos vores børn. Og dét kan være ret overraskende for udlændinge. 

6. Fredagsslik er fast tradition 

Hvem elsker ikke en god mængde bland selv-slik til fredagshyggen? Vi gør i hvert fald – og det gør rigtig mange danskere! Fredagsslik er et ugentligt højdepunkt, og vores store kærlighed til vingummier, chokolade og især lakrids går heller ikke ubemærket hen. Netop lakridserne er dog lidt kontroversielle. 

7. Omsorgsdage er en ting – for nogle 

Det er langt fra alle, der har ret til omsorgsdage, men vi kan stadig godt forstå, at folk fra andre lande synes, at det er en genial opfindelse, hvis det altså er en del af ens ansættelsesvilkår. For det er jo smart! 

8. Parker er nærmest essentielle for børnefamilier 

Hvis du bor i lejlighed uden egen have et sted i Danmark, så kan du nok nikke genkendende til, at din nærmeste park er et ret vigtigt opholdssted – uanset om du har børn eller ej. Men har du nogensinde tænkt over, hvor funktionelle mange af de danske parker er? De er altså ret smarte! 

9. En dag i børnehave byder på mange forskellige oplevelser 

Noget, mange danske forældre sikkert ikke skænker en tanke, er, at når børn afleveres i vuggestue eller i børnehave, byder dagen på mange forskellige ting – såsom noget så naturligt som en gåtur. Men hvis du slet ikke er vant til den slags, kan du altså blive meget overrasket over at møde dit eget barn på gaden. 

10. Nisser i juletiden

Julen er fantastisk tid – ikke mindst på grund af sjove nissedrillerier, hvilket egentlig er meget dansk. Det er også helt normalt, at børnehavebørn får besøg af nisser i juletiden, og vi kan godt forstå, at den søde tradition virker lidt underlig for andre. 

11. Et meget afslappet forhold til lus 

Vi kan alle blive enige om, at lus er nogle meget ubehagelige følgesvende, men selvom vi gerne vil undgå dem for alt i verden, kommer vi vist ikke helt udenom, at vi i Danmark har et ret afslappet forhold til netop lus – og at vi accepterer, at de er en ret naturlig del af at have småbørn. 

12. Mange alternative råd fra sundhedsplejersken 

Hader dit barn at ligge i barnevognen? Det er uden tvivl et ret universelt problem, og den danske løsning er åbenbart dette råd: 

13. Mængden af genbrugstøj til børn

Genbrugstøj er et hit blandt mange her i Danmark – både hos børn og voksne! Og åbenbart er markedet for brugt børnetøj noget helt særligt i Danmark, hvis vi skal tro denne amerikanske mor: 

14. Øllebrød til morgenmad 

Det er ikke kun rugbrød med tandsmør og pålægschokolade, der kan ses som et ret specielt måltid, som mange danske børn spiser med jævne mellemrum (og ja, okay, også vi voksne). En anden meget dansk ting er øllebrød! Og det er jo faktisk en lidt mærkelig opfindelse... 

15. Mærkeligt børnefjernsyn 

Der findes SÅ mange fede tv-programmer, vi den dag i dag savner fra børnetimen, og dansk tv har i mange år været kendt for at lave nogle virkelig gode, lærerige og kreative børneprogrammer. Men det er ikke alle, der helt forstår idéen med de mange mærkelige, danske børneprogrammer... Såsom John Dillermand.